Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
13. 5. 2017,
8.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

1

Natisni članek

Tatiana Blatnik princesa Tatiana princ Nikolaos grški kralj Konstantin II.

Sobota, 13. 5. 2017, 8.24

6 let, 6 mesecev

Slovenska lepotica, ki se lahko kosa z Melanio Trump

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

1

princesa Tatiana | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Če je Sevničanka Melania Trump postala prva dama ZDA, je Tatiana Blatnik, ki je po očetu slovenskega rodu, s poroko s princem Nikolaosom postala grška in danska princesa ter del prepletene evropske plemiške elite.

Tatiana Ellinka Blatnik se je rodila 28. avgusta 1980 v Caracasu v Venezueli. Njen oče je Slovenec Ladislav Vladimir Blatnik, mama pa Nemka Marie Blanche Bierlein. Tatiana ima še dve leti starejšega brata Borisa.



Oče osvojil hollywoodsko zvezdnico Natalie Wood?

Pred poroko z Münchenčanko Marie naj bi Ladislav Vladimir, ki je imel v Venezueli tovarno čevljev, leta 1965 ljubimkal tudi s slavno hollywoodsko igralko Natalie Wood.

Tatiana se je s svojim 11 let starejšim izbrancem Nikolaosom poročila leta 2010 na grškem otoku Speces. Na poroko so prišli tudi številni evropski aristokrati in člani kraljevih družin. | Foto: Getty Images Tatiana se je s svojim 11 let starejšim izbrancem Nikolaosom poročila leta 2010 na grškem otoku Speces. Na poroko so prišli tudi številni evropski aristokrati in člani kraljevih družin. Foto: Getty Images

Njena babica je bila nemška grofica

Po materini strani v Tatiani teče modra kri, saj je bila njena babica nemška plemkinja, grofica Ellinka von Einsiedel. Ko je bila Tatiana stara tri leta, se je z družino preselila v Švico. Oče je umrl, ko je bila stara šele šest let.

Prestižna švicarska zasebna šola in študij v ZDA

V bogati alpski državi se je Tatiana šolala na prestižni zasebni šoli, nato pa odšla v ZDA na univerzo Georgetown v Washingtonu na študij sociologije. Pozneje se je vrnila v Švico na študij komunikologije. 

Tatiana s svojim tastom, grškim kraljem Konstantinom II., in kronsko princeso Marie-Chantal. Ta je žena princa prestolonaslednika Pavlosa, starejšega brata princa Nikolaosa. Grška kraljeva družina je sicer dansko-nemškega izvora. Leta 1863 je bil za grškega kralja Jurija I. kronan član rodbine Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg oziroma na kratko član rodbine Glücksburg. Potomci moške linije rodbine Glücksburg so tudi britanska kraljica Elizabeta (sestrična Konstantina II.), danska kraljica Margareta II. norveški kralj Harald V., španska kraljica Sofija (sestra Konstantina II.) in britanski prestolonaslednik, valižanski princ Charles. | Foto: Getty Images Tatiana s svojim tastom, grškim kraljem Konstantinom II., in kronsko princeso Marie-Chantal. Ta je žena princa prestolonaslednika Pavlosa, starejšega brata princa Nikolaosa. Grška kraljeva družina je sicer dansko-nemškega izvora. Leta 1863 je bil za grškega kralja Jurija I. kronan član rodbine Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg oziroma na kratko član rodbine Glücksburg. Potomci moške linije rodbine Glücksburg so tudi britanska kraljica Elizabeta (sestrična Konstantina II.), danska kraljica Margareta II. norveški kralj Harald V., španska kraljica Sofija (sestra Konstantina II.) in britanski prestolonaslednik, valižanski princ Charles. Foto: Getty Images

Deklica za vse slavne modne kreatorke

Leta 2006 je začela v Londonu delati za modno kreatorko Diane von Fürstenberg. Bila je njena deklica za vse: organizirala dogodke, odgovarjala na vprašanja novinarjev in potovala po svetu skupaj z Diane.

Grki z referendumom odpravijo monarhijo

Že prej je v Londonu spoznala tudi princa Nikolaosa, sina (nekdanjega) grškega kralja Konstantina II. Grki so namreč leta 1974 na referendumu odpravili kraljevino.

Številni evropski kraljevski, vojvodski in knežji modrokrvneži so se 9. maja letos v Oslu zbrali v počastitev norveškega kralja Haralda V. in norveške kraljice Sonje, ki sta letos praznovala 80. rojstni dan. Med zbranimi sta tudi "slovenska" princesa Tatiana (v tretji vrsti zgoraj skrajno levo) in princ Nikolaos.  | Foto: Getty Images Številni evropski kraljevski, vojvodski in knežji modrokrvneži so se 9. maja letos v Oslu zbrali v počastitev norveškega kralja Haralda V. in norveške kraljice Sonje, ki sta letos praznovala 80. rojstni dan. Med zbranimi sta tudi "slovenska" princesa Tatiana (v tretji vrsti zgoraj skrajno levo) in princ Nikolaos. Foto: Getty Images

Tatiana, princesa Grčije in Danske

Z Nikolaosom, ki se je v Londonu ukvarjal s televizijskim poslom in bančništvom, se je Tatiana poročila leta 2010 na grškem otoku Speces. S poroko je postala Tatiana, princesa Grčije in Danske.

Vrnitev grške kraljeve družine v Atene

Leta 2013, ko se je Grčija vse bolj utapljala v krizo, se je grška kraljeva družina vrnila v državo ob Egejskem morju. Najprej sta se v Atene preselila Nikolaos in Tatiana, nato pa še Konstantin II. in njegova žena Anne-Marie.

Dobrodelna Tatiana

Tatiana se je v Atenah vključila v dobrodelno pomoč Grkom, ki jih je kriza najbolj prizadela. Začela je sodelovati z organizacijo Boroume, ki deli hrano revnim Grkom. 

Kuharska knjiga z grško hrano

Lani je Tatiana skupaj z Diano Farr Louis izdala kuharsko knjigo Okus Grčije: recepti, kuhinja in kultura (A Taste of Greece: Recipes, Cuisine & Culture). Izkupiček od prodaje je namenjen organizaciji Boroume.

Običajno življenje princese Tatiane

Kot je Tatiana lani povedala za revijo Vogue, v Grčiji živi običajno življenje: "Delam, grem v trgovino, kuham, sprehajam psa." Njen mož Nikolaos se zdaj ukvarja s krajinsko fotografijo.

Ne spreglejte