Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 3. 2017,
23.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Frankie Fredericks Rožle Prezelj IAAF

Ponedeljek, 6. 3. 2017, 23.37

6 let, 7 mesecev

Fredericksa v delovni skupini IAAF nasledil Rožle Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Rožle Prezelj | Foto Peter Kastelic

Foto: Peter Kastelic

Slovenski rekorder v skoku v višino Rožle Prezelj je nasledil nekdanjega namibijskega šprinterja Frankieja Fredericksa v posebni delovni skupini Mednarodne atletske zveze (IAAF), ki preiskuje ruski doping, je sporočila IAAF. Fredericks je zaradi obtožb v aferi Rio iz skupine izstopil.

Rožle Prezelj je že predsednik atletske komisije IAAF in s tem član sveta mednarodne zveze. Na novi položaj ga je imenoval predsednik IAAF Sebastian Coe.

V komisiji, ki med drugim pripravlja merila in po njih odloča, kateri ruski atlet ali atletinja lahko nastopa na mednarodnih tekmovanjih po izključitvi ruske atletike zaradi državno podprtega dopinškega sistema, so še predsednik Norvežan Rune Andersen in člani sveta IAAF Kanadčanka Abby Hoffman, Italijanka Anna Riccardi in Geoff Gardner iz Norfolškega otočja.

Frederiks odstopil zaradi obtožb Le Monda

"Odločil sem se, da izstopim iz delovne skupine IAAF, tako da njeno delo ne bo omadeževano z obtožbami, ki jih je z menoj povezal Le Monde," je ob odstopu dejal Frankie Fredericks.

Frankie Fredericks je izstopil iz posebne delovne skupine Mednarodne atletske zveze (IAAF), ki preiskuje ruski doping. | Foto: Reuters Frankie Fredericks je izstopil iz posebne delovne skupine Mednarodne atletske zveze (IAAF), ki preiskuje ruski doping. Foto: Reuters

Časnik Le Monde je poročal, da je Fredericks prejel skoraj 300 tisoč ameriških dolarjev v povezavi s korupcijo v mednarodnem športu, ki je Riu de Janeiru v Brazliji zagotovila pridobitev olimpijskih iger 2016.

Fredericks je neposredno po obtožbah pozval etično komisijo Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), da primer temeljito preišče in popolnoma razjasni, kaj se je dogajalo, svojo vpletenost pa ostro zanikal.

Le Monde, ki se je skliceval na ameriške davčne organe, je poročal, da naj bi Papa Massata Diack, sin nekdanjega predsednika IAAF Lamina Diacka, 2. oktobra 2009 nakazal 299.300 dolarjev na račun podjetja na Sejšelih, pri tem pa je bila razkrita povezava s Fredericksom, ki je bil v volilni komisiji Moka ob izboru prireditelja OI 2016.

Ne spreglejte