Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
28. 10. 2012,
6.43

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

VN Avstralije Jorge Lorenzo Dani Pedrosa

Nedelja, 28. 10. 2012, 6.43

1 leto, 9 mesecev

Na Phillip Islandu kronanje Lorenza in Marqueza

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po VN Avstralije ni več dvomov - svetovni prvak v kraljevskem razredu je Španec Jorge Lorenzo, povsem svež šampion v srednji kategoriji Moto2 pa je njegov rojak Marc Marquez.

Odločitev o naslova svetovnega prvaka v najprestižnejšem razredu MotoGP je praktično padla že v drugem krogu, ko je takrat vodilni Pedrosa v enem izmed blagih ovinkov svojo Hondo položil na tla. Za Lorenza, ki mu je v tistem trenutku z ramen padlo velikansko breme, je bilo nadaljevanje VN Avstralije bolj kot ne formalnost: vse, kar je moral narediti, je bilo to, da je ostal na dveh kolesih in da je osvojil vsaj 13. mesto. Takšen zalogaj vsekakor ni bil prevelik za Yamahinega dirkača.

Pred Pedrosinim kolapsom je bil Jorge v nezavidljivem položaju, saj se je vozil na tretjem mestu in ker je bil v sendviču med njim in med Danijem še Stoner, bi ob takšnem razpletu dirke v prvenstvu v primerjavi s Pedroso izgubil 9 točk in bi na finale v Valencio prišel le še 14 točkami prednosti. Na srečo se je zanj zgodba odvrtela v drugo smer. Pedrosa je zabeležil ničlo, sam je osvojil drugo mesto, 20 točk in drugi naslov svetovnega prvaka v kraljevskem razredu (prvega je osvojil leta 2010 prav tako z Yamaho) je bil varno spravljen pod streho.

V domačo Valencio, kjer se bo odvilo še zadnje dejanje letošnje sezone bo prišel kot novopečeni svetovni prvak, zato gre pričakovati nepozabno praznovanje s temperamentnimi rojaki. Na Phillip Islandu je zmagal glavni favorit Casey Stoner, ki je svojo zadnjo dirko pred domačo publiko odpeljal briljatno. O njegovi strašljivi premoči zgovorni priča podatek, da je bil od Lorenza hitrejši več kot 9 sekund. To je bila njegova šesta zaporedna zmaga na avstralski stezi. Avstralec se je tako na najlepši možni način poslovil od rojakov in od naslova svetovnega prvaka, ki ga je predal Jorgeju.

Pedrosa pa se spet ni znebil naziva "večno drugi" – na Phillip Islandu je še tretjič v svoji karieri kraljevskega razreda postal svetovni podprvak. Tretji dirkač sezone bo ne glede na razplet v Valencii Casey Stoner. Povsem drugačnega razpoloženja kot Pedrosa pa je bil po predzadnji dirki sezone Yamahin poltovarniški dirkač Cal Crutchlow, ki je z veseljem skočil na tretjo stopničko. Petkratni zmagovalec Phillip Islanda Valentino Rossi je tokrat z Ducatijem zmogel sedmo mesto.

V srednji kategoriji Moto2 je s še bolj suvereno dirkaško predstavo kot Stoner v MotoGP postregel Pol Espargaro, ki je tekmece odpihnil s težko predstavljimi 16 sekundami naskoka. Španec je s tem hotel nazorno povedati, da tudi on nekaj velja, čeprav se je ves medijski svet zgrnil okoli novopečenega svetovnega prvaka Marca Marqueza, ki je šampion postal s tretjim mestom. Lahko bi pa tudi obtičal pod stopničkami, saj se je še v zadnjem krogu vozil na četrtem mestu. A tudi to bi mu zadostovalo za osvojitev naslova, imelo bi le grenak priokus. V čistem finišu smo bili priča epski borbi med Scotttom Reddingom, Anthonyjem Westom in Marcom Marquezom. Najprej je domačin West prehitel Marqueza, nato še Reddinga, tik pred ciljem pa si je tretjo stopničko zagotovil Marquez.

V najšibkejši kategoriji Moto3 je Sandro Cortese z drugo zaporedno zmago le še dokazal, da si je na prejšnji dirki v Sepangu zaslužil naslov svetovnega prvaka. Na stopničkah sta mu družbo delala Miguel Oliveira in Arthur Sissis.

Ne spreglejte