Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 8. 2017,
0.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

London 2017 Tina Šutej

Sobota, 5. 8. 2017, 0.09

6 let, 6 mesecev

Tina Šutej po nastopu v kvalifikacijah

Tina Šutej: Zelo sem razočarana, lahko bi dosegla več

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Tina Šutej London 2017 | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Slovenska rekorderka Tina Šutej je na 16. svetovnem prvenstvu, ki se je začelo v Londonu, v kvalifikacijah skoka s palico izpadla z rezultatom 4,35 metra in 15. mestom.

Tina Šutej je na začetni višini 4,20 metra letvico prvič podrla, drugič pa letvica ni padla s stojala. Naslednja višina je bila 15 centimetrov višja in tokrat je bila Ljubljančanka z začasnim prebivališčem v Celju, kjer trenira, uspešna. Nato so letvico postavili na 4,50 metra, kar je tudi višina najboljšega izida Šutejeve v tej sezoni, ki ga je dosegla nekajkrat.

Tokrat je bila v vseh treh poskusih neuspešna. "Sem zelo razočarana, lahko bi dosegla več, saj sem fizično pripravljena tako kot najboljše, veliko pa moram popraviti do naslednje sezone. Na prvi višini sem sicer prvič letvico podrla, toda to ni nič takega, dogaja se tudi drugim. Podobno je bilo tudi pri mojem prvem poskusu na moji zadnji višini, ko sem naredila manjšo napako pri vbodu palice v korito," je povedala članica ljubljanskega Massa.

Manjka ji samozavesti in mentalne moči

Tina Šutej Beograd 2017 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Za finale je bilo treba skočiti prav 4,50 metra, vendar s čim manj popravami. "Višino 4,50 m sem dosegla že velikokrat. Žal pa nisem opravila dobro zaleta, obenem pa moram bolj verjeti vase in s tem se bomo veliko ukvarjali v pripravah za naslednjo sezono," je dodala slovenska rekorderka, ki je državni dvoranski rekord, 4,71 m, postavila 2. februarja 2014 v Moskvi, njen državni rekord na prostem pa je deset centimetrov nižje; dosegla ga je 14. maja 2011 v ameriškem mestu Athens.

Veliko časa je ostala po svojem nastopu v tekmovalni areni. "Gledala sem ostale tekmovalke, ki so še nastopale, ker se lahko veliko naučim. Moram se jim približati, kot sem dejala, mi fizične moči ne manjka, malo pa samozavesti in mentalne moči. Tudi tehnično želim izboljšati še precej stvari, nekaj sva jih z novim trenerjem že, vendar je to kar dolgotrajen proces. Naslednje leto je evropsko prvenstvo v Berlinu, kjer je moj cilj najmanj finale. Ves ciklus priprav bo posvečen uspešnemu nastopu na EP. Norma za dvoransko SP bo 4,71 m, ker bo nastopilo le 12 tekmovalk iz vsega sveta. Dvoranska sezona tako ne bo na prvem mestu, gotovo pa si bom tudi pozimi trudila priti čim višje," je poudarila Šutejeva, ki bo v tej sezoni tekmovala še v Švici in na atletskem pokalu Slovenije.

Njenega trenerja Slavca Černeta, ki se je upokojil, je nasledil celjski strokovnjak Milan Kranjc. Šutejeva se je zato tudi začasno preselila v knežje mesto. Na prvem velikem tekmovanju pod novim strokovnim vodstvom je 5. marca Šutejeva na evropskem dvoranskem prvenstvu v Beogradu v finalu skoka s palico preskočila 4,40 metra in delila osmo mesto.

Bila je edina slovenska atletska finalistka na lanskih OI v Riu de Janieru, zasedla je 11. mesto (4,50 m). Dober mesec pred OI je bila lani že finalistka EP v Amsterdamu, na prejšnjih OI v Londonu leta 2012 pa je osvojila 19. mesto. Njena najboljša uvrstitev na velikih članskih tekmovanjih je deseto mesto. To je dosegla nekajkrat, tudi na dvoranskem svetovnem prvenstvu 2014 na Poljskem, z desetim izidom je lani izpadla v kvalifikacijah na dvoranskem EP v Pragi.

Leta 2014 je bila na EP na prostem v Zürichu v finalu prav tako deseta, to uvrstitev pa je na EP dosegla tudi štiri leta prej v Barceloni. Leta 2009 je bila peta na EP do 23 let, predlanskim na SP v Pekingu, kjer je leta 2006 postala mladinska svetovna podprvakinja, pa je v kvalifikacijah ostala brez rezultata.

Ne spreglejte