Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
26. 5. 2015,
9.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Peugeot

Torek, 26. 5. 2015, 9.35

8 let

Nekoč porscheji, letos s Saturnusom na slovenskih cestah peugeot 208 R5

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V soboto bo v Šaleški dolini hrumel najnovejši Peugeotov športni oziroma dirkalni avtomobil 208 R5.

Reli Saturnus je Slovencem že v osemdesetih predstavljal moderno avtomobilsko tehniko

Reli Saturnus je bil že v osemdesetih letih avtomobilistična prireditev, ki je Slovencem kot prva pokazala moderno avtomobilsko tehniko. Tako je bilo že ob prvih mednarodnih izvedbah in tudi pozneje, ko so s prihodom evropskega prvenstva na reliju nastopili tudi prvi dirkalniki skupine B. Po gozdovih so hrumeli porscheji, renault 5 turbo s sredinskim motorjem Braneta Kuzmiča in podobni za takratni čas vrhunski avtomobili.

Peugeot 208 R5: štirikolesni levček s prvinskimi dirkaškimi osnovami

Prvi dirkalnik letošnjega relija Saturnus bo novi peugeot 208 R5, ki ga bo na največjem slovenskem reliju – ta se je letos preselil v Velenje, kjer so ga tamkajšnji organizatorji združili s svojim prav tako tradicionalnim relijem – vozil Rok Turk. Avtomobil je primer novega razreda R5, ki smo ga prek ford fieste R5 (spodnji video) v uredništvu Avtomota spoznali že pred leti na enem izmed opuščenih letališč v severni Angliji. Peugeot (skupaj s Citroenom) sicer še vedno lovi razvojni zaostanek za Fordom, konkurenco tega razreda pa je zdaj dopolnila tudi Škoda z novo generacijo fabie R5.

Peugeot 208 R5 poganja 1,6-litrski turbo motor, ki po podatkih italijanske ekipe Friul Motor, tam bosta Turk in njegova sovoznica Blanka Kacin avtomobil tudi najela, okrog 280 "konjev". Moč se prek petstopenjskega sekvenčnega menjalnika prenaša na vsa štiri kolesa, mehanski diferenciali pa prinašajo zelo prvinske dirkaške občutke. Podvozje je McPhersonovo, blažilnike pa so razvili v Peugeot Sportu. Za učinkovite pojemke skrbijo zavorni diski s premerom 355 milimetrov, masa avtomobila pa znaša 1.200 kilogramov.

"Dirkalnik je zame resnično precejšnja neznanka, upam na vsaj krajše testiranje pred relijem. V njem bi rad predvsem užival tako kot v mojem peugeotu 208 R2, v tem primeru bom tudi hiter. Vsekakor nas čaka zelo velik zalogaj in težka dirka, ki bo zaradi natrpanega urnika psihično in fizično zelo naporna," je povedal Turk, ki je v preteklosti sicer že vozil podoben dirkalnik 207 različice Super 2000. Novi 208 R5 je dejansko njegov neposredni naslednik.

Ne spreglejte