Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 4. 2017,
17.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

3

Natisni članek

Tina Trstenjak judo

Petek, 21. 4. 2017, 17.50

6 let, 6 mesecev

Judoistični trojček: Tina Trstenjak ostaja kraljica!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

3

Tina Trstenjak | Foto Sportida

Foto: Sportida

 Judoistka Tina Trstenjak je osvojila zlato medaljo na evropskem prvenstvu v Litvi. Olimpijska prvakinja iz Ria 2016 je bila v finalu boljša od Francozinje Margaux Pinot.

Aktualna olimpijska in svetovna in evropska prvakinja judoistka iz celjskega Sankakuja je na evropskem prvenstvu v judu v Varšavi osvojila zlato medaljo v kategoriji do 63 kilogramov. To je po srebrni kolajni Adriana Gomboca druga medalja za Slovenijo na tem prvenstvu.

V boju za zlato se je Trstenjakova v dvorani Torwar pomerila s 23-letno Francozinjo Margaux Pinot in jo po štirih minutah in pol podaljška premagala, ko je tekmica dobila kazen.

Pinotova je šla v finale spočita, saj je polfinalni dvoboj s favorizirano rojakinjo Clarisse Agbegnenou dobila zaradi tekmičine predaje. Na papirju je bila favoritinja Slovenka, ki je dobila tudi doslej edini medsebojni dvoboj na letošnjem grand slamu v Parizu, tokrat se je boj za zmago odločil šele v deveti minuti finala.

Ni bilo najboljše, a vseeno dovolj

"Dan je bil naporen. Kljub temu da moje borbe niso bile najboljše, sem vseeno zmagala in obdržala lanski naslov iz Kazana. Borbe so bile zelo težke, posebej finale, ki je bil izredno dolg, a vesela sem, da mi je uspelo," je takoj po zmagi pripovedovala nova in stara evropska prvakinja, ki je Sloveniji priborila že 44. kolajno na svetovnih prvenstvih, sedmo zlato.

Se spominjate zlatega Ria?

Pot do finala

Izjemen uspeh: združila olimpijski, svetovni in evropski naslov | Foto: Sportida Izjemen uspeh: združila olimpijski, svetovni in evropski naslov Foto: Sportida Celjanka je pred tem v polfinalu ugnala Nemko Martyno Trajdos z mestom za ipon po natančno polovici dvoboja oziroma dveh minutah ter tako prav tako privarčevala nekaj moči za sklepni obračun.

Nemka je izjemno neugodna tekmica, ki je Trstenjakovo premagala v finalu evropskih iger leta 2015 v Bakuju, dobila pa je tudi zadnji medsebojni dvoboj decembra lani na grand slamu v Tokiu. Trstenjakova je ponovila uspeh z lanskega EP v Kazanu, kjer je na poti do zlata ugnala isto nasprotnico.

Dopoldne je Trstenjakova, branilka evropske krone z lanskega prvenstva v Rusiji, s končnim prijemom najprej odpravila Rusinjo Darjo Davidovo in v četrtfinalu še Italijanko Edwige Gwend, s katero pa je morala v podaljšek, ki ga je varovanka Marjana Fabjana dobila z metom za vazari po 30 sekundah.

Preostali izpadli že po prvi borbi

Preostali slovenski tekmovalci so se poslovili po hitrem postopku. Anko Pogačnik v kategoriji do 70 kilogramov je ugnala 19-letna Nemka italijanskega rodu Giovanna Scorccimarro.

Dvajsetletno Andrejo Leški je v kategoriji Trstenjakove ugnala pet let starejša Rusinja Jekaterina Valkova, lani bronasta na EP v Kazanu. Za Martina Hojaka, lani v Kazanu polfinalista EP, pa je bil usoden nekdanji evropski prvak Loic Karval iz Francije.

Ne spreglejte