Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
3. 9. 2017,
12.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Brent LaRue Druga kariera Druga kariera

Nedelja, 3. 9. 2017, 12.30

6 let, 6 mesecev

Druga kariera (19.): Brent LaRue

Brent LaRue: Slovenija ostaja moj drugi dom

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Brent LaRue 2011 | Foto Peter Kastelic

Foto: Peter Kastelic

"Slovenija ostaja moj drugi dom," pravi Brent LaRue. Vam je to ime še znano? Verjetno je marsikdo na nekdanjega slovensko-ameriškega atleta, ki je na olimpijskih igrah v Londonu uspešno zastopal našo državo, že pozabil, odkar se je ta preselil nazaj čez lužo. Vas zanima, kaj počne danes?

Zgodba Brenta LaRuja je izjemno zanimiva in polna življenjskih preobratov. Na študiju v ZDA je danes 30-letni Američan spoznal slovensko teniško igralko Ano Jerman. Po končani fakulteti je kupil enosmerno letalsko vozovnico do Slovenije, kjer se je z njo poročil in kmalu prejel slovensko državljanstvo.

Bil je odličen tekač na 400 metrov in 400 metrov z ovirami, državljanstvo pa mu je omogočilo, da v slovenskem dresu doživi tudi olimpijsko izkušnjo. V Londonu je leta 2012 nastopil v teku čez nizke ovire in se prebil v polfinale, osebni rekord 49,38 pa je postavil že v predteku.

Poškodbe, finančna podhranjenost in ponudba iz ZDA

V slovenskem dresu je nastopil na olimpijskih igrah v Londonu. | Foto: Getty Images V slovenskem dresu je nastopil na olimpijskih igrah v Londonu. Foto: Getty Images Po treh letih bivanja v Sloveniji je napočil čas za vrnitev v ZDA.

Tri operacije, zavedanje, da bo od atletike težko živeti ter ponudba za službo v silicijevi dolini, meki tehnologije in zagonskih podjetij v San Franciscu, so ga prepričali, da pripravi kovčke in zapusti deželo na sončni strani Alp.

"Danes še vedno živim v San Franciscu, kamor sem se preselil, ker sem dobil ponudbo za delo vodje projekta v svetovalni agenciji za mobilne storitve, kjer sem vodil projekte pri oblikovanju in razvijanju mobilnih aplikacij. Ob koncu dvoletnega mandata smo še z nekaj drugimi fanti razvili idejo in ustanovili zagonsko podjetje (ang. start-up) Circle Medical. Vsi smo pustili svoje tedanje službe in se usmerili k novemu podjetju. Tu kombiniram svoje veščine oblikovanja, podjetništva ter znanja o zdravstvu za čim boljšo izkušnjo naših uporabnikov," o svojem zdajšnjem delu pripoveduje LaRue, ki uživa v tem, kar počne.

Sprejeti pod okrilje enega najprestižnejših inkubatorjev

Njihovo podjetje je bilo kmalu po zagonu sprejeto pod okrilje podjetja Y Combinator. Gre za enega najbolj prestižnih poslovnih inkubatorjev zagonskih podjetij v ZDA, kamor sprejmejo manjši odstotek prijavljenih kot univerza Harvard.

Brent LaRue (desno) s soustanoviteljema podjetja Circle Medical | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Brent LaRue (desno) s soustanoviteljema podjetja Circle Medical Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

"Zame to ni bila pretirana sprememba, saj sem nekaj podobnega delal že v Sloveniji, ko sem sodeloval s podjetjem Mediately, ki je še danes aktivno in pomaga zdravstvenim delavcem v Sloveniji in v drugih evropskih državah," še pojasni 30-letnik, ki so mu selitve prinesle nekaj stresa, a ima odgovor nanj: "Vsaka velika sprememba v življenju, kot sta bili tudi moji selitvi, je precej stresna, vendar če stremiš k nečemu, namesto da bi od tega bežal, je lahko vse zelo razburljivo."

"Moje finančno stanje je danes boljše, a naj poudarim, da ni šlo zaradi denarja. AZS je glede na takratno ekonomsko situacijo dobro podpirala moj atletski razvoj. Le denar ni dovolj, da postaneš vrhunski atlet ali karkoli drugega v življenju."

Slovensko atletiko redno spremlja

Dobre ve, kako uspešen je Luka Janežič. | Foto: Getty Images Dobre ve, kako uspešen je Luka Janežič. Foto: Getty Images "Slovensko atletiko spremljam precej redno. Z užitkom sem spremljal letošnje uspehe Luke Janežiča in zraven navijal: kdor ne skače ni Sloven'c! Večino novic ujamem prek družabnih profilov Atletske zveze Slovenije. Hkrati sem spremljal tudi vse dopinške afere v zadnjih letih. Žalostno je, da nekateri atleti kradejo lepe trenutke in denar tistim, ki za to pošteno delajo vsak dan," je na tekočem z atletskim dogajanjem pri nas in po svetu.

Za rekreacijo se je lotil triatlona

Po selitvi je z atletskimi treningi povsem prekinil, a je še vedno ostal aktiven, čeprav priznava, da je kot rekreativni športnik včasih težko najti motivacijo.

Olimpijske igre v Riu si je ogledal v živo, oblečen v slovensko olimpijsko opravo. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Olimpijske igre v Riu si je ogledal v živo, oblečen v slovensko olimpijsko opravo. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

"V teku, ki je najlažja oblika rekreacije, ne uživam preveč, precej raje kolesarim, plavam in smučam. Lansko leto sem prvič opravil z olimpijskim triatlonom. Lepo je biti ponovno novinec v nekem športu. Treningi plavanja in kolesarjenja so bili zelo zabavni," je dodal, zaupal pa nam je tudi, da danes precej bolje govori slovensko kot ob odhodu.


Zadnje iz rubrike Druga kariera:


Držal je obljubo

V našem zadnjem pogovoru pred odhodom v ZDA je obljubil, da se ne bo prenehal učiti slovensko.

"Znanje sem poglobil. Prav tako mi ni več nerodno govoriti, verjetno, ker ne čutim več pritiska, da bi moral obvladati vaš jezik. Smešno je, kako so ženina družina in prijatelji presenečeni nad mojim znanjem, a gre le za to, da me ni več strah govoriti," pravi mož Slovenke, s katero še nimata otrok, našo državo pa poskušata obiskati enkrat letno: "Če nama le uspe. ZDA niso tako radodarne z dopustom kot Slovenija.''

V zadnjem intervjuju pred selitvijo v ZDA je obljubil, da se bo še naprej učil slovenskega jezika, obljubo pa je tudi držal. | Foto: Peter Kastelic V zadnjem intervjuju pred selitvijo v ZDA je obljubil, da se bo še naprej učil slovenskega jezika, obljubo pa je tudi držal. Foto: Peter Kastelic

"Težko rečem, da so moje poškodbe preteklost. Presenečen sem bil nad spoznanjem, da se prav tako poškodujem, če nisem aktiven, le da so poškodbe manj resne. Bistvena razlika je v tem, da zdaj v primeru poškodbe moja finančna situacija ni ogrožena. Biti vrhunski atlet je lahko včasih tvegana zadeva."

Morda ga pot spet pripelje v Slovenijo

Življenje v San Franciscu ne želi primerjati z življenjem v Ljubljani, saj gre za povsem drugačni mesti, priznava pa, da mu je Slovenija še vedno zelo pri srcu.

"Slovenijo imam za svoj drugi dom. Vedno bom hvaležen za preživet čas in prijatelje, ki sem jih tam spoznal. Kdo ve, kje boš jutri, a nikoli ne bi izključil Slovenije. Gre za prekrasen kraj za bivanje s številnimi edinstvenimi in zanimivimi vrednotami," je za konec dejal nekdaj odlični atlet, danes pa uspešen mladi podjetnik.

Ne spreglejte