Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
24. 6. 2012,
17.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Michael Schumacher Fernando Alonso Ferrari

Nedelja, 24. 6. 2012, 17.20

8 let

Alonso v solzah: To je moja najboljša zmaga

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Kar se tiče čustev, je to moja najboljša zmaga," je po prvem mestu na VN Evrope povedal Fernando Alonso. Še bolj presenečen je bil Michael Schumacher - na stopničkah prvič po 99 dirkah.

Štartal je kot 11., a dobil razburljivo VN Evrope. Ponavadi zgovorni Fernando Alonso (Ferrari) je le stežka našel besede, s katerimi je opisal zmago v Valencii. "Zmaga na domači dirki je nekaj posebnega. To je zelo poseben občutek. Z Renaultom mi je uspelo leta 2006 v Barceloni. Tistega trenutka se še vedno spomnim. Zdaj pa mi je uspelo s Ferrarijem, pred rdečimi tribunami. Zelo sem ponosen. Kar se tiče čustev, je to moja najboljša zmaga. Nobene druge ne morem primerjati s to." Na zmagovalnem balkonu je prvi dirkač z dvema zmagama letos celo potočil nekaj solz.

Po razočaranju na kvalifikacijah ni pričakoval niti stopničk, pa čeprav je vedel, da letos tako dobrega dirkalnika še ni imel. "Ko sem se po varnostnem avtomobilu znašel na tretjem mestu, sem si želel, da bi bilo dirke konec in bi se lahko veselil stopničk. A sem dva kroga kasneje prehitel Romaina Grosjeana, nato pa je odstopil Sebastian Vettel. Dirka se je nato zelo vlekla, a zdaj lahko uživam v tem trenutku. Res težko opišem občutke, ki jih čutim ta hip," je ponovil nekdanji dvakratni prvak, ki ima v skupnem seštevku na prvem mestu zdaj 20 točk prednosti pred Markom Webbrom (Red Bull).

Räikkönen: Nisem želel drugega mesta

Povsem hladnem je z drugim mestom, s svojimi tretjimi stopničkami letos, ostal Kimi Räikkönen (Lotus). "Nisem imel hitrosti za zmago. Na koncu drugo mesto ni uvrstitev, ki sem jo želel." Morda bi bil bliže zmage, če bi mu v prvem zavoju uspel napad na Pastorja Maldonada (Williams), a ga je Venezuelčan blokiral in Finec je izgubil dve mesti. "Dobro sem štartal, nato pa me je Pastor Maldonado blokiral in sem izgubil nekaj mest in izgubil stik z najboljšimi." Kimija lahko razumemo, saj je bil njegov ekipni kolega Romain Grosjean do odstopa zaradi mehanske okvare, v igri za zmago.

Schumacher: Nisem mogel verjeti

Presenečenje VN Evrope je Michael Schumacher (Mercedes). Že res, da je pred dirkaškim vikendom veljal za enega od favoritov, a je bil še štiri kroge pred ciljem osmi. "Sploh nisem razmišljal o stopničkah. Ko sem prečkal ciljno črto, sem fante vprašal, kje smo končali. Pa so mi rekli, da sem tretji, na stopničkah. Nisem morel verjeti. Tega res nisem pričakoval. V zadnjih krogih se je toliko dogajalo, Lewis Hamilton in Maldonado sta trčila, tako da sploh nisem več štel, na katerem mestu sem," je razlagal sedemkratni prvak.

Za 43-letnika so to 155. stopničke v karieri, a prve z Mercedesom oziroma prve po sezoni 2006, ko je dirkal za ekipo Ferrari. "Nekajkrat smo bili že blizu, zdaj pa se je končno zgodilo in to na spektakularen način in na stezi, kjer je zelo težko prehitevati. Imeli smo različne strategije, uspelo je nekaj prehitevanj in tako sem skočil na stopničke. Še posebej vesel sem, ker nam je uspelo na tak način," je po nizu 99 dirk brez uvrstitve med najboljše tri razlagal nasmejani Schumacher.

Sezona formule 1 se bo čez 14 dni nadaljevala z VN Velike Britanije v Silverstonu.

Ne spreglejte