Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Melanie Seier Larsen

Četrtek,
13. 10. 2016,
6.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

kolumna digitalizacija

Četrtek, 13. 10. 2016, 6.40

6 let, 6 mesecev

Digitalna vročica

Melanie Seier Larsen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

V zadnjih mesecih opažam, da smo v Sloveniji v "digitalni vročici". Veliko ljudi je začelo uporabljati "novo" moderno besedo digitalizacija, številni dogodki se vrstijo na temo digitalizacije, v poslovnem svetu se sliši beseda digitalizacija, marsikatero podjetje vidi novo poslovno priložnost na temo digitalizacije, novinarji pišejo o digitalizaciji, podjetja se sprašujejo, ali je treba imenovati člana uprave za področje digitalizacije, rojevajo so novi digitalni strokovnjaki itd.

To me malce spominja na nedavno vročico Smart Cities – vročico pametnih mest, ki je bila aktualna pred dvema letoma. Ko se ozrem okoli sebe, ne vidim skoraj nikogar več, ki bi ponosno govoril o tej tematiki.

Ravno tako ni opaziti rasti števila podjetij oziroma posameznikov, ki bi lahko s ponosom pokazali globalne ali lokalno končane uspešne projekte s področja pametnih mest. V nekaterih svetovnih korporacijah je ta besedna zveza postala celo "prepovedana", ker ni prinesla konkretnih rezultatov.

Kako pa se besede prelivajo v prakso?

Septembra je skupina poslovnežev v sklopu AmCham Slovenije in pod pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja odpotovala v ZDA. To je bil že drugi poslovni obisk, kar je pohvalno in potrebno, saj na ta način posamezniki vidijo najboljše prakse, ki se v tem trenutku udejanjajo v ZDA, in jih lahko vključijo v svoje poslovanje. Tovrstna srečanja so v smislu poslovnega razvoja ključna in odličen vzvod za sklepanje konkretnih poslov.

Septembra je skupina poslovnežev v sklopu AmCham Slovenije in pod pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja odpotovala v ZDA.  | Foto: Matej Leskovšek Septembra je skupina poslovnežev v sklopu AmCham Slovenije in pod pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja odpotovala v ZDA. Foto: Matej Leskovšek

Slovenija je majhna država in anekdotično lahko naštevam, kaj vse nam manjka in česa vsega nimamo. Nedvomno imamo visoko izobražene in sposobne ljudi, ki bi lahko trend digitalizacije izkoristili kot odlično priložnost. Ustvarjanje start-upov z mednarodnim potencialom je ena takšnih priložnosti in podjetja, ki jim uspe, imajo običajno višjo dodano vrednost.

Utopija?

Morda v tem kontekstu tudi ambicija, da postanemo evropska Silicijeva dolina, ni povsem utopična. Za to pa so najprej potrebni temeljne spremembe na davčnem področju in učinkovit inovacijski eko sistem, ki podpira start-upe in je privlačen za (tuje) naložbe. Te bodo gonilo inovativnih konceptov. Slovenija je z vsemi svojimi atributi odličen testni poligon za inovacije in dejavnosti z visoko dodano vrednostjo. Lahko bi bili idealna lokacija za ustanavljanje centrov odličnosti, a kot rečeno, za kaj takšnega je potreben tudi premik v razmišljanju naših odločevalcev in zakonodajalcev.

Lahko postanemo evropska Silicijeva dolina? | Foto: Reuters Lahko postanemo evropska Silicijeva dolina? Foto: Reuters

Ne izgubljajte časa in denarja

Dovolite mi, da vam opišem izkušnjo iz podjetja, v katerem sem zaposlena.

Letošnja tema obiska slovenske delegacije v ZDA je bila digitalizacija. Obisk našega hčerinskega podjetja BCG Digital Ventures (BCG DV) v Silicijevi dolini je omogočil neposredno izkušnjo z globalnimi zmagovalci. Posamezniki so bili navdušeni in presenečeni hkrati. Pričakovali so, da bodo v svetovalskem podjetju, kakršno je BCG, poslušali, kako napisati "digitalno strategijo", namesto tega pa so imeli priložnost spoznati konkretne, v praksi delujoče digitalne rešitve. Naše hčerinsko podjetje povezuje inovatorje, oblikovalce, arhitekte, znanstvenike in podjetnike, ki na konkretnih primerih in za konkretne stranke oblikujejo nove poslovne modele, izdelke, prodajne kanale itd.  

Vsako podjetje bi se moralo digitalizacije lotiti na zelo ciljno usmerjen način ter si na trgu poiskati partnerje, ki lahko prispevajo k inovaciji, razvoju in komercializaciji.  | Foto: Thinkstock Vsako podjetje bi se moralo digitalizacije lotiti na zelo ciljno usmerjen način ter si na trgu poiskati partnerje, ki lahko prispevajo k inovaciji, razvoju in komercializaciji. Foto: Thinkstock

Podjetje smo ustanovili pred dvema letoma in ga namenoma pustili delovati zunaj matične družbe BCG, saj smo vedeli, da potrebujemo drugačen kader in da bo to podjetje moralo imeti tudi drugačno korporativno kulturo. BCG DV ni svetovalno podjetje, ampak inovacijski inkubator, ki ustvarja rešitve za potrebe trga in podjetij ter na ta način spreminja celotno industrijo – torej od digitalne inovacije do razvoja produkta in na koncu komercializacije. To je "real life" digitalizacija, ne v oblakih lebdeča "digitalna strategija", o kateri vse prevečkrat govorimo v Sloveniji.

Vsako podjetje bi se moralo digitalizacije lotiti na zelo ciljno usmerjen način ter si na trgu poiskati partnerje, ki lahko prispevajo k inovaciji, razvoju in komercializaciji. Vse preostalo je izguba časa in žal velikokrat tudi denarja.

Digitalizacija hišnih ljubljenčkov

Namenoma navajam zelo ilustrativni globalni primer digitalizacije, ki je povezan s hišnimi ljubljenčki. Zato, da digitalizacija ne bo mit, ampak izkušnja. Inovacija v mojem primeru je digitalna ovratnica. Naročnik je veliko trgovsko podjetje, ki že vrsto let raste za več kot 15 odstotkov letno in je specializirano za prodajo zdrave hrane za hišne ljubljenčke.

Rodila se je zamisel o digitalni ovratnici za hišnega ljubljenčka: ta je na vašem ljubljenčku in povezana z vašim pametnim telefonom.  | Foto: Ana Kovač Rodila se je zamisel o digitalni ovratnici za hišnega ljubljenčka: ta je na vašem ljubljenčku in povezana z vašim pametnim telefonom. Foto: Ana Kovač

Podjetje se je zavedalo, da je v zelo konkurenčnem okolju in da je bitka za tržne deleže iz leta v leto bolj agresivna. Razmišljali so, kako biti drugačni, kako začeti spreminjati industrijo. Odprli so prostor inovativnemu pristopu in rodila se je zamisel o digitalni ovratnici za hišnega ljubljenčka. Ta je na vašem ljubljenčku (običajno psu, lahko seveda tudi mački) in povezana z vašim pametnim telefonom. Tisto, kar spremlja in meri, je počutje in zdravje vašega ljubljenčka – hidratacija, vitamini v telesu, dnevno gibanje, dnevni vnos hrane, prebavni ciklus …

Otroci, ki morajo občasno sprehoditi domače prijatelje, nad to inovacijo niso najbolj navdušeni, saj starši zdaj jasno vidijo, ali je bil sprehod dolg 30 ali le tri minute. Ta izdelek je podjetje umestil v povsem novo nišo, ki jim je prinesla nove stranke, prodajo novih izdelkov in seveda posledično nove prihodke.

Kako do internih vodij?

Prihodnost marsikatere industrije, vključno z našo svetovalno panogo, je v povezovanju. Znanja, ki jih potrebujemo v času digitalizacije, so dostikrat nišna in jih podjetja sama ne posedujejo. Veliko mojih strank se znotraj kadrovskega oddelka sprašuje, kako v čim krajšem obdobju izuriti interne projektne vodje, kako razviti učinkovite procese za izbor pravih zunanjih partnerjev in, navsezadnje, kako te uspešno integrirati v poslovanje. Ravno zaradi tega so obiski, kot je bil nedavni AmChamov v ZDA, za gospodarstvenike zelo pomembni. Predsedniki uprav in tudi preostali odločevalci brez kontinuiranega izobraževanja in razumevanja razvijajočih se kadrovskih potreb ter tržnih priložnosti namreč ne morejo uspešno implementirati sprememb in zahtev, ki jih digitalna revolucija prinaša.

Palačinke prihodnosti

Ob tem se spomnim predavanja britanske strokovnjakinje za korporativno organizacijo Josephine Green, dolgoletne direktorice inovacij pri Philipsu, ki je pred nekaj leti predstavila koncept Pancake organizacij (Palačinka organizacij). Organizacije prihodnosti bodo zelo ploske, nehierarhične in glavno načelo teh organizacij bo povezovanje in aktivno sodelovanje z zunanjimi partnerji. Takšne organizacije bodo odgovor na hitro spreminjajoče se okolje in nam bodo omogočile večjo fleksibilnost, ki bo še bolj potrebna v prihodnosti.

Vsi imamo radi domačnost "starega", znanega podjetja, prijaznega vratarja ... | Foto: Matej Leskovšek Vsi imamo radi domačnost "starega", znanega podjetja, prijaznega vratarja ... Foto: Matej Leskovšek

Izzivanje starih navad

Danes smo pravzaprav že globoko v tem hitro spreminjajočem se obdobju. Včasih se mi zazdi, da si tega ne želimo priznati. Ukoreninjenost v naše navade nam preprečuje, da bi hitreje sprejemali odločitve, da bi se bili dejansko pripravljeni spreminjati. Vsi imamo radi domačnost "starega", znanega podjetja, prijaznega vratarja, veliko sprejemno pisarno, gospo, ki nosi dišečo kavico, lepe pisarne z veliko zelenja, veliko število nadstropij, jedilnico z odličnim menijem in veselo kuharico … Vse to imamo radi, ampak večina navad se z digitalizacijo spreminja.

Ne bomo se radikalno spremenili – navsezadnje ima tudi Google odličen meni v menzi –, spremenil pa se bo naš odnos do rešitev, ki se nam zdijo danes samoumevne in edine logične. Nove generacije so rojene v digitalni svet. Mi, starejši, se učimo in prilagajamo. "Digitalna vročica" naj ima za rezultat konkretne rešitve, ki bodo prispevale k večji konkurenčnosti in boljši kakovosti našega bivanja.

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.

Ne spreglejte