Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 4. 2010,
12.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 18. 4. 2010, 12.41

8 let

Button najhitrejši na Kitajskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Britanec Jenson Button (McLaren) je zmagovalec VN Kitajske v formuli 1. Razburljivo dirko je 30-letni Button končal sekundo in pol pred moštvenim kolegom in rojakom Lewisom Hamiltonom.

Tretji je bil Nemec Nico Rosberg (Mercedes), ki je za zmagovalcem zaostal skoraj že za 10 sekund.

Nemec Sebastian Vettel (Red Bull), ki je dirko začel z najboljšega položaja, je bil šesti, povratnik v formulo 1 Nemec Michael Schumacher pa 10. V skupnem seštevku za naslov svetovnega prvaka ima svetovni prvak Button po drugi letošnji zmagi zdaj v lasti spet vodilno pozicijo, 10 točk pred Rosbergom. Španec Fernando Alonso (Ferrari) je z današnjim četrtim mestom zdrsnil na tretje mesto, ki si ga deli s Hamiltonom. Oba za Buttnom zaostajata še točko več kot Rosberg.

Gledalci so na Kitajskem videli pravi poker vremena in pnevmatik, pri katerem so številni dirkači stavili na napovedane spremembe in srečo. Na koncu je imel v tej kombinaciji največji izkupiček Button. "Ta zmaga je bila res nekaj posebnega, zato mi pomeni zelo veliko," je po zmagi povedal Britanec, ki se je za menjavo pnevmatik odločil le dvakrat, očitno v pravem trenutku. "Junak" dneva je bil Hamilton, ki je pnevmatike menjal kar štirikrat in se kljub temu prebil na drugo mesto ter poskrbel za prvo dvojno zmago McLarna po dirki v Monzi leta 2007.

Kot že tako pogosto, je tudi tokrat dež poskrbel za razburljivo dirko formule 1. Skoraj natančno s startom dirke so začele padati prve kaplje. V dramatičnem startu je Vettel, katerega so številni po novem najboljšem startnem položaju in zmagi v Maleziji že videli na vrhu skupnega seštevka svetovnega prvenstva, zamudil in prehitela sta ga moštveni kolega v Red Bullu Mark Webber ter tretji s treninga Alonso, za katerega se je kasneje izkazalo, da je startal že trenutek pred znakom za začetek dirke, zato je moral zapeljati skozi bokse, kar mu je na koncu preprečilo višjo uvrstitev. Le nekaj kasneje je s proge zletel Italijan Vitantonio Liuzi in številni dirkači so uvodni del z varnostnim avtomobilom izkoristili za menjavo pnevmatik.

Med vodilnimi so v prvi fazi na prvotnih pnevmatikah ostali Rosberg, Button, Poljak Robert Kubica in Rus Vitalij Petrov, njihova odločitev pa se je izkazala za pravilno, saj je večina dirkačev nekaj kasneje spet zamenjala pnevmatike za dež s tistimi za suho progo. Predvsem Hamilton in Vettel sta nato uprizorila atraktivna prehitevanja in se počasi spet prebijala v ospredje. Rosberg in Button sta si privozila že lepo prednost, v 21. krogu je po napaki Rosberga vodstvo prevzel Button, a vnovično obdobje z varnostnim avtom je poskrbelo, da so se najboljši povsem približali vodilnima.

Zmanjšan zaostanek je izkoristil predvsem Hamilton, ki se je na koncu prebil celo do drugega mesta, dirkači pa so morali zaradi močnejšega dežja še enkrat v bokse, a je Button vendarle obdržal minimalno prednost pred rojakom z Otoka.

Nikakor ne gre prezreti povratnika Michaela Schumacherja, ki se tudi na četrti dirki po povratku v avtomobilistični kraljevi razred nikakor ni znašel in zato napoveduje številne spremembe na dirkalniku. Danes je bil Schumacher le 10., v končnici dirke pa je moral dopustiti Rusu Petrovu in nekdanjemu "učencu" pri Ferrariju Brazilcu Felipeju Massi, da sta ga prehitela v zadnjih krogih.

Ne spreglejte