Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
27. 3. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

kros Kampala 2017 Joshua Cheptegei

Ponedeljek, 27. 3. 2017, 18.00

6 let, 6 mesecev

Dan po SP v krosu

Ubogi Ugandec hkrati veliki poraženec in junak #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Čeprav je nastop končal na 30. mestu, je bil eden od osrednjih akterjev na svetovnem prvenstvu v krosu Ugandec Joshua Cheptegei. Zaradi njega se je množici ob progi mešalo, le nekaj minut pozneje pa je obmolknila. Kdo je ta mladenič in kaj se je z njim zgodilo?

Ugandec v rumenem dresu je poskrbel za najodmevnejšo zgodbo s prvenstva.  | Foto: Reuters Ugandec v rumenem dresu je poskrbel za najodmevnejšo zgodbo s prvenstva. Foto: Reuters

Deset dni pred svetovnim prvenstvom v krosu, ki je bilo v ugandski prestolnici, je Joshua Cheptegei na socialnem omrežju Facebook zapisal, da bo šlo za vse ali nič. Sam je uporabil angleške besede "do or die", kar bi lahko prevedli z "naredi ali umri".

Mladi, komaj 20-letni Ugandec je te besede na dan tekme očitno vzel precej resno. Odločil se je, da bo "naredil", zato je na polovici 10-kilometrske preizkušnje prevzel vodstvo, domače navijače spravil v delirij, da so navijali v slogu največjih nogometnih navdušencev, in krepko ušel vsem tekmecem, med katerimi so bila izkušena, zveneča imena svetovne atletike.


Takole so za svoje tekače v Ugandi navijali na tribunah:


Do velike slave mu je zmanjkal slab kilometer. Uganda, ki do letošnjega prvenstva še ni imela svetovnega prvaka v krosu, tekaški disciplini, kjer prednjačita Kenija in Etiopija, bi iz njega naredila nacionalnega heroja. Zmaga na domačih tleh bi mu prinesla 30 tisoč ameriških dolarjev nagrade Mednarodne atletske zveze, nagrajen pa bi bil zagotovo tudi od svoje države. Če ne denarno, pa zagotovo z najvišjimi državnimi odlikovanji.

Mladenič je v zadnjem od petih krogov žal popustil, no, pravzaprav je "umrl", če se izrazimo v tekaškem žargonu. Manj kot osemsto metrov pred koncem ga je prehitel zmagovalec Geoffrey Kamworor, nato pa do cilja še 28 drugih tekmovalcev. Ugandec je komaj premikal noge in se opotekel do cilja. Množica, ki je nekaj minut pred tem norela, je povsem utihnila. Prizorišče je preplavila smrtna tišina.


Povsem izmučeni mladenič se je takole opotekel do cilja:


Na koncu se je izkazalo, da je vseeno junak

Cheptegei je po pravilih pritekel do cilja in končal na 30. mestu. Na koncu se je izkazalo, da je bila njegova uvrstitev ključna, da je Uganda osvojila ekipni bron. Če bi ga prehiteli še trije tekači (da bi se to zgodilo, bi bilo potrebnih le še kakšnih 10 metrov dodatne proge), bi reprezentanca ostala brez medalje.

Po tekmi je do njega pristopil tudi predsednik države Yoweri Museveni in z njim spregovoril nekaj besed, a ni znano, kaj mu je dejal.

Tole je mladenič, o katerem se bo v prihodnosti še govorilo. | Foto: Getty Images Tole je mladenič, o katerem se bo v prihodnosti še govorilo. Foto: Getty Images

Čeprav tokrat mladeniču ni uspelo, pa si njegovo ime dobro zapomnite, saj je kar velika verjetnost, da bo v prihodnje krojil sam vrh svetovne atletike. Na lanskih olimpijskih igrah je bil finalist tako teka na 5.000 kot 10.000 metrov. Na daljši preizkušnji je bil odličen šesti, postavil pa je tudi osebni rekord 27:10,06. Tudi njegov osebni rekord na 5.000 metrov, ki znaša 13:00,60, je zavidanja vreden in marsikdo bi mu po nesrečnem nastopu v Kampali že na letošnjem svetovnem prvenstvu v Londonu privoščil, da osvoji medaljo.


Zaradi težkih pogojev (vročina, vlaga) je več tekačev in tekačic v cilju potrebovalo zdravniško pomoč:

Ne spreglejte