Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
6. 5. 2017,
8.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Kate Middleton princesa Tatiana princesa Madeleine princesa Charlene

Sobota, 6. 5. 2017, 8.58

6 let, 6 mesecev

To so najlepše princese na svetu

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Švedska princesa Madeleine | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Evropske princese oziroma kneginje so pogosto medijske zvezde v svojih državah, nekatere tudi v svetovnem merilu. Poglejmo nekatere od najlepših princes.

V Evropi na začetku 20. stoletja same tri države niso bile monarhija, ampak republika: Francija, Švica in San Marino.  Viharno in nemirno 20. stoletje je potem pometlo z marsikatero monarhijo, a je monarhično obliko vladavine s kralji, vojvodami ali knezi še vedno obdržalo 12 evropskih držav.



Kralji in kraljice, še bolj pa mlajši princi in princese, so tako v teh držav in tudi drugod po svetu še vedno v ospredju pozornosti javnosti in medijev. 

Princesa Kate

Kate Middleton | Foto: Getty Images Kate Middleton Foto: Getty Images

35-letna britanska princesa Kate Middleton oziroma uradno Catherine, vojvodinja Cambriška, je najbolj medijsko znana princesa na svetu. Tako kot številne sodobne princese ni modre krvi, ampak se je rodila v angleški družini srednjega sloja. Njena poroka s princem Willliamom je bil eden od najbolj odmevnih medijskih dogodkov v letu 2011.

Princesa Madeleine 

Princesa Madeleine | Foto: Getty Images Princesa Madeleine Foto: Getty Images

34-letna švedska princesa Madeleine je tretja v vrsti za švedski prestol. Pred njo sta njen brat Carl Philip in starejša sestra, kronska princesa Victoria. Od leta 2013 je poročena z ameriško-britanskim finančnikom Christopherjem O'Neillom.

Princesa Mette-Marit

Norveška princesa Mette-Marit | Foto: Getty Images Norveška princesa Mette-Marit Foto: Getty Images

43-letna norveška princesa Mette-Marit ni modre krvi. Kot običajna Norvežanka, in za povrh še mati samohranilka, se je leta 2001 poročila z norveškim prestolonaslednikom Haakonom in zaradi svoje razgibane preteklosti poskrbela za marsikatero razburjenje.

Princesa Charlene

Monaška princesa Charlene | Foto: Getty Images Monaška princesa Charlene Foto: Getty Images

39-letna monaška princesa Charlene se je rodila v Rodeziji (zdaj je država znana kot Zimbabve), a se je z družino kmalu preselila v sosednjo Južno Afriko. Pred poroko z monaškim princem oziroma knezom Albertom II. se je pisala Wittstock in je leta 2000 kot plavalka zastopala Južno Afriko na olimpijskih igrah v Sydneyju. 

Za razliko od norveških, britanskih ali švedskih princes, kjer princese še čakajo, da bodo postale kraljice, Charlene nikoli ne bo monaška kraljica. Ta bogata, mala država na Azurni obali je namreč samo kneževina. Charlene je tako že zdaj monaška kneginja.

Princesa Mary

Danska princesa Mary | Foto: Getty Images Danska princesa Mary Foto: Getty Images

Evropski modrokrvneži si v zadnjih desetletjih pogosto najdejo ljubezni svojega življenja na drugih celinah, in tako je tudi danski prestolonaslednik Friderik svojo bodočo ženo Mary spoznal leta 2000 v Avstraliji v času poletnih olimpijskih iger v Syndeyju. 45-letna danska princesa Mary je po starših škotskega rodu, njen dekliški priimek je Donaldson.

Princesa Tatiana

Princesa Tatiana | Foto: Getty Images Princesa Tatiana Foto: Getty Images

36-letna princesa Tatiana velja za grško princeso, a ker Grčija že od leta 1974 ni več monarhija, ne bo nikoli postala kraljica države ob Egejskem morju. Tatiana je zanimiva tudi zato, ker je slovenskega rodu. Pred poroko z grškim princem Nikolaosom se je namreč pisala Blatnik.

Njen oče je Slovenec Ladislav Vladimir Blatnik, mama pa Nemka Marie Bierlein. Tatiana se je rodila v venezuelski prestolnici Caracas, odraščala pa je v Švici. Ima še brata Borisa.

Kaj pomeni beseda princ

Plemiški naslov princ izvira iz latinščine in pomeni: prvi, prvi v vrsti, prvak … Ženska oblika princa je princesa. Slovenska sopomenka za plemiški naslov princ je knez in za princeso kneginja. Kot zanimivost: nemška beseda za princa oziroma kneza je fürst, kar spet izvira iz besede prvi (staronemška beseda za prvi je furisto).
Ne spreglejte