Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 11. 2014,
20.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

plavanje Kranj Damir Dugonjić Anja Klinar Nastja Govejšek Gaja Natlačen Tjaša Vozel

Sobota, 22. 11. 2014, 20.45

8 let

Slovenska plavalna elita zbrana v Kranju, reprezentanti dobro pripravljeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kranj gosti slovensko plavalno elito, obenem pa je tekma za sedmerico izbrancev tudi generalka pred decembrskim svetovnim prvenstvom v 25-metrskih bazenih v Dohi.

Reprezentanti v Kranju so vsi po vrsti potrdili dobro pripravljenost.

Ravenčan Damir Dugonjić je po pričakovanjih zmagal na 50 metrov prsno, s 27,04 dosegel odličen izid, sam pa si je glede na željo, da se v Dohi spet bori za medaljo, želel še nekoliko boljši dosežek. "Plavanje je bilo dobro, posebej obrat in drugih 25 metrov. Žal pa sem na prvih 15 metrih plaval sekundo slabše, kot zmorem, saj tukaj zaradi štartnega kamna, ki je premajhen, ne morem narediti dobrega skoka. To se v moji disciplini še kako pozna in posledično tudi s časom nisem preveč zadovoljen, a vse sem izgubil v prvih 25 metrih," je po tekmi povedal Dugonjić, ki bo v Dohi branil dve srebrni medalji, osvojeni na zadnjem tovrstnem svetovnem prvenstvu leta 2012 v Istanbulu.

Dugonjić je obenem dodal, da ta dosežek pač težko primerja z drugimi, a drugi del nastopa mu daje tudi potrebno samozavest za pot na Arabski polotok.

Najizkušenejša v ženski konkurenci, Radovljičanka Anja Klinar, je popoldanske nastope začela z osebnim rekordom 1:58,04 na 200 metrov prosto in prepričljivo prehitela še eno potnico v Doho, mlado Ravenčanko Gajo Natlačen. Izkušnje je Klinarjeva nato uveljavila še na 800 metrov prosto z novim osebnim rekordom 8:30,02. Tudi tukaj je bila za njo Natlačnova in še ena radovljiška reprezentantka Špela Perše. Na večni slovenski lestvici je Klinarjeva zdaj tretja na 200 metrov prosto in četrta na 800-metrski razdalji.

"Ne smem biti nezadovoljna z dvema osebnima rekordoma, posebej ker tega na zadnjih treningih nisem kazala. Zdaj upam, da se bo forma do svetovnega prvenstva v teh zadnjih desetih dneh še malo dvignila," je po tekmi povedala trikratna udeleženka olimpijskih iger Klinarjeva. Ta je bila najhitrejša danes v Kranju tudi na 200 metrov mešano, a je popoldanski nastop izpustila. Za zmago na 800 metrov prosto je osvojila tudi spominski pokal na tekmovanju, še eno lovoriko, ki jo bo shranila v posebni sobi lovorik pri starih starših.

Velenjčanka Nastja Govejšek, lani presenečenje evropskega prvenstva v Herningu na Danskem, se je ob obeh zmagah močno približala osebnemu rekordu – na 50 metrov prosto z dosežkom 25,29, na 100 metrov delfin pa z 59,82.

Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde je bila z 31,56 tri desetinke od osebnega in državnega rekorda na 50 metrov prsno, v nadaljevanju je slavila še na 200 metrov mešano. Mariborčan Martin Bau je zanesljivo zmagal na 1500 metrov prosto in prav tako napovedala naskok na osebni rekord v Dohi.

V moški konkurenci velja izpostaviti še tekmo na 200 metrov prosto, ki jo je dobil Mariborčan Erik Hren, v napetem finišu pa je le za štiri stotinke prehitel mladega tekmovalca kranjskega Triglava Mitjo Beštra, ki je z 1:52,01 dosegel novi slovenski kadetski rekord.

Napredek je po selitvi v Italijo potrdila tudi plavalka ljubljanske Ribe Ava Schollmayer, ki je na 100 metrov hrbtno z 1:01,93 osvojila drugo mesto za Hrvatico Emo Šarar, osebni rekord pa je popravila za sedem desetink.

Na tekmi je manjkal Radovljičan Robert Žbogar, ki je popoldanski del zaradi bolezni izpustil, njegova klubska kolegica Tjaša Pintar pa je na 200 metrov prosto še izvlekla tretje mesto, v nadaljevanju pa zaradi bolezni prav tako ni več nastopila. V nekoliko okrnjeni konkurenci na 200 metrov prsno je zmagala nadarjena plavalka Olimpije Neža Klančar, Velenjčan Kristjan Meža pa na 200 metrov mešano.

Ne spreglejte