Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 5. 2021,
11.55

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,17

3

Natisni članek

Šmarna gora Timotej Bečan

Ponedeljek, 31. 5. 2021, 11.55

2 leti, 11 mesecev

Nov tekaški podvig Timoteja Bečana

Slovenski tekač postavil nor rekord Šmarne gore #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,17

3

Timotej bečan | Gorski tekač Timotej Bečan, lastnik slovenskega rekorda v teku na Šmarno goro, je v nedeljo zjutraj preverjal, koliko časa potrebuje za tek do priljubljene ljubljanske vzpetine iz središča mesta. Od Prešernovega spomenika do vrha Šmarne gore je potreboval zgolj 42 minut in 11 sekund. | Foto Uroš Bitenc

Gorski tekač Timotej Bečan, lastnik slovenskega rekorda v teku na Šmarno goro, je v nedeljo zjutraj preverjal, koliko časa potrebuje za tek do priljubljene ljubljanske vzpetine iz središča mesta. Od Prešernovega spomenika do vrha Šmarne gore je potreboval zgolj 42 minut in 11 sekund.

Foto: Uroš Bitenc

Timotej Bečan, eden najboljših slovenskih gorskih tekačev zadnjega obdobja in svežepečeni balkanski prvak v gorskem teku, je včeraj v zgodnjih jutranjih urah izpeljal neobičajni tekaški projekt. Preveril je, koliko časa porabi od Prešernovega spomenika v Ljubljani do vrha Šmarne gore. Kljub temu da ga je vmes za kratek čas zaustavila nezgoda na cesti, je traso pretekel prej kot v eni šolski uri.

Natančneje, od Prešernovega spomenika v Ljubljani do vrha Šmarne gore je potreboval zgolj 42 minut in 11 sekund, kar je toliko, kot marsikdo porabi od vznožja do vrha.

S kavča na Šmarno goro

"Ideja se je rodila povsem spontano. Ker tekmovanje za rekord Šmarne gore že imamo, prav tako že vrsto let obstaja tudi tekma za svetovni pokal na Šmarno goro, nimamo pa še ene, recimo temu, bolj posebne tekme, tekme s kavča do Šmarne. Dejstvo je, da je Šmarna gora najljubša pohodniška točka Ljubljančanov, in rekel sem si, zakaj je ne bi poskusil doseči iz strogega središča Ljubljane. Tako sem se odločil, da štartam kar od Prešernovega spomenika, pa da vidimo, kako hitro se da priti do vrha po najkrajši poti," je povedal Bečan.

Tomo Šarf je bil zelo pomemben del projekta. Ne samo, da je Bečanu pomagal načrtovati optimalno traso, odigral je tudi vlogo letečega redarja. | Foto: Uroš Bitenc Tomo Šarf je bil zelo pomemben del projekta. Ne samo, da je Bečanu pomagal načrtovati optimalno traso, odigral je tudi vlogo letečega redarja. Foto: Uroš Bitenc

Po optimalni trasi

Za pomoč pri načrtovanju trase je prosil Toma Šarfa, alfa in omego teka na Šmarno goro, ki je bil takoj za akcijo. Določila sta, da optimalna trasa na relaciji od Prešernovega trga do vznožja Šmarne gore vodi po Čopovi ulici na Slovensko cesto, levo na Celovško vse do Šentvida, tam zavije na Tacensko cesto in prek nje pripelje do vznožja Šmarne gore.

tek na šmarno goro
Sportal Kleni možakar v ozadju tekme, na kateri lahko tečete z ramo ob rami s svetovnim prvakom #video

Bečan je štartal v nedeljo ob 6.30, ker so takrat po izkušnjah Šarfa ljubljanske ulice najbolj prazne, pa tudi pot do Šmarne gore še ni preveč obremenjena.

Štartal je v nedeljo ob 6.30, ker so ljubljanske ulcie takrat najbolj prazne, pot na Šmarno goro pa še ni tako oblegana.  | Foto: Uroš Bitenc Štartal je v nedeljo ob 6.30, ker so ljubljanske ulcie takrat najbolj prazne, pot na Šmarno goro pa še ni tako oblegana. Foto: Uroš Bitenc

"Nabral sem tudi ekipo, ki me je spremljala in spodbujala na trasi. Vsak je imel svojo nalogo in lahko rečem, da smo bili zelo dobro organizirani. Vse je teklo kot po maslu, le na šestem kilometru in pol, nekje v Šentvidu, se mi je pripetila manjša nezgoda. Spotaknil sem se ob žico, ki je štrlela iz avtomobilskega pokrova kolesa, naslonjenega na stebriček. Šlo je verjetno za edini pokrov kolesa v vsem mestu in seveda sem ga spregledal in padel, a sem se hitro pobral in nadaljeval do cilja.

Žica, zaradi katere je Bečan na šestem kilometru in pol doživel bližnje srečanje z asfaltom.   | Foto: Uroš Bitenc Žica, zaradi katere je Bečan na šestem kilometru in pol doživel bližnje srečanje z asfaltom. Foto: Uroš Bitenc

Nekaj časa in moči mi je vzelo blato na spodnjem delu vzpona, a se s tem nisem obremenjeval, saj ni šlo za lov na rekord," je pojasnil.

"Kar zadeva časovnico, je manevrskega prostora še ogromno, a že s prvim poskusom sem lahko zadovoljen. To je bil projekt iz veselja in nisem se hotel izčrpati."

Timotej bečan | Foto: Uroš Bitenc Foto: Uroš Bitenc

Bečan je za pot do vznožja potreboval 29 minut in 30 sekund, dodatnih 12 minut in 40 sekund pa do vrha Šmarne gore. Celotna trasa meri 10.700 metrov, do vznožja je nekaj več kot devet kilometrov.

Koliko časa porabite za vzpon od vznožja do vrha Šmarne gore?

  • Manj kot pol ure.
    57,53 %
    340 glasov
  • Več kot pol ure.
    31,47 %
    186 glasov
  • Pojma nimam, ne hodim navkreber.
    11,00 %
    65 glasov
Oddanih 591 glasov

Bečan je namignil, da s tem zgodbe, povezane s tekom od kavča do najbolj priljubljene ljubljanske vzpetine, še ni konec. "Mogoče bo enkrat v prihodnje, morda čez pet let, ta projekt prerasel v organizirano prireditev. Kdo ve? Je pa zadeva zelo zahtevna, kar zadeva organizacijo, zato bi morala biti udeležba kar številčna, da bi se tekmo izplačalo organizirati. Mislim, da je ideja zanimiva tudi zato, ker z njo želim poudariti, da se ni treba do vznožja vedno zapeljati z avtom, ampak gre tudi drugače."

Timotej bečan | Foto: Uroš Bitenc Foto: Uroš Bitenc

Rekorder Šmarne gore in Triglava

Bečanov rekord Šmarne gore je sicer hitrih 11 minut in 12 sekund, zavidljiv čas pa je lani postavil tudi v teku na Triglav. Za tek iz doline Krme do vrha najvišje slovenske gore je potreboval zgolj uro, 26 minut in 45 sekund ter za skoraj tri minute popravil svoj prejšnji rekord (1:29:29).

24-letni Bečan je član kluba KGT Papež in slovenske reprezentance v gorskih tekih. Med njegovimi odmevnejšimi dosežki velja omeniti 15. mesto na predlanskem svetovnem prvenstvu v gorskih tekih v Argentini, 13. mesto na evropskem prvenstvu v Skopju leta 2018 in šesto mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala v letu 2019. Atletska zveza Slovenije ga je razglasila za najboljšega gorskega tekača Slovenije.

Preberite še:

Sportal Padel je nov rekord gorskega teka: v 1;26:45 iz Krme do Triglava
Sportal Nori dosežek: Marjan Zupančič v manj kot tednu dni pretekel Slovensko planinsko pot #video
Ana Čufer Triglav
Trendi Na Triglav in nazaj v manj kot treh urah, in to z vegansko prehrano! #video

 

Ne spreglejte