Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 5. 2012,
17.53

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 16. 5. 2012, 17.53

8 let, 3 mesece

Kuk in Leban v finalu evropskih olimpijskih kvalifikacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sprinterji na mirnih vodah sona Poljskem nastopili v kvalifikacijah za nastop na OI v Londonu. Prvo oviro sta uspešno preskočila Lovro Leban in Rok Kuk, Jošt Zakrajšek pa je že končal tekmovanje.

Primorski kajakaški dvojec Lovro Leban – Rok Kuk je uspešno prestal prvi tekmovalni dan evropskih kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah v Londonu. Nosilca kolajn s prvenstev za mlajše člane ter tekem svetovnega pokala v sezoni 2010 sta v svoji skupini zasedla drugo mesto. Zmagala sta španska tekmovalca Javier Hernanz Agueria in Diego Cosgaya Noriega. Ko so v cilj priveslali še tekmovalci iz druge polfinalne skupine, je bilo jasno, da sta Leban in Kuk dosegla tudi skupno drugi rezultat, saj sta zmagovalca druge skupine dosegla dve sekundi počasnejši čas. Leban in Kuk sta si z drugim časom zagotovila neposredno napredovanje v finale A, kjer ju nastop čaka jutri ob 15. uri. "Sva med najboljšimi, to je pomembno. Čoln je deloval dobro in že na poti na start sem začutil, da veslava dobro. Upam, da bo tako tudi jutri in da se ne bodo pojavili problemi iz preteklosti. Sva zelo konkurenčna in nevarna vsem, vendar to še nič ne pomeni. Preskočila sva oviro, ampak pravi nastop se začenja jutri. Greva korak za korakom," je povedal Rok Kuk.

Na olimpijske igre vodi le prvo mesto v teh evropskih olimpijskih kvalifikacijah, konkurenca pa je zelo močna, saj se za preostalo olimpijsko mesto borijo še tekmovalci Španije, Portugalske, Srbije, Češke … Pred slovenskima tekmovalcema je tako zelo težka naloga, ki je prav nič ne olajšujejo vremenske razmere. "Vreme je najslabše možno za mirnovodaško tekmo. Piha močan veter, zato so valovi proti cilju vedno višji, tako da dosegajo skoraj pol metra. Zaradi tega sva morala prilagoditi tudi veslanje. Upam, da se bodo vremenske razmere popravile, da bova lahko dobro veslala. Dosegla sva drugi polfinalni čas, a se na to ne ozirava preveč. Jutri bo nov dan in ne vemo, kdo je pridobil in kdo nazadoval v teh pogojih," je povedal Lovro Leban. Na težke tekmovalne pogoje je opozoril tudi Rok Kuk, ki se zaveda, da se z enakimi težavami soočajo tudi tekmeci: "Upam, da se bodo pogoji umirili, saj je bilo danes kot na morju. Če bo jezero mirno, bova lahko razvila najino tehniko in drsenje čolna. V nasprotnem primeru se bova morala znajti in se prilagoditi. Pogoji so za vse enaki, zato bodo tudi drugi imeli enake probleme."

Medtem ko Leban in Kuk še ostajata v igri za nastop na olimpijskih igrah, je že jasno, da tam ne bo kajakaša Jošta Zakrajška. Nekdanji divjevodaš je v jutranjih kvalifikacijah dosegel peti čas skupine, nato pa obstal v polfinalu, kjer je v svoji skupini ciljno linijo prečkal kot šesti, kar je bilo premalo za napredovanje v finale A in obstanek v boju za olimpijsko vozovnico. "Seveda sem razočaran. Zavedal sem se, da bi za uvrstitev na OI moral veslati najhitrejšo vožnjo doslej. Vem, da sem dobro pripravljen, veslal sem normalno in se držal svoje taktike, a to ni bilo dovolj. Z optimizmom gledam v prihodnost in se veselim tekem za svetovni pokal. Po tem bom verjetno bolje vedel, kaj je šlo danes narobe. Letos očitno še nisem pripravljen za OI, ampak želja po nastopu na tem tekmovanju ostaja. Kot kaže so tri leta prekratka doba za preskok iz kanuja na divjih vodah v kajak na mirnih vodah," je povedal Zakrajšek. Po končanih evropskih olimpijskih kvalifikacijah sprinterje na mirnih vodah v Poznanju čaka še prva tekma za svetovni pokal. Med petkom in nedeljo se bosta tekmovalcem, ki nastopajo na olimpijskih kvalifikacijah pridružila še kajakaš Tilen Vidović in kajakašica Špela Ponomarenko Janić, ki je normo za nastop v Londonu potrdila že na lanskem svetovnem prvenstvu v Szegedu.

Ne spreglejte