Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 8. 2023,
20.50

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

Natisni članek

Agata Zupin Tina Šutej Kristjan Čeh Kristjan Čeh SP Budimpešta 2023

Ponedeljek, 21. 8. 2023, 20.50

8 mesecev, 1 teden

BUDIMPEŠTA 2023, SP V ATLETIKI, 3. dan

Izjemni Kristjan Čeh do srebra na svetovnem prvenstvu v Budimpešti!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46
Kristjan Čeh SP Budimpešta 2023 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenski metalec diska Kristjan Čeh je na svetovnem atletskem prvenstvu v Budimpešti osvojil naslov svetovnega podprvaka. Premoč je moral priznati le Švedu Danielu Stahlu, olimpijskemu prvaku iz Tokia, ki je orodje v zadnjem metu tekme zalučal preko 71 metrov (71,46 m) in postavil rekord prvenstev. Uspešen dan je tudi za slovensko rekorderko v skoku s palico Tino Šutej, ki je napredovala v finale (sreda ob 19.30), dan pa bo čimprej skušala pozabiti atletinja Agata Zupin, ki je v teku na 400 m ovire zaostala za pričakovanji in izpadla že v prvem krogu. Kot je napovedala bo težave, s katerimi se spopada od poškodbe naprej, skušala rešiti s psihologom.

Kristjan Čeh je bil pred finalno serijo drugi, potem pa v predzadnjem metu tekmovanja prevzel vodstvo, a ne za dolgo. Švedski zvezdnik Daniel Stahl, olimpijski zmagovalec iz Tokia, je bil enostavno močnejši. Orodje je v zadnjem metu tekme zalučal preko 71 metrov (71,46 m), postavil rekord prvenstev in osvojil naslov svetovnega prvaka. 

Čeh je bil še vedno odličen drugi, tretje mesto pa je zasedel Litovec Mykolas Alekna (68,85 m), lanski evropski prvak, svetovni podprvak in lanski mladinski svetovni prvak.

Najboljši trije 'diskaši' na svetovnem prvenstvu v Budimpešti. | Foto: Reuters Najboljši trije 'diskaši' na svetovnem prvenstvu v Budimpešti. Foto: Reuters

Čeh je finale na stadionu atletskega madžarskega nacionalnega centra začel kot tretji po vrsti, namerili so mu 68,31 metra in je po prvi seriji prepričljivo vodil. Drugi je bil Avstralec Matthew Denny s 66,39 m, tretji Litovec Andrius Gudžius s 65,95 m. Slednji je drugič vrgel 66,16 m, nato je bil takoj za Litovcem Čeh drugič v krogu za izmet, disk je pristal na 69,27 m. Alekna je nato prišel na drugo mesto s 67,08 m, Stahl na tretje s 66,58 m.

Dva metra in šest centimetrov visoki Ptujčan je v tretji seriji disk znova zalučal blizu črte za 70 m, a je prestopil. Jamajčan Fedrick Dacers pa je s 66,72 prišel na tretje mesto. V četrti seriji je Čeha, ki je vrgel 67,89 m, za deset centimetrov prehitel Stahl (69,37 m) in prevzel vodstvo, vodilnima se je na tretjem mestu še bolj približal Alekna (68,85 m).

V peti seriji ni bilo sprememb na prvih treh mestih. Alekna je v šesti, zadnji seriji vrgel 68,07 m in to je pomenilo, da ima najmanj srebro v rokah Čeh. Šestič je vrgel 70,02 m in požel velik aplavz občinstva med katerim je bilo veliko slovenskih zastav. A nato se je Šved vrnil in 71,46 m osvojil svoje drugo zlato na SP.

Šutejeva v finalu, Zupinova pod pričakovanji 

Tretji tekmovalni dan smo spremljali tudi nastop slovenskih rekorderk Tine Šutej, ki je v skoku s palico napredovala v finale, in Agate Zupin, ki je v teku na 400 m ovire izpadla v prvem krogu. 

Tino Šutej finale čaka v sredo ob 19.30. | Foto: Peter Kastelic/AZS Tino Šutej finale čaka v sredo ob 19.30. Foto: Peter Kastelic/AZS
Šutejeva je izpustila začetno višino na 4,20 m, nato pa je 4,35 in 4,50 m zlahka preskočila. Nato je bila prvič prek letvice tudi na 4,60 metra. Ko je bila letvica pet centimetrov višje, jo je prvič podrla, tudi drugič ji ni uspelo. Šele po njenem tretjem skoku je letvica ostala na stojalu in tedaj je bilo dokončno potrjeno, da si je priborila finale, ki bo na sporedu v sredo ob 19.30.

Agata Zupin je v teku na 400 m ovire zaostala za pričakovanji.  | Foto: Peter Kastelic/AZS Agata Zupin je v teku na 400 m ovire zaostala za pričakovanji. Foto: Peter Kastelic/AZS Manj bo s svojim nastopom zadovoljna Zupinova, ki je s časom 57.62 sekunde v kvalifikacijah močno zaostala za svojimi najboljšimi dosežki, in izpadla v prvem krogu. S časom 57,62 sekunde je zasedla 36. mesto med 41 uvrščenimi tekmovalkami.

"Imam velike težave v prehodu čez ovire in sem zaostala za svojimi pričakovanji. Želela sem si boljšega izida, vendar pa mi tek v zadnjih letih na velikih tekmah ne uspe tako, kot si želim. Po poškodbi se nikakor ne morem vrniti tja, kjer sem že bila," je po nastopu potožila Zupinova. Napovedala je, da bo težave skušala rešiti s psihologom.

Preberite še:

Kristjan Čeh, Budimpešta 2023
Sportal Kdo bo poskušal Čehu prekrižati načrte?
Agata Zupin, SP Budimpešta 2023
Sportal Agata Zupin izpadla na SP v atletiki v Budimpešti
Noah Lyles
Sportal Znan novi svetovni prvak v teku na 100 m
Matic Ian Guček
Sportal Izjemen debi slovenskega najstnika, za las zgrešil polfinale
Maria Perez
Sportal Španka Maria Perez prva v hoji na 20 km na SP v Budimpešti
Ne spreglejte