Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 1. 2024,
18.45

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Simon Marčič Dakar Savdska Arabija Sebastien Loeb Toni Mulec Ignacio Cornejo reli Dakar 2024

Nedelja, 14. 1. 2024, 18.45

3 mesece, 1 teden

reli dakar 2024 (7. etapa)

Kljub peklenski navigaciji Mulec spet dober #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Ignacio Cornejo, Dakar 2024 | Ignacio Cornejo je dobil še tretjo etapo na letošnjem Dakarju. | Foto Reuters

Ignacio Cornejo je dobil še tretjo etapo na letošnjem Dakarju.

Foto: Reuters

Na vzdržljivostnem reliju Dakar v Savdski Arabiji so dirkači na motociklih že končali sedmo etapo. Preizkušnjo med Rijadom in Al Duvadimijem je dobil Čilenec Ignacio Cornejo (Honda), slovenski dirkač Toni Mulec (KTM) pa je končal na 14. mestu, četrtem v razredu rally2 (čeprav se je nekajkrat izgubil).

Dakar 2024 Simon Marčič
Sportal Marčič do polnoči mehanik, zdaj spet dirkač

Za čilskega dirkača Ignacia Corneja je nedeljska etapna zmaga tretja na letošnji dirki. Etapo sta na drugem in tretjem mestu končala Argentinca Luciano Benavides (Husqvarna) in Kevin Benavides (KTM). Zmagovalec sicer ni povsem na vrhu skupnega seštevka, saj je na tretjem mestu, kjer zaostaja slabih sedem minut za Američanom Rickyjem Brabcem (Honda). Ta je bil danes v etapi peti, v primerjavi s čilskim tekmecem je danes izgubil sedem minut. Drugi skupno pa je Ross Branch iz Bocvane (Hero), ki pa ima le sekundo zaostanka.

Dobre nastope nadaljuje tudi slovenski motorist Toni Mulec. Po prosti soboti, ko so imeli udeleženci dirke edini dan premora, je nadaljeval v slogu zadnjih etap, ko se je uvrščal v prvo dvajseterico. Etapo, na kateri je imel nekaj težav z navigacijo (kot vsi), je končal na 14. mestu z 22:27 minute zaostanka za zmagovalcem, kar mu je prineslo tudi izboljšanje položaja v skupnem seštevku, kjer je zdaj prav tako 14., za vodilnim zaostaja dve uri in 20 minut.

"Teren je bil zelo raznolik, od sotesk do sipin do hitrih ravnin, bilo je vsega za motoriste specialiste vseh disciplin, navigacija pa peklenska. Na trenutke se mi je zdelo, da dirkam v labirintu. Ko sem končno ujel dober ritem, sem padel v skupino tekmovalcev, s katerimi smo se nato skupaj izgubljali, skupaj dirkali in eden drugemu ovirali pot. Zadovoljen sem, da se počasi in vztrajno pomikam po lestvici navzgor," je Mulec ocenil dogajanje.

Sebastien Loeb je bil najhitrejši med avtomobilisti. | Foto: Reuters Sebastien Loeb je bil najhitrejši med avtomobilisti. Foto: Reuters

Drugi slovenski motorist na dirki Simon Marčič ima znova težave z motorjem in še ni prišel v cilj sedme etape.

Francoz Sebastien Loeb (Prodrive) je tako kot Cornejo med motociklisti dosegel tretjo letošnjo etapno zmago v konkurenci avtomobilistov. Drugi je bil Brazilec Lucas Moraes (Toyota), tretji pa lanski zmagovalec Katarec Naser Al Atijah. Doslej drugouvrščeni Šved Matthias Ekström je zaradi tehnične okvare in popravila izgubil veliko časa, tako da ni več v vrhu seštevka. Vodi Španec Carlos Sainz (Audi), danes četrti, ki ima 19 minut naskoka pred Loebom.

V ponedeljek bodo vozili osmo etapo od Al Duvadimija do Haila s 458 km hitrostne preizkušnje in 220 km povezovalne etape.

Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec takoj za najboljšimi, nato pa zanj visoka kazen #video
Reli Dakar Colja
Avtomoto Slovenci na Dakarju: hiter konec po petkratnem prevračanju #video
Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Brutalna etapa: Mulec med najboljšimi, Marčiča drugič reševal helikopter
Ne spreglejte