Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
13. 6. 2013,
16.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

MotoGP Valentino Rossi

Četrtek, 13. 6. 2013, 16.19

8 let

Sanje Italijana Rossija: v Barceloni premagati španski trojček

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Valentino Rossi sanja o tem, da bi na šesti dirki sezone MotoGP v Barceloni premagal vodilne dirkače prvenstva Danija Pedroso, Jorgeja Lorenza in Marca Marqueza in to na njihovem dvorišču.

Rossi je edini izmed štirih Yamahinih in Hondinih tovarniških dirkačev, ki letos še ni zmagal. Na odpeljanih petih dirkah sta po dve lovoriki domov odnesla vodilna dirkača prvenstva, Hondin Dani Pedrosa in Rossijev moštveni kolega Jorge Lorenzo, eno pa še Pedrosin moštveni kolega Marc Marquez. Če boValentino v Barceloni zmagal, mu bo uspel popoln preobrat: po ničli v Mugellu bi pobral glavno nagrado in maksimalno število 25 točk. Zmaga je pravzaprav nuja, saj bo lahko le na ta način začel zmanjševati zaostanek za tremi tekmeci. V Mugelu je imel Rossi celo srečo v nesreči, saj kljub padcu škoda ni bila tako velika kot bi lahko bila: Marquez je namreč tri kroge pred koncem stran vrgel 20 točk. Če bi Marc prišel do cilja, bi imel Valentino za njim zaostanek 50 točk, tako pa ga ima samo 30. A se je zaradi Marquezovega padca povečal Rossijev deficit za Pedroso – iz 52 na 56. Razlika med Rossijem in Lorenzom, ki dirkata z istim motorjem, je 44 točk.

Marquez in Crutchlow zavohala kri

Po VN Katalonije bo za dirkači kraljevskega razreda natančno tretjina prvenstva (6 od 18 dirk), kar tudi ni zanemarljivo za Rossija. Z vsako odpeljano dirko se namreč tako želen naslov svetovnega prvak oddaljuje, s povečevanjem točkovnega primanjkljaja pa se možnosti občutno manjšajo. Rossiju glavobole povzroča tudi vrhunska forma kar treh dirkačev: Pedrose, Lorenza in Marqueza, ki dosegajo konstantno dobre rezultate in ne popuščajo. Pedrosina najslabša dirka je bila Katar, ko je bil četrti. Na vseh preostalih dirkah je bil na stopničkah. Lorenzo je bil prav tako štirikrat na podiju, spodrsnilo mu je samo v Le Mansu (sedmo mesto). Marquez je bil zmeraj, ko je prišel do cilja, na stopničkah. Rossi je letos zmogel ene same stopničke in to na otvoritveni dirki. Po številu stopničk je boljši od njega tudi Crutchlow, ki jih je zbral dvoje. Britanec, ki je v naletu, bo Rossiju v Barceloni predstavljal veliko grožnjo. Še večjo Marquez, ki je v Mugellu zabeležil ničlo in bi se rad pred domačim občinstvom predstavil kot najboljši Španec. V Jerezu, kjer je presegel dva svetovna prvaka Rossija in Lorenza, mu jo je speljal Pedrosa.

Ne spreglejte