Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 9. 2023,
22.22

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37

Natisni članek

Ott Tänak Elfyn Evans Kalle Rovanperä Toyota Thierry Neuville Hyundai Esapekka Lappi WRC reli

Petek, 29. 9. 2023, 22.22

7 mesecev

Reli Čile, petek

Tako razbitega dirkalnika že dolgo ne, pa voznika? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37
reli Čile Esapekka Lappi Hyundai | Esapekka Lappi dirke ne bo mogel nadaljevati. | Foto Guliverimage

Esapekka Lappi dirke ne bo mogel nadaljevati.

Foto: Guliverimage

Zelo dramatično se je začel reli Čile, ki že lahko krona svetovnega prvaka. Na prvi hitrostni preizkušnji je brutalno nesrečo doživel Esapekka Lappi, a sta s sovoznikom iz povsem razbitega i20 izstopila nepoškodovana. Po petkovih šestih hitrostnih preizkušnjah je na prvem mestu Ott Tänak.

reli Akropolis Kalle Rovanperä Toyota
Sportal Rovanperä s popolnim zaključkom osvojil Akropolis #video

Elfyn Evans | Foto: Guliverimage Elfyn Evans Foto: Guliverimage Do nedelje v Čilu poteka 11. od 13 dirk letošnjega svetovnega prvenstva v reliju (WRC). Reli Čile je drugič na koledarju dirk svetovnega prvenstva. Drugič pa lahko že to nedeljo svetovni prvak postane Kalle Rovanperä (Toyota). Pred zadnjimi tremi dirkami ima 33 točk prednosti pred Elfynom Evansom (Toyota), ki o boju za prvaka noče preveč govoriti, a se zagotovo še ni predal. Tretji Thierry Neuville (Hyundai) po dveh ničlah na prejšnjih štirih dirkah zaostaja že 66 točk. Po uvodnih treh brzincih (petek dopoldne) je bil v vodstvu Evans (najhitrejši na drugi in tretji hitrostni preizkušnji), dobrih 21 sekund pred četrtim Rovanpero.

WRC pred 11. od 13 dirk:

1. Kalle Rovanperä (Toyota) 200 točk

2. Elfyn Evans (Toyota) 167
3. Thierry Neuville (Hyundai) 134
4. Ott Tänak (M-Sport Ford) 119

V Čilu bodo skupaj odpeljali 16 hitrostnih preizkušenj, v soboto bo vseh šest daljših od 20 kilometrov (najdaljša 28,7 km). Zelo dramatičen pa je bil že petkov začetek dirkanja na makadamskih cestah osrednjega Čila. Šesti v prvenstvu (98 točk) Esapekka Lappi (Toyota) je tik pred ciljem prve hitrostne preizkušnje doživel nesrečo, ki jo zlahka označimo za brutalno. Večkrat ga je prekotalilo na streho. Tako uničenega dirkalnika že dolgo nismo videli, prednji in zadnji odbijač ter pokrov motorja so ležali vse naokrog razbitega vozila. A sta s sovoznikom Jannejem Fermom izstopila nepoškodovana. Pa je bila precej zdelana tudi sama jeklena kletka. "Očitno sem prepozno zavrl in nisem imel več možnosti, da bi izpeljal zavoj. Še kletka je tako poškodovana, da ni možnosti, da bi nadaljeval dirko," je v prvi izjavi povedal pretreseni finski dirkač.

Ott Tänak | Foto: Guliverimage Ott Tänak Foto: Guliverimage Popoldne je vodstvo prevzel Ott Tänak (M-Sport Ford), ki je po prvem dobil še peti in šesti brzinec. A razlike so bile zelo majhne, po šestem in s tem po prvem tekmovalnem dnevu je namreč vodil za vsega 4,2 sekunde pred Teemujem Suninenom (Hyundai). Tretji Evans je zaostajal dobrih 12 sekund. Rovanperä je na šesti hitrostni preizkušnji izgubil nekaj več in zdrsnil za Neuvilla.

Reli Čile, po šesti od 16 hitrostih preizkušenj:

1. Ott Tänak (M-Sport Ford) 

2. Teemu Suninen (Hyundai) +4,2
3. Elfyn Evans (Toyota) +12,7
5. Thierry Neuville (Hyundai) +27,7
4. Kalle Rovanperä (Toyota) +38,7
6. Takamoto Katsuta (Toyota) +45,8

Ne spreglejte