Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 1. 2024,
9.50

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77

Natisni članek

Formula E Usain Bolt Šprint atletika

Nedelja, 14. 1. 2024, 9.50

3 mesece, 2 tedna

Usain Bolt v formuli E

Najhitrejši Zemljan še hitrejši: 4,36 sekunde za 100 metrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77

Kako je najhitrejši Zemljan vseh časov, zdaj že upokojeni jamajški šprinter Usain Bolt, še hitrejši? Tako, da sede v dirkalnik. In to je storil pred uvodno dirko prvenstva formule E. Najprej navdušenje, nato klavstrofobija, pravi. 100 metrov je na nogah premagal v času 9,58, na štirih kolesih pa v 4,36 sekunde.

Günther Steiner
Sportal Šef ekipe F1 z najostrejšim jezikom izgubil službo

Jamajška puščica, Usain Bolt je leta navduševal na atletski stezi. | Foto: Reuters Jamajška puščica, Usain Bolt je leta navduševal na atletski stezi. Foto: Reuters Usain Bolt še danes velja za najhitrejšega Zemljana, saj ima svetovni rekord v šprintu tako na 100 kot 200 metrov. Osvojil je osem zlatih olimpijskih kolajn in 11 zlatih na svetovnih prvenstvih. Je edini šprinter v zgodovini, ki je na treh zaporednih olimpijskih igrah (2008, 2012 in 2016) osvojil zlato tako v teku na 100 kot na 200 metrov.

Eden najbolj priljubljenih atletov vseh časov se po koncu tekmovalne kariere (2017) v javnosti ne pojavlja pogosto, rad pa obišče avtomoto športne prireditve. Videli smo ga tudi že na formuli 1. Ta konec tedna pa je gost na dirki prvenstva električnih formul. Nova sezona formule E se začenja v Ciudad de Mexicu. Aktualni prvak Britanec Jake Dennis mu je za nekaj krogov posodil svojo čelado in svoj dirkalnik. Hitrosti v dirkalniku, ki 100 metrov doseže v 4,36 sekunde, torej približno pol hitreje, kot jih je Bolt na dveh nogah, ga ni bilo strah. Neprijetno pa mu je bilo zaradi utesnjenosti v samem kokpitu. Pravi, da je prvič občutil klavstrofobijo.

Usain Bolt je v mehiški prestolnici sedel v dirkalnik formule E in ga tudi zapeljal. | Foto: Guliverimage Usain Bolt je v mehiški prestolnici sedel v dirkalnik formule E in ga tudi zapeljal. Foto: Guliverimage

"Ko sem sedel v dirkalnik, sem postal klavstrofobičen"

V dirkalniku se je sprva počutil precej klavstrofobično. | Foto: Guliverimage V dirkalniku se je sprva počutil precej klavstrofobično. Foto: Guliverimage "Prvi občutek je bilo navdušenje. Ko pa sem sedel v dirkalnik, sem postal klavstrofobičen. Še nikoli v življenju nisem bil klavstrofobičen," je povedal po nekaj odpeljanih krogih. "A dlje, ko sem sedel v njem, bolje sem se počutil. Navdušen sem, da sem lahko preizkusil dirkalnik." Zaradi velikega navora je pospešek v električnem dirkalniku še mnogo višji kot v dirkalnikih na hibridni turbo pogon. "Prvič v življenju lahko rečem, da je nekaj hitrejše od mene. To sem rekel prvič in ne bom nikoli več," se je še pošalil Bolt.

Dakar 2024 Simon Marčič
Sportal Marčič do polnoči mehanik, zdaj spet dirkač
Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec takoj za najboljšimi, nato pa zanj visoka kazen #video
Ne spreglejte