Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
4. 9. 2016,
7.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tim Gajser Tim Gajser MXGP

Nedelja, 4. 9. 2016, 7.29

6 let, 6 mesecev

Tim Gajser: S Petrom Prevcem bi skočil na vzporednih skakalnicah

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Tim Gajser je največje odkritje letošnje sezone svetovnega motokros prvenstva v elitni kategoriji MXGP. Prvenstvo 2016 je začel v stilu: Prišel, videl, zmagal!

Tim Gajser je že na svoji prvi dirki med motokros elito zrušil svetovni rekord. Z 19 leti je postal najmlajši dirkač v zgodovini športa, ki je zmagal že na debiju, svoj fantastičen dosežek pa potrdil z zmago na drugi dirki. Na prvi postaji prvenstva v Katarju je torej pobral vse, kar se mu je ponujalo. Dirkač iz Makol se je tudi v drugem dirkaškem koncu tedna na Tajskem, kjer je lani dehidriral, uspešno prerival z najboljšimi. Po vrnitvi domov smo z njim poklepetali o njegovih temeljitih pripravah na prvenstvo 2016, o njegovi brezkompromisnosti na stezi, o njegovih idolih iz otroštva, s katerimi se danes bori za zmago, o ekstremni medijski izpostavljenosti, o njegovi "krivdi", da je motokros v Sloveniji postal zelo priljubljen, o navijanju za Petra Prevca, o ciljih za debitantsko sezono med motokros elito in še čem.


Tim, naprej čestitke za super začetek debitantske sezone v najelitnejšem razredu svetovnega motokrosa MXGP. Po dveh koncih tedna samo šest točk zaostajate za branilcem naslova svetovnega prvaka Febvrejem. Dve zmagi, trikrat stopničke. Na kaj takšnega verjetno niste računali pred začetkom debitantske sezone v MXGP. Hvala za čestitke. Po pripravah smo vedeli, da bom hiter, a se z rezultati nisem obremenjeval. Sezono sem začel povsem sproščeno in prišla je zmaga na prvi dirki.

Tim Gajser | Foto:

Očitno ste se odlično pripravili na spopad z motokros elito.
Priprave na letošnjo sezono so bile bistveno drugačne kot pred lansko sezono, ker nisem imel več obveznosti v šoli. Lani sem namreč maturiral. To je bil zame velik plus, ker sem se lahko popolnoma osredotočil na motokros. Veliko sem se posvečal tehniki, ker je tehnika vožnje pri 250-kubičnem in 450-kubičnem motorju čisto drugačna.

Za seboj imam zelo dobro zimo. Pred lansko sezono je bilo veliko bolj natrpano. Vsako uro sem imel točno določeno, kaj moram delati. Zdaj je bilo veliko bolj sproščeno, lahko sem si oddahnil med treningi. Veliko smo testirali z Japonci, z mojo Hondino ekipo. Pred Katarjem sem bil zelo dobro pripravljen. Imam še nekaj rezerv. Bomo videli, kako bo sezona potekala naprej.

Ko je prišla prva dirka, ste slovensko zimo zamenjali za poletni Katar. Lahko ste bili v kratkih hlačah in kratki majici. Super okolje za začetek sezone. Kot da bi sezono začeli sredi poletja …
V Katarju je zadnja tri, štiri leta uvodna tekma sezone. Zmeraj je dobro oditi v Katar. Pri nas so ponavadi sneg in temperature pod lediščem, tam pa imajo 30 stopinj Celzija. To so zelo dobri občutki, pa tudi v Dohi je zelo lepo. V Katarju se sicer nisem kopal, ker nisem imel časa, na Tajskem pa sem se.

Ste že na kvalifikacijah v Katarju začutili, da boste na dirki konkurenčni za stopničke in zmago?
Že na prvem treningu smo videli, da so časi konkurenčni in da je hitrost prava. Za dirko pa se je treba zbrati in pametno odpeljati. Z očetom sva dobro naštudirala linije. To je bil ključ do dveh zmag v Katarju.

Na obeh dirkah ste šokirali ves svet. Pobrali ste vse, kar je bilo mogoče. Dve dirki, dve zmagi. So se tekmeci temu čudili?
Ne vem, kako mi je to uspelo. Bil sem preprosto sproščen. V Katar sem prišel, ne da bi bil podvržen pritiskom. Sploh se nisem obremenjeval s tem debijem v MXGP. To mi je bilo v veliko pomoč, moram pa izpostaviti tudi dobro delo pozimi: dobre treninge, dobra testiranja, dobre priprave. In prilagajanje na 450-kubični motor. Seštevek vsega tega mi je omogočil, da sem dobro dirkal.

Z 19 leti ste postali najmlajši dirkač v zgodovini MXGP, ki je zmagal na svojem debiju.
Ta dosežek je zagotovo nekaj velikega. Z 19 leti voziti v najelitnejšem razredu z vsemi temi starimi mački. Mislim, da takšne konkurence, kot je letos v MXGP, še ni bilo nikoli.

Mislim, da nas je osem svetovnih prvakov, ki smo pobrali ogromno zmag. Zaradi tega je ta zmaga na debiju vredna še toliko več, saj sem moral premagati kopico svetovnih prvakov in zelo izkušenih dirkačev.

Tim Gajser | Foto:

Niste se ustrašili teh starih mačkov. Vaš dosežek bi lahko opisali z znamenitim izrekom rimskega vojskovodje Gaja Julija Cezarja: Prišel, videl, zmagal!
Ne, nisem se jih ustrašil. To je zelo pomembno, a moraš imeti spoštovanje do tekmecev. Ko sem bil mlajši, so nekateri izmed njih že vozili na tej ravni. Ko sem dirkal v konkurenci 65-kubičnih motorjev, sem bil otrok, star deset let. Gledal sem jih po televiziji, zdaj pa se z njimi borim za zmago. To je zame res nekaj posebnega.

Ker ste v Katarju v vsem dirkaškem koncu tedna odpeljali najhitrejši krog, ste se vključili v nagradno igro za prestižno uro Tag Heuer. To bo po koncu sezone prejel tisti dirkač, ki bo zbral največ točk. Vi že imate eno točko … (Smeh.) Tega sploh nisem vedel. Res imam eno točko?

Vaš sanjski dosežek so ovekovečili tudi na naslovnici uradne revije svetovnega motokros prvenstva MXGP Mag.
Biti na naslovnici vsake revije je res nekaj posebnega. To, da sem se znašel na tej naslovnici, pa mi pomeni še več, ker gre za motokros revijo svetovnega formata. Zelo sem vesel te pozornosti.

So prišli tekmeci do vas, vam čestitali?
Da, prišli so do mene in mi čestitali. Italijan Cairoli, ki je osemkratni svetovni prvak, mi je dejal, da je pričakoval, da bom dobro peljal. Tudi aktualni svetovni prvak Febvre, s katerim sva skupaj trenirala na Sardiniji, tako da smo lahko naredili primerjavo, je vedel, da bom hiter. Za nekatere pa je bilo to veliko presenečenje.

Mediji so vas zagotovo napadli z vseh strani.
Že lani je bilo noro, ko sem postal svetovni prvak, po prvi zmagi v najelitnejšem razredu pa je tudi tako. Če si uspešen, je pač tako. Tudi to je dobro.

Svojim tekmecem v Katarju ste pokazali, da ste brezkompromisen dirkač, ko ste prehiteli Rusa Bobriševa.
Na dirki moraš takoj pokazati, da s teboj ni šale, a moraš biti pošten dirkač. Spoštujem vsakega voznika, a ko gre na nož, ni popuščanja. Ne prehitevam pa na silo in tekmecev namerno ne zbijam po tleh. Zagovarjam čisto dirkanje, lepo prehitevanje.

Po Katarju ste šli na Tajsko. To je najbolj fizično naporen dirkaški konec tedna v vsej sezoni. Lani so vam zaradi dehidracije prepovedali nastop na drugi dirki, letos ste se veliko hladili v bazenih. Ste popili tudi ogromne količine vode?
Mislim, da sem na dan popil okoli sedem, osem litrov vode. Pri nas je takrat zima, pri njih pa poletje. Nismo navajeni na takšno vročino, na 40 stopinj Celzija, pa še vlaga je visoka. Mislim, da so imeli vsi dirkači s tem velike težave.

Ste imeli težave tudi s časovno razliko šestih ur?
Iz Katarja smo odšli v ponedeljek po dirki in leteli v Bangkok. Prve tri dni je bilo malo krize, potem pa se počasi privadiš.

Na Tajskem rezultati niso bili več tako sanjski kot v Katarju, a tretje in peto mesto sta bila vseeno vrhunska dosežka.
V Katarju sem obakrat dobro štartal, na Tajskem pa mi to ni uspelo. To je bilo odločilno. Ker so na delu zelo dobri dirkači, je veliko odvisno od samega štarta. To je edini prostor na dirki, kjer lahko prehitiš veliko tekmecev. Mislim, da je štart 60 odstotkov tekme.

Tim Gajser | Foto:

No, če se Cairoli ne bi ustavil v prvem ovinku, bi se verjetno lahko boril za stopničke.
Moj oče se je po dirki pogovarjal s Cairolijem. Povedal mu je, da je imel tehnične težave in da se mu je ugasnil motor. Skušal sem se čim hitreje odzvati, a sva vseeno trčila. Tam sem izgubil zelo veliko časa. Padel sem na 11. mesto.

Potem sem prehiteval, kolikor se je pač dalo. Tudi proga ni dopuščala veliko prehitevanj. Našel sem nekaj točk na stezi, kjer se je to dalo. Na koncu peto mesto vsekakor sploh ni bilo slabo.

V MXGP se za naslov prvaka borijo Yamaha, Honda, Suzuki, Husqvarna, Kawasaki in KTM. Kdo je v ožjem krogu favoritov za naslov prvaka?
To je težko reči. Vsaka znamka ima po dva dobra voznika, zato je boj za naslov prvaka na stežaj odprt. Honda ima celo tri: Bobriševa, Paulina in mene.

Postali ste tudi zvezda TV-kanala svetovnega motokros prvenstva na YouTubu, kjer redno objavljajo vaša spektakularna prehitevanja, vratolomne skoke, akrobatska reševanja iz nezavidljivih položajev …
(Smeh.) Da, na Tajskem sem poskrbel za malo spektakla. V drugi vožnji sem naredil kar enega "supermana". Skoraj sem že poletel čez krmilo, a sem se na srečo rešil. To se mi je zgodilo, ker sem z mokre podlage priletel na trdo. Izgubil sem oprijem in krmilo mi je na hitro obrnilo. Vrglo me je na krmilo. Hvala bogu, da z očetom na treningih delava tudi gimnastične vaje. Tako sem bolj gibljiv.

Vas tekmeci po dveh dirkah jemljejo kot enakovrednega. Ste za njih še zmeraj mulec, ki je imel srečo v prvih dveh dirkaških koncih tedna?
Že po prvi dirki so vsi začeli popolnoma drugače gledati name. Spoštovanje si pridobiš, ko jim pokažeš, da si na progi hiter in da s teboj ni šale. Ponavadi novinca stari mački v kategoriji v kakšnem ovinku zrušijo in mu ne pustijo, da bi bil pred njimi. Če pokažeš, da si jim sposoben konkurirati, in izvedeš kakšen bolj agresiven manever, a čist, to dobro razumejo.

Kako ste letos doživeli tako različni državi, kot sta Katar in Tajska, zunaj dirkališč?
Katar mi je zelo všeč. Tudi zato, ker imamo tekmo ponoči. Podnevi so namreč zelo visoke temperature. V Dohi je vse zelo razkošno. Nenehno gradijo. Vsako leto, ko pridemo tja, so neke nove stavbe. Novi del mesta je že zgrajen. Kultura je čisto drugačna kot pri nas.

Vsi so precej oblečeni, nam prišlekom pa je zelo vroče. Mi smo v kratkih hlačah in kratkih majicah, oni pa v dolgih črnih oblačilih. Tamkajšnje hrane ne jem, ker nikoli ne veš, kako se bo telo odzvalo nanjo, moram pa biti 100-odstotno pripravljen na tekmo.

Tajska ni med mojimi priljubljenimi. Imam tudi slabe spomine, lani sem tam dehidriral. Ko prideš tja, te vročina in vlaga pribijeta ob tla. Nekaj časa težko dihaš, nato pa se počasi navadiš na takšen zrak. Kultura je spet popolnoma drugačna kot v Katarju ali pri nas. V Katarju so ljudje bolj zaprti kot na Tajskem. Tam sva z očetom spoznala nekaj zanimivih ljudi in počutila sva se kot doma.

Tim Gajser | Foto:

Sezona je še dolga, čaka vas še 16 dirk, na voljo pa je 800 točk. Kaj je vaš cilj? Že letos postati svetovni prvak? To je lani v debitantski sezoni uspelo Romainu Febvreju. Je on vaš navdih? Moj cilj je, da bi se na preostalih 16 dirkah ves čas uvrščal med najboljše. Želim čim bolj pridno nabirati točke. Z naslovom prvaka se ne obremenjujem. No, dobri smo. V skupnem seštevku smo drugi. Vse se še lahko zgodi. Rad bi samo užival na dirkah in bil sproščen ter dobro naštudiral linije.

V Sloveniji ste s tema dvema zmagama v Katarju povzročil pravo evforijo. Ste eden izmed najbolj priljubljenih športnikov.
Super, da se v Sloveniji na bolje premika tudi v motokrosu. Vemo, da naš šport trenutno še ni tako priljubljen kot zimski športi. Mislim, da se zdaj veliko govori o motokrosu in da gre stvar v pravo smer. Upam, da bo v prihodnje še boljše.

Lahko rečemo, da ste glavni krivec, da je prišlo svetovno motokros prvenstvo na eno izmed slovenskih televizij. Priznate "krivdo"?
Super je, če si takšen krivec.

Ste morda imeli čas spremljati Petra Prevca, ko je osvojil veliki kristalni globus?
Če smo le imeli čas, je vsa naša družina gledala tekme skakalcev. Odločno ga podpiramo, smo njegovi veliki navijači. Prevc je tudi moja motivacija, čeprav tekmujeva v različnih športih. Peter mi je všeč, ker je zelo preprost človek. Takšen sem tudi sam. To, da je športnik preprost človek pred uspehom in po njem, je zelo pomembno.

Predlagam videospot, v katerem bi na manjših vzporednih skakalnicah skočila s Petrom Prevcem. On s smučmi, vi pa z motorjem za motokros. Ste za akcijo?
Da, jaz sem takoj za akcijo. To bi bilo super, samo Petra bi morali še prepričati.

Osemkratni svetovni prvak v motokrosu Cairoli je izdal videoigrico, v kateri lahko njegovi navijači z njim tekmujejo na nekaterih stezah svetovnega prvenstva. Razmišljate tudi vi o čem podobnem? Da bi oboževalci motokrosa dobili videoigro s Timom Gajserjem …
V tem trenutku o tem še ne razmišljam, a nikoli ne reci nikoli. Bodo pa lahko moji navijači tekmovali z menoj v videoigri MXGP, ki pride na trg marca. Pomerili se bomo lahko na vseh dirkah, na vseh osemnajstih stezah svetovnega prvenstva.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva vas čaka 28. marca na Nizozemskem. Si boste vzeli kaj počitka?
Počival sem samo, ko sem se s Tajske vozil z letalom domov, zdaj pa vsak dan treniramo na vso moč. Na Nizozemskem me čaka peščena podlaga. Ko smo imeli priprave na letošnjo sezono na Sardiniji, smo zelo veliko trenirali na mivki.

Tehnika vožnje je čisto drugačna. Z očetom sva to dobro naštudirala. Zmeraj manj je pomemben teren, na katerem bom tekmoval, zato komaj čakam to dirko na mivki.

V Makolah je v ustanavljanju klub navijačev, ki vas bo bodril na bližnjih dirkah in za vas navijal tudi, ko boste v oddaljenih deželah …
Ko sem zdaj prišel domov, so mi mnogi prišli osebno čestitat. To, da imam takšno podporo domačega kraja, mi veliko pomeni. Na dirkah mi ljudje, ki mahajo s slovenskimi zastavami in kažejo številko 243, dajo dodaten pospešek, zato sem jim izjemno hvaležen. Vedno več jih je.

V dirkaškem koncu tedna nikoli ne uporabljam telefona in interneta, ko se vrnem v hotel, pa je res lepo pogledati Facebook in Instagram. Tako vidim navijače, kako so navijali zame pred televizijo, ali pa velike skupine, ki so se zbrale v kakšni lokalni gostilni. Vse navijače bi rad povabil v nedeljo v Brežice, kjer bo prva dirka državnega prvenstva. Tam bom nastopil tudi jaz. Se vidimo tam.

Ne spreglejte