Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Samo Rugelj

Petek,
19. 5. 2017,
0.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

Samo Rugelj kolumna Twin Peaks televizija

Petek, 19. 5. 2017, 0.01

6 let, 6 mesecev

Urbani portreti

Novi Twin Peaks, četrt stoletja kasneje

Samo Rugelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98
twin peaks hbo

Spomladi leta 1990, kmalu zatem pa tudi k nam, je na televizijski spored prišla nadaljevanka, ki je spraznila ulice, že po prvem delu serije sprožila evforijo in neskončne debate, postala hit in kult, vendar pa ob koncu druge sezone doživela gledalski polom, zato so jo umaknili s programa.

To je bil seveda Twin Peaks, zgodba o tem, kako v plastični vreči na obrežju reke nedaleč stran od tipiziranega ameriškega mesteca Twin Peaks naplavi truplo mladega in privlačnega dekleta, ki ga kmalu identificirajo kot Lauro Palmer. Vklopi se posebni agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan), ki pride na prizorišče in ugotovi, da je umor podoben umoru nekega drugega dekleta leto poprej. Po njegovem mora torej morilec biti iz Twin Peaksa.

Pod njegovim vodstvom ob pomoči "prekleto dobre kave" in izvrstni češnjevi piti hitro steče preiskava, v kateri se izkaže, da je mlada Laura Palmer živela dvojno življenje in da v Twin Peaksu ni nič tako, kot se zdi, saj ima vsak od njenih prebivalcev še neko drugo zgodbo ali celo povezavo z umorjeno, ki jo tako ali drugače želi prikriti.

Twin Peaks je bila serija, ki je po mnenju mnogo kritikov spremenila televizijo. Čez nekaj dni se v novi podobi vnovič vrača na male ekrane, tokrat istočasno tudi k nam.

Televizija nekoč

V devetdesetih letih in tudi poprej je vsa vizualna produkcija težila k filmu. Celovečerni film, ki se ga gleda v zatemnjeni kinodvorani, je bil tisti končni ideal, h kateremu so stremeli ustvarjalci gibljivih podob, ki so delali (tudi) na televiziji.

Prav tako je bilo z igralci. Poglejmo nekaj najočitnejših primerov. Bruce Willis je začel v televizijski seriji Delo na črno, vendar je pograbil prvo priložnost, da se je preselil na film, kjer je potem tudi ostal. Enako je bil Will Smith najprej Princ z Bel Aira, George Clooney pa eden od ključnih likov v slavni seriji Urgenca. Ko se je pokazala možnost igranja v filmih, so v tistih časih igralci televiziji hitro obrnili hrbet. Veljalo je, da pri televiziji ne smeš biti predolgo časa. Če si bil predolgo, se ti na filmu ni več uspelo "prijeti".

"Beverly Hills, 90210, Prijatelji, Twin Peaks itn. so bile tudi televizijske serije, iz katerih so želeli rekrutirati kasnejše filmske zvezde. To je uspelo le redkim." | Foto: IMDb "Beverly Hills, 90210, Prijatelji, Twin Peaks itn. so bile tudi televizijske serije, iz katerih so želeli rekrutirati kasnejše filmske zvezde. To je uspelo le redkim." Foto: IMDb

Beverly Hills, 90210, Prijatelji, Twin Peaks itn. so bile tudi televizijske serije, iz katerih so želeli rekrutirati kasnejše filmske zvezde. To je uspelo le redkim in le deloma, saj je iz teh treh serij edino Jennifer Aniston naredila tudi spodobno filmsko kariero. To seveda ne pomeni, da se recimo njeni soigralci v Prijateljih niso imeli možnosti preizkusiti v filmih. Nasprotno. Nekateri od njih, na primer Courtney Cox in Matthew Perry, so do zdaj zbrali zavidljivo število filmskih vlog, vendar pa jim nikoli ni uspelo pridobiti statusa t. i. nosilcev filma, kar pomeni, da njihova osebna blagovna znamka nikoli ni postala tako močna, da bi že sama zase vlekla v kino.

Podobno je bilo tudi s scenaristi in režiserji, ki so delali za televizijo. Tudi zanje je bila televizija predvsem nekaj začasnega, nekakšna odskočna deska, kjer so čakali na priložnost, da bodo začeli delati na filmu, tistem pravem celovečernem kinofilmu. Film v kinu so bile tedanje sanje.

Twin Peaks je bila ena od ključnih televizijskih serij svojega časa, ki je to perspektivo začela spreminjati. David Lynch, takrat svež po uspehu svoje neonoir kriminalke Modri žamet (1986), ki mu je vrgla še drugo oskarjevsko nominacijo za režijo (po Človeku slonu), je s svojim pristopom k režiji serije z visokimi produkcijskimi vrednostmi, prepoznavnimi toni skladatelja Angela Badalamentija, fatalnimi dekleti (na primer Sherilyn Fenn, Lara Flynn Boyle in Mädchen Amick, ki so bile v tistem času fantazije tudi mnogo slovenskih najstnikov), razvojem osnovne zgodbe ter stranskih zapletov posameznih likov, ki sta jih spisala z Markom Frostom, drugim ključnim členom serije, pokazal, da lahko televizijska serija deluje povsem enakovredno filmu. Ali pa ga celo preseže.

Kaj se je zgodilo kasneje, vemo.


Ali starši vedo, kaj je dobro za njihove otroke?

Matura in znanje, nekoč in danes

Deset filmskih zapovedi za prihodnje desetletje

T2 Trainspotting ali kaj ste počeli pred dvajsetimi leti


Televizija danes

V naslednjem obdobju, ki še traja, so televizija in televizijske serije doživele pravo renesanso. Danes se zdi, da se je kinoindustrija zapredla v ustvarjanje vzporednih filmskih supeherojskih in drugih univerzumov (od tistega, ki ga pilotira Marvel, naprej), saj jim ravno ti omogočajo hitro kapitalizacijo vse dražjih filmov, ki ne tako redko s stroški produkcije in marketinga presežejo več sto milijonov dolarjev ali evrov.

Razvoj televizijskih kanalov, vse večje občinstvo, spletno predvajanje in drugo pa je močno povečalo tudi televizijsko občinstvo, kar je sprožilo dve reči. Po eni strani je večje gledalsko občinstvo televizijam omogočilo, da so za serije začele namenjati večje proračune, kar je nekatere od njih, recimo Igro prestolov, z njihovo vizualno podobo že povsem približalo kinofilmu, z režiserskim in scenarističnim pristopom pa so ga tudi že presegle (recimo seriji Kriva pota, Hiša iz kart in Pravi detektiv). Na to so se odzvali tudi igralci in režiserji, zato ni nenavadno, če zadnje čase na televiziji lahko gledate serije, kot so bile recimo Male laži (Big Little Lies), v katerih imata nosilni vlogi dve oskarjevki (Nicole Kidman in Resse Witherspoon), kompaktno osemdelno serijo pa je posnel večkrat nagrajeni režiser (Jean-Marc Vallée). Nekatere serije so nastale tudi po filmih in jih vsaj dosegle (recimo Fargo).

Zaradi vsega tega tudi ni čudno, da se Twin Peaks vrača na ta rodovitni televizijski teren.

Twin Peaks, vnovič

Serija Twin Peaks še vedno odmeva, več kot četrt stoletja po svojem nastanku. Poleg filmskega nadaljevanja (Twin Peaks: Ogenj hodi z menoj) iz leta 1992, ki je bil dejansko predzgodba k televizijski seriji, premiero pa je ob kasnejših, bolj negativnih kritikah in komercialnem polomu doživel na filmskem festivalu v Cannesu, je serija za seboj pustila kar nekaj knjig in množico oboževalcev.

"Novi Twin Peaks bo na svojstven način spet prebijal tudi mejo med televizijskim in filmskim." | Foto: "Novi Twin Peaks bo na svojstven način spet prebijal tudi mejo med televizijskim in filmskim."

Nekaj zagrizenih "twinpeaksovcev", torej takih, ki si vsako leto ogledajo obe sezoni nadaljevanke, nekatere dele ali prizore pa celo po večkrat, imamo tudi pri nas. Med njimi je tudi slovenski filozof Mirt Komel, ki je seriji leta 2012 posvetil svojo knjigo z naslovom Twin Peaks in postmodernizem. V njej se sprašuje tudi to, kakšen smisel ima po več kot dvajsetih letih pisati knjigo o tej seriji. No, če ne točno takrat, je vse skupaj gotovo dobilo smisel zdaj.

Lynch in Foster sta za ponovno snemanje serije zbrala impresivno igralsko zasedbo, ki jo poleg ključnih likov iz prvih dveh sezon dopolnjuje še ogromno novih igralcev, od Naomi Watts, ki je igrala v nekaj Lynchevih filmih, in italijanske dive Monice Bellucci naprej. Serijo v osemnajstih delih bodo začeli predvajati to nedeljo na ameriški televizijski mreži Showtime, da bo njen start res eksploziven, pa so se odločili, da bodo tako to kot prihodnjo nedeljo prikazali kar po dve epizodi zapored.

Novi Twin Peaks bo na svojstven način spet prebijal tudi mejo med televizijskim in filmskim. Na filmskem festivalu v Cannesu, ki se je začel te dni v tem znamenitem obmorskem mestu in ki je seveda namenjen svetovnim filmskim premieram, bodo izjemoma predstavili tudi prvi dve epizodi Twin Peaksa. Pri celotni zgodbi pa je paradoksalno to, da jih bodo predvajali celo nekaj dni za televizijsko premiero.

Kakšna bo vsebina serije? Do zdaj je njenim ustvarjalcem in producentom uspelo obdržati več plasti skrivnostnosti. Znano je, da četrt stoletja po razpletu prejšnje serije, na koncu katere je izginil posebni agent Dale Cooper, FBI prejme paket neznanega izvora, v katerem je dosje z ogromno podatki in informacijami o takratnem primeru Twin Peaks. Zadevo prevzame FBI-agentka, ki začne raziskovati, kaj se je zgodilo v času od konca primera in kdo je sestavil ta dosje.

Kot je tedaj rekla Laura Palmer v Rdeči sobi: "Pozdravljeni, agent Cooper. Se vidimo spet čez 25 let. V vmesnem času pa …"

Sicer je bilo treba čakati leto dlje, vendar pa je Laura Palmer govorila resnico.

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.
Ne spreglejte