Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
2. 1. 2016,
20.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sobota, 2. 1. 2016, 20.58

6 let, 7 mesecev

Kenijska senzacija, izjemni izidi na visokih ovirah in zlomljeno zapestje Avstralke

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Atletsko sezono 2015 so v disciplinah tekov čez ovire zaznamovali presenetljivi svetovni prvak Nicholas Bett, grd padec olimpijske prvakinje Sally Pearson in razpoloženi šprinterji na visokih ovirah.

V disciplinah tekov čez ovire, kamor štejemo 110 metrov za moške, 100 metrov za ženske ter 400 metrov z ovirami za oba spola, je Slovenijo v zadnjih letih na velikih tekmovanjih zastopala Marina Tomić, a je bila večino lanske sezone zaradi poškodbe odsotna. Tako se Slovenija v teh disciplinah v lanski sezoni ni mogla pohvaliti z vidnejšimi dosežki.

Je pa bilo precej zanimivo v nekaterih disciplinah v svetovni konkurenci. Izjemno razpoloženi so bili šprinterji na visokih ovirah, saj so se prvič v zgodovini štirje v istem letu spustili pod magično mejo 13 sekund. Ameriškemu veteranu Davidu Oliverju je to uspelo že tretjič, med tem ko so se prvič v karieri v ''klubu pod 13'' znašli Španec Orlando Ortega, Jamajčan Omar McLeod in Rus Sergej Šubenkov. Slednjemu je dosežek uspel v najboljšem možnem trenutku, v finalu svetovnega prvenstva, kjer je osvojil zlato medaljo.

Nekoliko slabše rezultate so dosegali tekači na 400 metrov z ovirami, kjer je sezono s rezultatom pod 48 sekundami končal le Nicholas Bett. Kenijec je bil eno večjih presenečenj svetovnega prvenstva v Pekingu, saj zmage od njega ni pričakoval nihče.

Američanke razred zase po izidih, v Ptičjem gnezdu pa brez medalje

Zanimivo je bilo dogajanje v teku na 100 metrov z ovirami za dekleta. Pogled na svetovno lestvico bi dal misliti, da so Američanke osvojile vse, kar se je osvojiti dalo, saj je na vrhu pet ameriških atletinj. A gre za zelo nepredvidljivo disciplino, kjer se vsaka napaka kaznuje, kar so ameriške šprinterke na svoji koži občutile na svetovnem prvenstvu. Padec in prehiter štart sta bila usodna za dve favoritinji že v polfinalu, še napaka in neprepričljiv nastop ostalih dveh v finalu in ZDA je ostala brez odličja. Svetovna prvakinja je postala Jamajčanka Danielle Williams.

Konkurenca v tej disciplini je bila nekoliko okrnjena od mitinga diamantne lige v Rimu, kjer si je ob grdem padcu zapestje zlomila olimpijska prvakinja Sally Pearson. Avstralka je bila odsotna do konca sezone, njen povratek pa lahko pričakujemo v letošnji sezoni.

V teku na 400 metrov z ovirami je bila razred zase Čehinja Suzana Hejnova, ki je postala svetovna prvakinja, sezono končala na prvem mestu svetovne lestvice in zmagala v skupnem seštevku diamantne lige. Njena največja konkurentka je bila mlada Američanka Shamier Little, od katere gre v prihodnosti še marsikaj pričakovati.

Ne spreglejte