Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
3. 11. 2016,
3.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

4

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Četrtek, 3. 11. 2016, 3.13

6 let, 7 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

Kako so Italijani zasedli Trst

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

4

Trst leta 1885 | Foto commons.wikimedia.org

Foto: commons.wikimedia.org

Na današnji dan leta 1918 so se v Trstu izkrcali italijanski vojaki. To je bil začetek zasedbe zahodnega dela slovenskega narodnega ozemlja.

Italiji so Trst in velik del vzhodnega Jadrana obljubili zahodni zavezniki in carska Rusija že v tajnem londonskem sporazumu leta 1915.

Italijani leta 1917 potolčeni, leta 1918 slavijo

Italijani so bili po preboju soške fronte v Kobaridu leta 1917 na kolenih, rešila jih je le britanska in francoska vojaška pomoč. 

24. oktobra 1918 so Italijani skupaj z zavezniki sprožili ofenzivo proti takrat že razpadajoči Avstro-Ogrski (28. oktobra so se od Habsburške monarhije odcepili Čehi in Slovaki, 29. oktobra Slovenci in Hrvati ...). 3. novembra 1918 je tako Avstro-Ogrska kapitulirala.

Na isti dan so v Trst prišle tudi italijanske vojaške ladje in izkrcale italijanske vojake. Italijani so prevzeli oblast v mestu, kar je pomenilo tudi začetek zatiranje številčne slovenske manjšine v mestu.

Mladinci, ki so želeli postati liberalci

Na današnji dan leta 1989 je v Portorožu potekal kongres mladinske organizacije ZSMS (kratica za Zvezo socialistične mladine Slovenije). Na kongresu so mladinci kratici dali nov pomen, in sicer Za svobodno misel sveta. 

ZSMS si je dodala še ime Liberalna stranka, a spremembe imena ni uradno prijavila. Ko se je Slovenska obrtniška stranka (Sos) uradno preimenovala v Liberalno stranko, si je morala ZSMS izmisliti novo ime. Novembra 1990 je tako postala Liberalnodemokratska stranka (LDS). 

Se še kdo spomni LDS?

Po blejskem združitvenem kongresu je postavila temelje nove Liberalne demokracije Slovenije (LDS), ki je Sloveniji vladala do leta 2002, nato pa leta 2011 izpadla iz parlamenta. Trenutno životari na političnem obrobju.

Psička Lajka

Na današnji dan leta 1957 je Sovjetska zveza v satelitu Sputnik 2 v vesolje poslala prvo živo bitje – psičko Lajko. Ta poti v vesolje ni preživela.

Bondov skladatelj

Na današnji dan leta 1933 se je rodil angleški skladatelj John Barry, ki je med drugim napisal glasbo za filme o vohunu Jamesu Bondu.

Igralec z grozečim obrazom

Na današnji dan leta 1921 se je rodil ameriški igralec Charles Bronson.

Odlomek iz filma Bilo je nekoč na Divjem zahodu:

Japonska pošast

Na današnji dan leta 1954 je na velika platna na Japonskem prišel prvi film o pošasti Godzilla.

Švedski velikan

Na današnji dan leta 1957 se je rodil švedski igralec in mojster borilnih veščin Dolph Lundgren, ki je zaslovel z vlogo sovjetskega boksarja v četrtem Rockyju.

Odlomek iz filma Rocky IV:

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Igralka Kate Capshaw in njen mož Steven Spielberg | Foto: Reuters Igralka Kate Capshaw in njen mož Steven Spielberg Foto: Reuters Leta 1534 je angleški kralj Henrik VIII. pretrgal stike z Rimskokatoliško cerkvijo, saj je postal tudi poglavar od Rima ločene Anglikanske cerkve. 

Leta 1718 se je rodil John Montague, grof Sandwich. Neke noči, ko je strastno kartal, je svoji kuharici naročil, naj da zrezek med dva kosa kruha – nastal je priljubljeni sendvič. 

Leta 1903 se je s podporo ZDA Panama odcepila od Kolumbije. 

Leta 1918 se je z uporom mornarice v Kielu začela nemška novembrska revolucija, ki je odpravila cesarstvo. 

Leta 1931 se je rodil slovenski risar Božo Kos

Leta 1945 se je rodil nemški nogometaš Gerd Müller

Leta 1953 se je rodila ameriška igralka Kate Capshaw

Leta 1969 je ameriški predsednik Richard Nixon v televizijskem in radijskem nagovoru Američanov prvič uporabil izraz tiha večina (silent majority). To je tisti del Amerike, ki ne protestira, a predstavlja večino. 

Leta 1981 je umrl slovenski pesnik in politik Edvard Kocbek.

Leta 1987 se je rodil igralec ameriškega nogometa Colin Kaepernick, ki buri duhove v ZDA, ker med igranjem ameriške himne noče stati, ampak kleče podpira gibanje Black Lives Matter. 

Leta 1992 je demokrat Bill Clinton zmagal na ameriških predsedniških volitvah.

Ne spreglejte