Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 12. 2023,
19.22

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Neža Klančar Katja Fain

Četrtek, 7. 12. 2023, 19.22

4 mesece, 3 tedne

EVROPSKO PRVENSTVO V PLAVANJU, KRATKI BAZENI, OTOPENI

Neža Klančar z novim državnim rekordom za las brez odličja, tudi štafeta rekordna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Neža Klančar | Neža Klančar je na evropskem prvenstvu na 100 metrov mešano postavila nov državni rekord in osvojila četrto mesto. | Foto Guliverimage

Neža Klančar je na evropskem prvenstvu na 100 metrov mešano postavila nov državni rekord in osvojila četrto mesto.

Foto: Guliverimage

Slovenska plavalka Neža Klančar je na evropskem prvenstvu v 25-metrskem bazenu v romunskem Otopeniju v finalu na 100 metrov mešano z novim državnim rekordom 58,55 osvojila četrto mesto. Klančarjeva je bron zgrešila za 22 stotink sekunde. Zmagala je Francozinja Charlotte Bonnez (57,47). Katja Fain je v finalu na 200 metrov delfin končala na osmem mestu. V finalu je nastopila tudi slovenska ženska štafeta na 4 x 50 mešano in s časom 1:47,09 postavila nov državni rekord, ki je zadostoval za sedmo mesto. Zmagale so Švedinje.

Neža Klančar
Sportal Rekord slovenskih deklet

Klančarjeva je v sredo v polfinalu na 100 metrov mešano svoj slovenski rekord popravila za 49 stotink sekunde, uro je ustavila pri 58,78 in se v finale uvrstila s četrtim časom. 

Četrto mesto ji je pripadlo tudi po finalu, v katerem je znova poskrbela za novo rekordno slovensko znamko. Ta zdaj znaša 58,55, kar je bilo na koncu za 22 stotink prepočasi za bronasto odličje, ki ga je osvojila Švedinja Louise Hansson (58,33).

Zlato in srebro sta pripadli Francozinjama, ki sta se edini spustili pod mejo 58 sekund. Naslova evropske prvakinje se veseli Charlotte Bonnet (57,47), podprvakinja je postala Beryl Gastaldello (57,67).

"Odličje bom pustila za naslednjič"

"Z rezultatom sem zelo zadovoljna. Še en osebni rekord, kar je tudi državni rekord in to je super, saj to pomeni, da res napredujem in da sem res hitra. Kar zadeva četrto mesto ... Seveda bi si želela, da bi bila še malo hitrejša, da bi bila na stopničkah, ampak bom pustila to za naslednjič," je po četrtem mestu dejala 23-letnica. 

"Še en odličen nastop Neže, plavanje zelo dobro, obrati pa se ji niso najbolje izšli. Dovolj je še mlada, da lahko še napreduje in se izkaže na naslednjih prvenstvih," pa je misli strnil trener Klančarjeve Tomaž Torkar.

Fainova na osmem mestu

Katja Fain je v finalu na 200 metrov delfin s časom 2:09,39 osvojila osmo mesto. Zmagala je Nemka Angelina Kohler (2:03,30). 

Katja Fain je zasedla osmo mesto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Katja Fain je zasedla osmo mesto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Finale na evropskem prvenstvu je uspeh. Malo pretrdo vse skupaj in takoj se pokaže na rezultatu. Katja je odlično pripravljena, lepo leži na vodi in tudi občutek se izboljšuje. Finale v delfinu je bil nagrada in spodbuda, da je s svojimi rezultati, tudi če niso osebni rekordi, še vedno med najboljšimi v Evropi, in to v več disciplinah. Zdaj nadaljujeva, teden se še ni končal. Pozitivno in optimistično," je misli po osmem mestu strnila trenerka Fainove Metka Sparavec Malenko.

Štafeta sedma

V finalu je nastopila še slovenska štafeta na 4 x 50 m mešano v postavi Janja Šegel, Tara Vovk, Neža Klančar in Katja Fain. Slovenke so dopoldan odplavale nov državni rekord 1:48,38, tega pa v finalu izboljšale za debelo sekundo, 1:47,09, kar je zadoščalo za sedmo mesto. 

Šeglova je s 27,17 plavala le stotinko sekunde počasneje od dopoldanskega rekorda na 50 m hrbtno, novo rekordno znamko pa je izgubila zaradi devet stotink slabše reakcije. Vovkova, Klančarjeva in Fainova pa so plavale po štiri desetinke sekunde hitreje kot dopoldan, bile boljše tudi z reakcijo pri predajah in še za 1,29 sekunde izboljšale najboljšo znamko v državi. In prav finalni nastop je bil novo potrdilo, da so mlade plavalke, ki so pred petimi leti nastopale v mladinski konkurenci, zmogle preboj v širši evropski vrh.

"Vse punce so pokazale najbolje, kar znajo, odlično plavanje, super predaje in nov državni rekord," je bil zadovoljen Torkar.

Evropske prvakinje so postale Švedinje (1:43,26), srebro so osvojile Italijanke (1:43,97), bron pa Britanke (1:44,67).

Benjamin Proud je na 50 metrov prosto poskrbel za novo najboljšo evropsko znamko. | Foto: Guliverimage Benjamin Proud je na 50 metrov prosto poskrbel za novo najboljšo evropsko znamko. Foto: Guliverimage

Proud z evropskim rekordom

Moški sprint na 50 m prosto je z novim evropskim rekordom 20,18 dobil prvi favorit Britanec Benjamin Proud. "Šlo je precej hitreje, kot sem pričakoval. Res neverjetni občutki," je za prireditelje po tekmi povedal Proud in namignil tudi na svetovni rekord: "Naslednjič bom poskusil dobiti še tisti dve stotinki sekunde."

Kakovost britanskega plavanja je nato na 200 m hrbtno potrdila še potrdila Britanka Medi Harris. Daniel Wiffen je zmagi na 400 m prosto dodal še zlato na najdaljši bazenski disciplini - 1500 m kravl, na 100 m prsno je bil najhitrejši Nizozemec Arno Kamminga.

V petek bo slovenske barve v predtekmovanju branila le Fužinarjeva Janja Šegel, ki po četrtkovem rekordu na 50 m pričakuje še en dober nastop.

Neža Klančar
Sportal Neža Klančar v finale z državnim rekordom
Ne spreglejte