Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
13. 6. 2017,
9.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Tero Pitkämäki kopje Salim Sdiri

Torek, 13. 6. 2017, 9.00

6 let, 7 mesecev

10 let od hude atletske nesreče

Sreča v nesreči, ki bi se lahko končala tragično #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Salim Sdiri Rim 2007 | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na današnji dan pred natanko desetimi leti se je na mitingu atletske zlate lige zgodila huda nesreča, ki bi se lahko končala tragično. Finec Tero Pitkämäki je kopje vrgel iz sektorja in zadel francoskega skakalca v daljino Salima Sdirija.

Poškodbe so v atletiki dokaj pogoste, a ne takšne vrste, kot se je pripetila nič hudega slutečemu Francozu Salimu Sdiriju pred natanko desetimi leti na mitingu Golden Gala v Rimu. Skakalec v daljino se je pripravljal na nastop v območju za ogrevanje, ko ga je zadelo.

Kopje se mu je zapičilo v hrbet

Zadelo ga je kopje enega najboljših metalcev tega orodja na svetu, Finca Tera Pitkämäkija. Ta je kopje vrgel iz sektorja, naravnost proti skakalcem v daljino, Francoz pa se je znašel na napačnem kraju ob napačnem času. Kopje se mu je zapičilo v hrbet, štadion pa je obnemel.

Hitro je na stezo pripeljalo reševalno vozilo in Francoz je po hitrem postopku končal v bolnišnici, kjer so si oddahnili, saj naj bi kopje zgrešilo vse vitalne organe.

A ta diagnoza ni bila povsem točna, zato se je Sdiri po dveh dnevih ponovno znašel v bolnišnici, kjer so ob ponovnem pregledu ugotovili, da so bila poškodovana tako jetra kot ena od ledvic.

''Skrbelo me je. Mi smo začeli tekmovanje, metalci kopja pa so se ogrevali. Kopja so pristajala ne daleč od skakališča in eden je priletel blizu moje noge. Tega, ki me je zadelo v hrbet, nisem videl, saj sem bil obrnjen stran,'' je takrat razlagal Sdiri.

Salim Sdiri Rim 2007 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Bil je jezen na Finca

Sdiri je bil presenečen, ko je izvedel, da je Finec nadaljeval tekmovanje in ga incident očitno ni pretresel. Čeprav ga je Pitkämäki po tekmi iskal v hotelu, da bi se mu opravičil, je Francoz sedem mesecev pozneje dejal, da ga ni niti enkrat kontaktiral in vprašal, kako okreva. Prav tako tega ni storil nihče z Mednarodne atletske zveze. ''Če nekdo izgine, jih to ne briga. Šov se mora nadaljevati, vsaj videti je tako,'' je bil v enem od intervjujev jezen Sdiri, ki je imel nekaj časa tudi psihične težave in težave s spancem.

Dobitnik bronaste medalje z dvoranskega evropskega prvenstva tistega leta se je na tekmovališča vrnil naslednjo sezono, ko se je želel uvrstiti na olimpijske igre v Pekingu, a mu to ni uspelo. Uspešnejši je bil leta 2009, ko je na svetovnem prvenstvu v Berlinu osvojil šesto mesto.

Tero Pitkämäki na mitingu v Rimu leta 2007. | Foto: Reuters Tero Pitkämäki na mitingu v Rimu leta 2007. Foto: Reuters

Po incidentu je postal svetovni prvak

Večje uspehe je dosegal Finec, ki je v Osaki istega leta postal svetovni prvak, v Moskvi leta 2013 je bil srebrn, v Pekingu 2015 pa bronast. V kitajski prestolnici je bil bronast tudi na olimpijskih igrah leta 2008.

Ne spreglejte