Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
26. 9. 2015,
15.35

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Marc Marquez Honda MotoGP

Sobota, 26. 9. 2015, 15.35

8 let, 1 mesec

Lorenzo bi moral Pedroso peljati na večerjo, ker je oropal Rossija

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Yamahin tovarniški dirkač Jorge Lorenzo je z mojstrsko zmago na VN Aragona močno zamajal temelje kraljestva Valentina Rossija v MotoGP. Marc Marquez spet padli junak.

Jorge Lorenzo je po ničli v Misanu, ko je po lastni napaki padel, na VN Aragona vstal kot ptič feniks iz pepela in preletel vse svoje tekmece. Španec je svojo zmagovito zgodbo pred domačim občinstvom začel graditi že takoj po štartu, ko se je z drugega položaja izstrelil v ospredje in tam ostal vse do konca dirke. V uvodnih krogih ni klonil pod pritiskom rojaka, aktualnega svetovnega prvaka Marca Marqueza, temveč je s svojo Yamaho rezal zrak pred seboj in postavljal najhitrejše čase.

Marquez je med preganjanjem Lorenza pretiraval in v drugem krogu v enem izmed ovinkov na tla položil svojo Hondo in sebe. Junak kvalifikacij, na katerih je za pol sekunde popravil rekord steze v Aragonu, je na dirki postal največji osmoljenec. Morda je postal živčen, ker je na štartu zaspal in padel na tretje mesto ter nato skušal prehitro nadoknaditi zamujeno. Po novi ničli so Marcove možnosti za ubranitev naslova svetovnega prvaka res le še teoretične (od vodilnega Rossija je zdaj oddaljen 79 točk, na voljo pa jih je še sto).

Takšnega Danija že dolgo nismo videli

Lorenzo je po Marquezovem padcu nadaljeval v ubijalskem ritmu, ki mu nista mogla več slediti Dani Pedrosa in Valentino Rossi. Temu primerno se je njegova prednost povečala na dobre tri sekunde in podobna ostala do konca 23 krogov dolge dirke. Jorge je ves čas popolnoma nadziral stanje na dirki in na vsak napad dvojčka Pedrosa – Rossi odgovoril s še hitrejšim krogom. Rossi je ob koncu dirke poskušal vse, da bi se prebil na drugo mesto, a se mu ni izšlo. Pet krogov pred koncem je prvič prehitel Pedroso, vendar ga je Španec takoj prehitel nazaj.

Sledil je epski boj dveh titanov za drugo stopničko. Vrhunec je prinesel zadnji krog, ko je Valentino iz rokava potegnil še zadnjega aduta, a je Pedrosa uspešno odgovoril z jokerjem. Danijeva brezkompromisna vožnja je bila ena izmed njegovih najlepših predstav v karieri. Takšnega Danija že dolgo nismo videli. Španec se je z Rossijem prerival, kot da bi šlo za naslov svetovnega prvaka. Lorenzo bi moral Pedroso zaradi nagajanja Rossiju peljati na večerjo.

Jorge dokazal superiornost na suhi stezi

Lorenzo je s šesto letošnjo zmago Rossijevo prednost v prvenstvu s 23 točk stopil na 14 točk. Jorge je dokazal, da je v običajnih okoliščinah na suhi stezi za odtenek hitrejši od Rossija. Italijanu se je zgodil najslabši mogoči scenarij: Lorenzo je zmagal, med njiju pa se je vrinil še Pedrosa. Dani je Valentinu v bistvu ukradel štiri točke in jih podaril Lorenzu.

Je pa lahko Rossi srečen, ker bi lahko bilo še slabše. Če bi na dveh kolesih ostal Marquez, morda Rossija sploh ne bi bilo na stopničkah. In bi tako izgubil še dodatne tri točke. Lahko pa bi zabeležil tudi ničlo, če bi se s Pedroso zapletla v padec. Lahko bi zmagal Marquez in bi bil Lorenzo drugi. Lahko bi se Rossi boril za zmago, če bi dirko začel iz prve štartne vrste in se ne bi v dir pognal kot šesti … A to so samo teorije v smislu, kaj bi bilo, če bi bilo.

Kot pribito pa drži, da so do konca sezone ostale še štiri dirke in da je na voljo še maksimalno sto točk. A morda bodo prav te štiri točke po finalu v Valencii risale razliko med novim svetovnim prvakom in novim svetovnim podprvakom. Lorenzo prav gotovo še ni pozabil leta 2013, ko je za točno štiri točke izgubil naslov v boju z Marcom Marquezom. Pa čeprav je zbral več zmag kot rojak (bilo je 8:6). V letošnji sezoni je trenutno razmerje moči med Rossijem in Lorenzom po številu zmag v korist Španca (6:4).

Ne spreglejte