Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 1. 2024,
19.30

Osveženo pred

3 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

Natisni članek

Haas Günther Steiner Formula 1 Ayao Komatsu

Sreda, 10. 1. 2024, 19.30

3 mesece, 4 tedne

Günther Steiner ni več šef ekipe Haas

Šef ekipe F1 z najostrejšim jezikom izgubil službo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97
Günther Steiner | Günther Steiner je zapustil ekipo Haas. Zamenjal ga je Ayao Komatsu. | Foto Guliverimage

Günther Steiner je zapustil ekipo Haas. Zamenjal ga je Ayao Komatsu.

Foto: Guliverimage

Günther Steiner ni več šef ekipe formule 1 Haas. Bil je tudi ustanovitelj ekipe, predvsem pa si ga je širša javnost zapomnila po tem, da ni "šparal jezika", kot rečemo, in je zato postal prva zvezda dokumentarne serije Drive to Survive. Zamenjal ga je Ayao Komatsu, ki je bil doslej v ekipi direktor inženirskega oddelka.

Felipe Massa Williams 2014
Sportal Williams na Mercedesov pogon do leta 2030

V sezoni formule 1 2024 ne bo niti ene spremembe v dirkaški zasedbi, bosta pa imeli dve ekipi novega šefa. Laurent Mekies je na čelu ekipe Alpha Tauri (ekipa bo dobila novo ime) nasledil Franza Tosta, ki se je upokojil. Novega prvega moža pa zdaj dobiva še Haas, saj so po slabi sezoni 2023 odslovili Güntherja Steinerja. Že v lanski sezoni je prišlo do petih sprememb: Alpine od poleti vodi Bruno Famin, Andrea Stella od januarja lani Mclaren, Alessandro Alunni Bravi ekipo Alfa Romeo (Sauber oziroma po novem Stake), James Vowles Williams, Frederic Vassuer pa Ferrari.

Günther Steiner | Foto: Guliverimage Günther Steiner Foto: Guliverimage Sredina novica iz ZDA, da je Gene Haas odslovil Güntherja Steinerja, je kljub slabi sezoni 2023 za to ameriško ekipo vseeno precejšnje presenečenje. Steiner je vendarle bil obraz Haasove ekipe, v javnosti morda celo bolj priljubljen kot oba voznika. S koncem leta 2023 mu je pogodba potekla in lastnik Haas se je odločil, da je ne podaljša. Med njima so bili sicer odnosi pogosto napeti, saj sta bila oba brez dlake na jeziku. Sezono 2023 so končali na zadnjem mestu med konstruktorji, kar pomeni manjšo denarno nagrado s strani Fie in s tem potrebo po večjem denarnem vložku ameriškega lastnika, ki je sicer redko na samih dirkah. Steiner, ki je sodeloval tudi pri ustanovitvi ekipe, je bil torej zraven od prvega dne, torej devet let. Ni pa edini, ki zapušča ekipo, nekaj ur prej so sporočili, da odhaja tudi tehnični direktor Simone Resta.

Novi vodja ekipe Ayao Komatsu bo imel precej manj pristojnosti kot Steiner. Bo predstavnik ekipe na dirkah, skrbel bo za strategijo in bo odgovoren za dosežke na stezi. Za organizacijske in komercialne naloge bo skrbel nekdo drug, so še sporočili iz vodstva Haasa. "Komaj čakam, da bom tesneje sodeloval z Ayaom. Poskrbeti moramo, da maksimiziramo naš potencial. Želim si, da bi bili zares konkurenčni v formuli 1," je v sporočilu za javnost zapisal Gene Haas. Sedeminštiridesetletni japonski inženir je prišel v ekipo Haas leta 2016. Prej je delal za ekjpo Renault. Je prvi Japonec, ki je vodja ene od ekip, ki ima sedež v Evropi.

Montreal Nico Hülkenberg Haas | Foto: Reuters Foto: Reuters "Hvala, Günther. Hvala, ker si me vzel na to pot leta 2017 in hvala, ker si me vzel nazaj leta 2022. To je bila tako zabavna kot izzivov polna pot. Nikoli pa ni bilo dolgčas. Se vidimo in srečno," se je zdaj že bivšemu šefu poklonil Kevin Magnussen. Nenazadnje je za obuditev svoje kariere Steinerju nekaj dolžan tudi Nico Hülkenberg. "Hvala za tvoje zaupanje, prijateljstvo, priložnost, da sem spet začel dirkati v formuli 1. Vsekakor si pravi karakter. Vse najboljše ti želim!" Tudi on se mu je javno zahvalil prek družabnih omrežij.

Abu Dabi Theo Pourchaire Alfa Romeo
Sportal Eno novo ime ekipe F1 že znano, drugo še ne
Ne spreglejte