Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
19. 2. 2017,
3.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Nedelja, 19. 2. 2017, 3.44

6 let, 7 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

To je krivec za vse revolucije

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Nikolaj Kopernik | Foto commons.wikimedia.org

Foto: commons.wikimedia.org

Na današnji dan leta 1473 se je rodil slavni astronom Nikolaj Kopernik, utemeljitelj heliocentričnega sistema. Njegova teorija je bila prava revolucija, ki je zamajala uveljavljeni geocentrični sistem.

Nikolaj Kopernik (latinsko: Nicolaus Copernicus, nemško: Niklas Koppernigk, poljsko: Mikolaj Kopernik) se je rodil nemško govorečim staršem v mestu Thorn (poljsko Torun). To mesto so v 13. stoletju ustanovili nemški vitezi, v Kopernikovem času pa je spadalo pod oblast poljskega kralja.

Geocentrična in heliocentrična teorija

V prostem času se je Kopernik, ki je služboval kot cerkveni uradnik, ukvarjal z astronomijo – opazovanjem zvezd. V njegovem času je skoraj brez zadržkov veljala geocentrična teorija, torej da se Sonce in drugi planeti vrtijo okoli Zemlje.

Kopernik ni bil prvi v zgodovini, ki je trdil, da je ravno obratno, torej da se Zemlja vrti okoli Sonca (tako imenovani heliocentrični sistem), saj so podobne teorije obstajala že v antiki, a so bile v poznejšem obdobju pozabljene.

Leta 1543 je Kopernik v Nürnbergu natisnil knjigo De revolutionibus orbium coelestium (sl. O vrtenju nebesnih svetov), v kateri je razložil svojo teorijo: da se Zemlja vrti okoli svoje osi in okoli Sonca. To teorijo je svojim prijateljem razlagal že nekaj desetletij, a je ni hotel javno predstaviti, saj se je bal, da bi se javno osmešil.

Revolucije

Beseda revolucija (latinsko vrtenje, gibanje, preobračanje), ki jo je Kopernik uporabil v svoji knjigi, se je po njegovi zaslugi uveljavila tudi kot oznaka za veliko spremembo, spremembo ustaljenih razmer.

Politična revolucija, glasbena revolucija … Kot pojem za politični preobrat, torej politično revolucijo, se je prvič pojavila v Angliji leta 1688. Šlo je za tako imenovano slavno revolucijo, ko se je zgodila zamenjava dinastij na angleškem prestolu. 

V 18. stoletju je prišla ameriška revolucija in leta 1789 najbolj znana politična revolucija v zgodovini – francoska, v 20. stoletju pa ji je sledila druga najbolj znana politična revolucija – oktobrska. V sodobnem času se je zgodila prava inflacija pojma revolucija: od glasbene do seksualne revolucije.

Ameriški igralec

Na današnji dan leta 1924 se je rodil ameriški igralec Lee Marvin.

Butec in butec

Na današnji dan leta 1955 se je rodil ameriški igralec Jeff Daniels

Napovednik za film Butec in butec:

Avstrijski pevec

Na današnji dan leta 1957 se je rodil avstrijski pevec Falco

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Franklin D. Roosevelt | Foto: Getty Images Franklin D. Roosevelt Foto: Getty Images Leta 356 je rimski cesar Konstancij II. izdal odlok o zaprtju vseh poganskih templjev v cesarstvu. 

Leta 1674 sta Anglija in Nizozemska sklenili mir. Del mirovne pogodbe je bila tudi izročitev nizozemskega mesta Novi Amsterdam v Severni Ameriki Angležem. Ti so mesto preimenovali v New York

Leta 1861 so v carski Rusiji odpravili tlačanstvo. Za primerjavo: na Slovenskem so osebno podložništvo odpravili leta 1781, leto 1848 pa je prineslo tudi zemljiško odvezo, ki je popolnoma ukinila tlačanstvo in odpravila fevdalni družbeni red. 

Leta 1933 se je rodil slovenski pesnik in dramatik Veno Taufer

Leta 1942 je ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt v času vojne z Japonsko podpisal uredbo, s katero so v ZDA živeče Japonce preselili v internacijska taborišča.

Leta 1952 se je rodil nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk

Ne spreglejte