Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
4. 9. 2016,
8.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Tim Gajser Tim Gajser

Nedelja, 4. 9. 2016, 8.39

6 let, 6 mesecev

Svetovni prvak Tim Gajser postal nov športni zvezdnik Slovenije

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Tim Gajser | Foto Honda Gariboldi Racing

Foto: Honda Gariboldi Racing

Kot sedemletni fantič je Tim Gajser osvojil prvi naslov državnega prvaka v Sloveniji, pred devetimi leti pa je prvič zablestel na mednarodni ravni. Letos je spisal eno največjih zgodb svetovnega motokrosa, saj je kot 19-letni novinec ugnal vse izkušene lisjake in že eno dirko pred koncem sezone postal svetovni prvak.

Iz arhiva:

Še ne dvajsetletni Tim Gajser je na najboljši mogoč način sklenil eno najuspešnejših sezon v zgodovini slovenskega avto-moto športa. Slovenski motokrosist je vstopil v elitni razred MXGP kot eden najbolj perspektivnih voznikov, ki je lani postal svetovni prvak razreda MX2, nihče pa ni že v prvi sezoni pričakoval njegovih tako suverenih voženj.

Kdor je pred prvimi dirkami pričakoval, da bo Gajser letos šele nabiral izkušnje in se spoštljivo meril s tekmeci, med katerimi je bil najbolj slavno ime Italijan Antonio Carioli (KTM), se je pošteno uštel. Slovenec je že na prvih dirkah napadel na vso moč, prikazal resnično vrhunske vožnje, nepopustljive dvoboje ter storil le malo napak.

Čeprav je prvo zaključno žogico letošnje sezone na prejšnji dirki zapravil – t0 je bila pravzaprav njegova edina napaka v sezoni –, na predzadnji dirki svetovnega prvenstva v ZDA ni bilo več dvomov. Na prvi dirki je bil četrti, na drugi pa je zaostal le za domačinom Elijem Tomacom. Ker je bil Carioli na prvi dirki šele trinajsti, je to Slovencu že zadoščalo za naslov prvaka.

Gajser tokrat zdržal pritisk

"Prva vožnja je bila zelo težka, veliko sem razmišljal o prvenstvu. Nisem bil sproščen, kar se je opazilo v sami vožnji. Potem ko sem po prvi vožnji osvojil naslov svetovnega prvaka, pa je pritisk pred drugo vožnjo izginil. V drugi vožnji sem po napaki izgubil ritem in se nisem boril za zmago, raje sem se zadovoljil z drugim mestom. Rad bi se zahvalil vsem v ekipi HRC in v ekipi Honda Gariboldi, navijačem, posebno pa seveda moji družini, dekletu in očetu, brez katerega ne bi bil tu, kjer sem," je v cilju presrečen razlagal Gajser.

Veliko slavje v taboru slovenskega asa motokrosa, ki je postal najboljši na svetu. | Foto: Honda Gariboldi Racing Veliko slavje v taboru slovenskega asa motokrosa, ki je postal najboljši na svetu. Foto: Honda Gariboldi Racing

Pred devetimi leti je bil prvič evropski prvak

Pot proti zvezdam se je zanj začela leta 2007, ko je osvojil naslov evropskega prvaka v razredu do 65 kubičnih centimetrov. Čez dve leti je ta naslov ponovil še v razredu do 85 kubičnih centimetrov, leta 2012 pa še do 125 kubičnih centimetrov. Istega leta je postal mladinski svetovni prvak v razredu do 125 kubičnih centimetrov. Štiri leta pozneje je najboljši tudi v elitni kategoriji svetovnega motokrosa.

Gajser je osemkratni državni prvak v motokrosu. Že leta 2003 je bil mladinski državni prvak razreda MX junior 50. Čeprav je od takrat postal svetovno prepoznavno ime, za trening še vedno obišče tudi posamične dirke državnega prvenstva. To je najboljša motivacija za mlade slovenske motokrosiste, ki se lahko na isti dirki pomerijo s trenutno najboljšim motokrosistom na svetu.

Z uspehi je prehitel tudi slovensko industrijo

"Z neizmerno predanostjo, trdim delom in srčnostjo je Tim dokazal, da je na svetovni vrh mogoče ne le poseči, temveč ga tudi osvojiti. Čestitamo tudi njegovi družini in celotni ekipi, ki je vso sezono dihala z njim in ga podpirala. V AMZS se bomo trudili, da bomo vsem našim športnikom, ne le motokrosistom, zagotavljali čim boljše pogoje za delo ter s tem pripomogli, da se bomo takšnih in podobnih uspehov veselili tudi v prihodnje," je ob Gajserjevem uspehu povedal predsednik AMZS Anton Breznik, ki Gajserja v zadnjih mesecih izkorišča tudi kot ambasadorja lastne organizacije.

Gajser je z uspehi namreč prehitel tudi slovensko industrijo. Medtem ko doma ni dobil večjega pokrovitelja, je sredi leta podpisal pogodbo s svetovnim gigantom energetskih pijač Monsterjem iz ZDA. Njegovi uspehi so kajpak predvsem zasluga načrtnega dela njegove družine na čelu z očetom Božem, tudi nekdanjim voznikom motokrosa.

Finalna dirka svetovnega prvenstva MXGP bo prihodnji konec tedna na prizorišču Glen Helen v ZDA.

Ne spreglejte