Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2011,
16.26

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bojan Tokič

Torek, 10. 5. 2011, 16.26

8 let, 1 mesec

Tokič v sredo proti Ma Longu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prvo oviro na glavnem turnirju svetovnega namiznoteniškega prvenstva v Rotterdamu je od treh slovenskih predstavnikov po pričakovanju premagal le Bojan Tokič.

Novogoričan, 44. igralec sveta, je imel na začetku dvoboja proti Belorusu Vitaliju Nehvedoviču nekaj težav, a se je pravočasno zbral in zmagal s 4:1.

Saš Lasan in Jana Tomazini sta bila pred dvobojem s sedmim igralcem sveta, Japoncem Junom Mazutanijem, oziroma 34. igralko sveta, Singapurko Beibei Sun, pred misijo nemogoče, a se nista osramotila. Oba sta tekmecema odvzela niz, kar pa je bilo, glede na prikazano, tudi največ, kar sta lahko dosegla.

"Nehvedovič, s katerim sem se zadnjič pomeril leta 1999 v slovenskem državnem prvenstvu, je primeren za prvi krog svetovnega prvenstva. Vsekakor je premagljiv, a ne pričakujem lahkega dela," je pred svojim prvim posamičnim dvobojem dejal Tokič, da pa je bila njegova ocena pravilna, je pokazal tudi sam obračun. Najboljši slovenski igralec, ki je še pred začetkom čutil bolečine v igralni roki (nemški zdravnik je ugotovil vnetje), nikakor ni imel lahkega dela, posebej se je mučil na začetku. V prvem nizu je sicer vodil z 9:6, nato pa je tekmec dobil pet zaporednih točk in povedel z 1:0. Toda na srečo je Slovenec v nadaljevanju dobil dva izenačena niza dobil v končnici, po tem pa je igra Belorusa povsem razpadla.

"Belorus na lestvici ITTF ni v ospredju, toda zna igrati. Začetek je bil težek, a v nobenem trenutku nisem dvomil, da ne bi zmagal. Moral sem najti pravi ritem, ujeti prave kote, ko mi je to uspelo, se mi je odprlo. Mogoče igra ni bila perfektna, a je zadostovala za zmago. Vsekakor moram biti zadovoljen, saj zaradi vsega, kar se v zadnjem času dogaja okoli mene, ni bilo enostavno," je dejal Tokič.

Primorec je v Rotterdamu opravil tisto, kar si je želel, tako da lahko zdaj mirno spremlja svoje konkurente v boju za mesta, ki neposredno vodijo na olimpijske igre. Seveda lahko stori še kaj več, vprašanje pa je, koliko je realna še kakšna zmaga. Že njegov naslednji tekmec bo v sredo (ob 10.45 uri) Kitajec Ma Long, peti igralec sveta, s katerim se je do zdaj pomeril le enkrat, na turnirju v Zagrebu leta 2007 je izgubil z 2:4.

"Takrat sem bil v odlični formi in sem se z njim enakovredno boril. Če bi ga hotel ogroziti, bi moral igrati brez napake, pokazati več kot danes. Realno gledano so zame in tudi druge Evropejce najboljši Kitajci težko premagljiva ovira. A tudi oni so iz krvi in mesa, tudi oni čutijo pritisk, zakaj pa Ma Long ne bi imel slabega dneva. Vsekakor nekaj upanja obstaja, velikega razočaranja ob porazu pa prav gotovo ne bo."

Tako kot ga ni bilo pri Lasanu in Tomazinijevi, ki sta se pred nepremagljivo oviro znašla že v prvem krogu. Oba sta svoja dvoboja pogumno začela, a se je hitro pokazala razlika v kakovosti. "To so igralci iz drugega sveta, jaz sem lahko ponosen, da sem proti enemu izmed njih sploh igral in celo osvojil niz. Po njihovih udarcih so žogice povsem drugačne. Potreboval sem nekaj, da sem se privadil na udarce Mazutanija, ko sem začel čutiti žogico, je spremenil način igranja. Škoda, ker nimam več možnosti, da igram proti igralcem elite, to je bil po Kitajcu Xu Xinu v Velenju moj drug tak obračun," je bil zadovoljen z odporom Lasan.

Enakega mnenja je bila tudi Tomazinijeva: "Če bi zmagala, bi bila to senzacija. Zadovoljna sem s svojo igro, mogoče bi celo lahko izvlekla še kakšen niz, a zmagati nikakor nisem mogla. Ona je ritem stopnjevala in nikakor ni dopustila možnosti za presenečenje. Na žreb sicer ne morem izgovarjati, saj bi bil lahko tudi slabši, je pa dejstvo, da čakam tekmico, proti kateri bi imela realnejše možnosti, da se prebijem med najboljših 64 igralk. To mi doslej še ni uspelo, vedno se je moja pot končala v prvem krogu."

Tokič je skupaj z Bojanom Ropošo izgubil dvoboj dvojic, s 4:0 sta ju premagala Danca Jonathan Groth in Kasper Sternberg. Poslovili sta se tudi Martina Safran in Jana Tomazini, ki sta morali z 0:4 priznati premoč severnokorejski dvojici Kim Hye Song/Kim Jong, že pred tem pa sta v kvalifikacijah izpadli tudi Manca Fajmut in Nina Pavlin.

Ne spreglejte