Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
4. 8. 2017,
19.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Mo Farah London 2017 Usain Bolt Tina Šutej

Petek, 4. 8. 2017, 19.56

6 let, 7 mesecev

Svetovno prvenstvo v atletiki (1. dan)

Farah na krilih 60 tisoč gledalcev do novega zlata, Šutejeva brez finala #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Mo Farah 10.000m London 2017 | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Že prvi dan svetovnega prvenstva v Londonu je poskrbel za enega od vrhuncev, ki se je na veliko navdušenje domačih gledalcev končal z zmago Mohameda Faraha v teku na 10.000 metrov. Tina Šutej je izpadla v kvalifikacijah skoka ob palici.

Čeprav je bila prvi dan svetovnega prvenstva v britanski prestolnici na sporedu le ena končna odločitev, je na olimpijskem štadionu zavladala evforija. Šestdeset tisoč gledalcev si je prišlo ogledat finale teka na 10.000 metrov, kjer je za velikega favorita veljal njihov ljubljenec Mo Farah.

Britanec jih ni razočaral, saj je zmagal in naredil prvi korak do osvojitve pete zaporedne dvojne krone na največjih tekmovanjih. Uspešen je bil že na dvoje olimpijskih igrah (London in Rio) in dveh svetovnih prvenstvih (Moskva in Peking).

Samozavesten kot še nikdar

Takole je kar med tekom spodbujal gledalce k navijanju. | Foto: Reuters Takole je kar med tekom spodbujal gledalce k navijanju. Foto: Reuters V Somaliji rojeni atlet se je tekme lotil v svojem slogu, na repu četice tekmovalcev, kjer je najlažje nadziral, kaj se dogaja v ospredju. Videti je bil samozavesten kot še nikoli, saj je, medtem ko so afriški tekači narekovali precej hud tempo, z rokami sugeriral občinstvu, naj še bolj glasno navija, in se s pestjo tolkel po prsih. To si lahko dovoli le nekdo, ki je stoodstotno prepričan o svoji zmagi.

Poskušali so Ugandci, poskušali so vsi trije Kenijci, v zadnjih kilometrih je poskušal tudi mladi Etiopijec Abadi Hadis, ki je imel pred štartom najboljši izid sezone na svetu, a Britanca tudi tokrat ni bilo mogoče streti. Zlahka je odgovoril na vsako spremembo v ritmu, nekajkrat pa se postavil celo na čelo in tekmecem dal vedeti, da mu ni težko slediti.

V ciljnem šprintu je nepremagljiv

Tudi konec je bil že večkrat viden. Farah se je ob zvoku zvonca, ki naznanja zadnji krog, postavil na čelo in postopoma pospeševal vse do ciljne ravnine, kjer je prestavil v peto prestavo, da so odpadli še zadnji tekmeci.

Ciljno črto je z značilno razprtimi rokami prečkal v času najboljšega izida sezone na svetu 26:49,51. Nekoliko presenetljivo mu je bil tik za petami, a še vedno daleč od zmage, 20-letni Ugandec Joshua Cheptegei, ki je s časom 26:49,94 postavil tudi osebni rekord, tretji pa je bil podobno kot pred dvema letoma v Pekingu Kenijec Paul Tanui (26:50,60).

Farah je zmago proslavil z družino, ki se mu je pridružila na stezi, saj je bila to zadnja disciplina večera. | Foto: Reuters Farah je zmago proslavil z družino, ki se mu je pridružila na stezi, saj je bila to zadnja disciplina večera. Foto: Reuters

Kar prvih sedem tekačev se je spustilo pod mejo 27 minut, kar se je do zdaj zgodilo le enkrat v zgodovini. To je bilo na mitingu v Eugenu leta 2011, ko je prav tako zmagal Farah, ki je takrat s časom 26:46,57 postavil tudi svoj osebni rekord, ki bo za zmeraj ostal njegov najboljši izid na tej razdalji. V Londonu je namreč tekel zadnjič v tej disciplini, saj se bo po tej sezoni posvetil maratonu.

Šutejevi bi zadoščal izenačen izid sezone

Tina Šutej | Foto: Getty Images Tina Šutej Foto: Getty Images Od Slovencev je na letošnjem svetovnem prvenstvu led prebila slovenska rekorderka v skoku ob palici, a žal neuspešno. Tina Šutej je imela nekaj težav že na začetni višini, saj je letvico na 420 centimetrih preskočila v drugem poskusu.

Na 435 centimetrih je bila uspešna v prvem skoku, žal pa je bila višina 450 centimetrov zanjo prevelik zalogaj. Končala je na še vedno solidnem 15. mestu.

Norma za neposreden nastop v finalu je znašala 460 centimetrov, a jo je preskočila le Grkinja Ekaterini Stefanidi.

Za finale je bil dovolj uspešen skok v drugem poskusu čez 450 centimetrov. To je višina, ki jo je Šutejeva letos že preskočila v Tel Avivu.

Bolt (še) ni prestrašil tekmecev

Prvi dan so bili na sporedu tudi predteki na 100 metrov. Najhitrejši čas je postavil Jamajčan Julien Forte, ki se je z 9,99 edini spustil pod mejo desetih sekund. Neprepričljiv je bil njegov rojak Yohan Blake, ki mu ni uspelo zmagati v svoji skupini, prehitel ga je mladi Japonec Abdul Hakim Sani Brown. Zelo suvereno sta delovala ameriška šprinterja Christian Coleman in Justin Gatlin, svetovni rekorder Usain Bolt pa je slabo štartal, a kmalu ujel ritem in švignil mimo tekmecev ter se iztekel v cilj. Polfinale in finale bosta na sporedu v soboto zvečer.

Usain Bolt se je brez večjih težav prebil v polfinale teka na 100 metrov. | Foto: Getty Images Usain Bolt se je brez večjih težav prebil v polfinale teka na 100 metrov. Foto: Getty Images

Zanimivosti iz kvalifikacij in predtekov

- Šprinterji na 100 metrov so se predstavili prvič na prvenstvu. To so rezultati glavnih favoritov iz predtekov:
Christian Coleman (ZDA) 10,01 (veter: -0,1 m/s)
Abdul Hakim Sani Brown (Jap) 10,05 (-0,6 m/s)
Yohan Blake (Jam) 10,13 (-0,6 m/s)
Julian Forte (Jam) 9,99 (+0,0 m/s)
Ben Youssef Meite (Sko) 10,02 (+0,0 m/s)
Bingtian Su (Kit) 10,03 (-0,2 m/s)
Chijindu Ujah (VBr) 10,07 (-0,2 m/s)
Justin Gatlin (ZDA) 10,05 (+0,9 m/s)
Thando Roto (JAR) - prehiter štart
Usain Bolt (Jam) 10,07 (+0,3 m/s)

Caster Semeny in Genzebe Dibaba | Foto: Getty Images Caster Semeny in Genzebe Dibaba Foto: Getty Images - Vse favoritinje teka na 1500 metrov so se brez težav prebile v polfinale, a so se nekatere bolj utrudile, kot bi si želele. Tako je prva skupina tekla izjemno hitro, saj je bil čas zmagovalke Genzebe Dibabe 4:02,67. Hitrega teka je bila najbrž najmanj vesela Caster Semenya, ki je bila s časom 4:02,84 v tej skupini druga. Južnoafričanka bo namreč nastopila kar v treh disciplinah. Naslov bo branila v teku na 800 metrov, nastopila pa bo tudi v štafeti 4 x 400 metrov. To pomeni, da jo na prvenstvu čaka kar osem nastopov, tako hiter tek že v predteku prve discipline pa bi lahko imel posledice.

- Najboljši skakalec v daljino letošnje sezone Južnoafričan Luvo Manyonga se je v finale prebil že po prvem skoku, ko je poletel 812 centimetrov. Brez finala je ostal aktualni olimpijski prvak Jeff Henderson, ki je skočil le 784 centimetrov.

Fotogalerija prvega dne:

Fotogalerija
1 / 15

Končne odločitve (1. dan):

Moški:

10.000 m:
1. Mo Farah (VBr) 26:49,51*
2. Joshua Kiprui Cheptegei (Uga) 26:49,94
3. Paul Kipngetich Tanui (Ken) 26:50,60
4. Bedan Karoki Muchiri (Ken) 26:52,12
5. Jemal Yimer (Eti) 26:56,11
6. Geoffrey Kamworor (Ken) 26:57,77
7. Abadi Hadis Embaye (Eti) 26:59,19
8. Mohammed Ahmed (Kan) 27:02,35

* - najboljši izid sezone na svetu
Ne spreglejte