Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
29. 5. 2015,
20.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 29. 5. 2015, 20.43

8 let

Reli Saturnus: Nemško vodstvo, majhne razlike, Turka odneslo na travo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kratka uvodna hitrostna preizkušnja relija Saturnus-Velenje je pričakovano postregla z majhnimi razlikami. Prvi čas za Hermanna Gassnerja, največ je po napaki izgubil Rok Turk s peugeotom 208 R5.

Na vrhu kratkega uvoda Gassner, Peljhan in Humar

S prvo hitrostno preizkušnjo se je v Velenju začel letošnji reli Saturnus-Velenje, ki torej združuje dve slovenski avtomobilski prireditvi z najdaljšo tradicijo. Uvodna hitrostna preizkušnja okrog velenjskega jezera je bila dolga le slabe štiri kilometre, zato so bile na njej razlike pričakovano majhne. Pred velikim številom gledalcev, ki so vsak dirkalnik na krožni preizkušnji videli trikrat, je prvi čas postavil nemški voznik Hermann Gassner (mitsubishi lancer EVO 10 R4). Gassner je bil devet desetink hitrejši od Darka Peljhana (mitsubishi lancer EVO9) in 1,6 sekunde od Aleksa Humarja (renault clio R3T).

Turka odneslo s ceste, Novak reli končal že pred štartom

Več težav je imel eden izmed glavnih favoritov Rok Turk (peugeot 208 R5), ki ga je že v enem izmed prvih ovinkov odneslo s ceste na travo. Turk, ki sedi v štirikolesno gnanem Peugeotovem dirkalniku, je za Gassnerjem zaostal 7,9 sekunde, za najhitrejšim Slovencem Peljhanom pa torej natanko sedem sekund.

Še več smole je imel na tokratnem reliju Aljoša Novak, ki je nameraval nastopiti s peugeotom 207 S2000. Že pred današnjim uradnim štartom je odpovedal motor v tem dirkalniku in Novak je moral tako odpovedati svoj nastop. Po nesreči v Mariboru je to že druga zaporedna ničla Novaka, ki je bil pred sezono sicer celo eden izmed tihih kandidatov za najvišja mesta v državnem prvenstvu.

Jutri peklenski ritem petnajstih hitrostnih preizkušenj

Pravi reli se bo v Velenju seveda začel šele jutri. Prva sobotna hitrostna preizkušnja se bo začela ob 7.37 zjutraj, zadnja pa ob 20.09 zvečer.

"Precejšen del hitrostnih preizkušenj je novih. Vse so precej ozke in zavite, bile bi kot naročene za moj lanski clio. No, upam, da bo šlo tudi z letošnjim hitro. Reli mi je vsekakor všeč, jutri pa bo seveda kar dolg in naporen dan," je povedal Aleks Humar, ki je v Velenju s štartno številko 1 prek štartne rampe zapeljal kot prvi. Na njegovem desnem sedežu je prvič sedel sovoznik Enej Ložnar, ki tokrat nadomešča Florjana Rusa. Logatčan je v zadnjih desetih letih kot sovoznik sodeloval le pri Roku Turku.

"Na srečo sem navajen sistema zapiskov, ki ga je do zdaj uporabljal Aleks. Osnove so iste, posamezne stopnje ovinkov pa vendarle drugačne kot pri Roku. Na popisu sva še posebej pazila, naredil sem tudi nekaj več popravkov in mislim, da sva dobro pripravljena. Tudi konfiguracija cest bi morala kar odgovarjati najinemu dirkalniku, saj bo mogoče na ozkih in zavitih cestah izničiti del prednosti štirikolesno gnane konkurence. Reli praktično nima pravih ravnic, vseeno pa bo tudi na ozkih in zavitih delih pošteno letelo," je pred relijem povedal Ložnar.

Ne spreglejte