Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
24. 5. 2014,
17.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 24. 5. 2014, 17.09

8 let

Hermann Gassner jr. zmagovalec relija Saturnus, Humar prvi Slovenec

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Reli Saturnus se je končal z zmagoslavjem Hermanna Gassnerja jr., ki je dobil sedem od osmih hitrostnih preizkušnjih in zanesljivo slavil. Med Slovenci na vrhu Humar, Turk in Pajk.

V Ljubljani se je danes zaključil 37. reli Saturnus, ki je zaradi finančnih težav in odpovedi sodelovanja glavnega pokrovitelja, letos potekal v precej manjšem obsegu kot v zadnjih letih. Z izjemo uvodne hitrostne preizkušnje v Stožicah je bilo preostalih sedem preizkušenj izpeljanih le v enem dnevu.

Zaradi krajše dolžine toliko ostrejši ritem dirkanja

Toda če je bil Saturnus letos krajši, to še ne pomeni, da je bil manj zahteven. Ritem dirkanja je bil zaradi manjšega števila preizkušenj, kar 90 od 147 kilometrov je predstavljala le ena sama HP Višnja Gora, toliko bolj neusmiljen, Napake so delali dirkači, poslušnost je odpovedovala tudi dirkaška tehnika.

Gassner jr. vodil od štarta do cilja

Daleč najmanj težav je imel na progi Hermann Gassner jr., ki je ob odsotnosti nosilca številke 1 Oleksandra Saliuka (ford fiesta R5) že prek štartne rampe v petek zapeljal kot favorit.

Mladi Gassner, ki je v preteklosti že vozil na slovenskih relijih, izkušnje pa si je nabiral tudi na dirkah za svetovno prvenstvo, je letos popravil lansko napako. Takrat je v dežju razbil mitsubishija, letos pa s sovoznico Ursulo Mayhofer uspešno zvozil vse ovinke elitnega slovenskega relija.

Gassner je vodil od štarta do cilja in dobil sedem hitrostnih preizkušenj. Njegova prednost v cilju je znašala minuto in 16 sekund, reli pa je odpeljal s povprečno hitrostjo 95,17 kilometra na uro.

Na vrhu sin in oče, Nemci ostali brez trojne zmage

Ne zgodi se pogosto, da sta na vrhu mednarodnega relija dirkača iz iste države, kaj šele iste družine. Zmagovalcu relija je bil namreč najbližje njegov oče Hermann Gassner z enakim mitsubishijem. Na polovici relija je kazalo celo na trojno nemško zmago, toda Manuel Kossler (Subaru impreza R4) je na predzadnji HP zletel s ceste in odstopil. Zadnje mesto na stopničkah je nasledil češki voznik Vojtech Štajf (subaru impreza STI), ki je za drugouvrščenim Gassnerjem zaostal le 4,2 sekunde.

Humarja niso ustavile tehnične težave z motorjem

Slovenskih dirkačev letos ni bilo na zmagovalnem odru. Zmagovalec relija v zadnjih dveh letih Aleks Humar, je letos osvojil četrto mesto, z renault cliom R3 pa je tudi tokrat zanesljivo osvojil slovensko državno prvenstvo.

"Bil je lep reli. Na predzadnji hitrostni preizkušnji mi je začel slabše delovati motor, zato me je pred zadnjimi kilometri kar pošteno skrbelo. Toda na srečo se je vse lepo izšlo. Rezultat je odličen, v suhem vremenu je tudi z napadalno vožnjo težko nadoknaditi toliko kot v dežju," je povedal Humar, ki je s tem dosegel svojo osemnajsto zmago v skupni razvrstitvi za slovensko državno prvenstvo.

V prvi deseterici Saturnusa štirje Slovenci

Humarja je v prvem delu relija še ogrožal Aljoša Novak (mitsubishi lancer EVO9). Skupaj s Humarjem sta oba naredila tudi eno napako in se nato na predzadnji HP tudi skupaj soočala s tehničnimi težavami. Toda medtem ko je Humar uspel do cilja pripeljati brez večje izgube časa, je Novak samo na zadnji preizkušnji izgubil skoraj štiri minute.

Zato je bil med Slovenci tudi tokrat drugi najhitrejši Rok Turk (peugeot 208 R2), tretje mesto pa je z enakim dirkalnikom osvojil Alan Pajk. Zaradi tehničnih težav s polosjo oziroma diferencialom sta morala odstopiti Jani Trček in Asja Zupanca (oba mitsubishi lancer EVO9).

Ne spreglejte