Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
27. 1. 2015,
12.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 27. 1. 2015, 12.27

6 let, 7 mesecev

Z razgledom za milijon dolarjev privabila tudi Singapurce in Avstralce

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V komaj mesecu in pol po odprtju so v Hostlu Barovc v Kranjski Gori gostili goste z vsega sveta, od Američanov prek Evropejcev do Avstralcev. Trenutno gostijo Singapurce.

Na začetku decembra lani je turistična ponudba v Kranjski Gori postala bogatejša za Youth Hostel Barovc. Po letih sanjarjenja sta ga odprla zakonca Kompare.

Od prvega zmenka do medenih tednov Sandra Grah in Samo Kompare oba že dolga leta delata v gostinstvu in turizmu, s tem je povezana tudi njuna skupna pot. Oba Kranjčana sta pred dobrim desetletjem živela in delala v Kranjski Gori, ona kot turistična predstavnica, on kot natakar. Tam sta se tudi spoznala, se pozneje skupaj vrnila v Kranj, a ves čas gojila željo, da se poklicno vrneta v turistično prestolnico Zgornjesavske doline.

Uresničevati sta jo začela pred tremi leti, izpolnila sta jo na medenih tednih oziroma dneh. "Tri leta sva iskala primerno lokacijo, a je bilo vedno kaj narobe – ali je bil objekt prestar, ali bi bil potreben prevelike obnove, ali bi bil potreben nakup, kar je bilo povsem nemogoče," pripoveduje Sandra.

"Po poroki sva šla namesto na medene tedne na izlet v Kranjsko Goro pogledat, kam sva šla na prvi zmenek. Tam sva srečala prijatelje, ti pa so nama povedali za objekt, ki se je oddajal."

Banke nenaklonjene takšnim projektom Nekdanji penzion se jima je zdel več kot idealen za njun hostel. Sredi oktobra lani sta dobila ključe, sledilo je mesec in pol čistilnih akcij, pleskanja, obnove, popravil, pri katerih so pomagali njuni prijatelji in družina.

Starši so bili zanju pomembna finančna opora, saj, kot razlaga Sandra, so banke žal takšnim investicijam nenaklonjene. "Izrednega limita ni mogoče dobiti, kaj šele posojila. To, kako pokriti začetne investicije, je bila za naju največja težava. Z nizkimi plačami iz gostinstva in turizma nisva mogla veliko privarčevati, zato je bilo potrebne precej iznajdljivost. A brez staršev bi to težko izpeljala."

Njunemu projektu je bila naklonjena tudi okolica, od turistične organizacije in drugih turističnih delavcev do občine. "Kot da bi čakali, da se nekaj takšnega zgodi," pravi Sandra. Zadnjega novembrskega dne je Kranjska Gora dobila svoj drugi Youth Hostel, prvi s petimi šotorčki, hostel najvišje kategorije po mednarodni kategorizaciji. Ocena je bila določena glede na objekt, opremo in ponudbo.

Sandra obljublja razgled za milijon dolarjev Youth Hostel Barovc najdemo nekoliko iz samega središča Kranjske Gore, sredi narave nad jezerom Jasna. Enajst sob z 31 ležišči in terasa po Sandrinih besedah ponujajo "razgled za milijon dolarjev" na jezero, Prisank in Razor.

Pogled na jezero in gore ponuja panoramska restavracija, v kateri Sandra in Samo gostom ponujata izbrane domače jedi. "Domača hrana na žlico je vedno bolj trend, gostje pa so nad njo navdušeni," nam je povedala Sandra.

Ker sta morala ponudbo prilagoditi objektu, v hostlu ni kuhinje, kot je običajno in kjer bi si gostje sami pripravili jedi. Je pa na voljo restavracija. Poleg tega tudi ni skupnih ležišč in toalet. Ima pa zato hostel mini knjižnico, prostor za druženje v restavraciji, kjer je gostom na voljo ogromno družabnih iger in knjig, družabne igre namesto televizije pa gostje najdejo tudi v sobah.

Manjka samo še zimska idila V nekdanjem penzionu sta Sandra in Samo ustvarila domač in prijeten ambient s toplimi barvami in starimi predmeti. "Dozdajšnji odziv gostov je bil predvsem, da se počutijo kot doma," je ponosna Sandra.

"V mesecu in pol nas je obiskal že ves svet. Trenutno imamo v hiši Singapurce, bili so tudi že Avstralci, Američani, Indijci, Švedi, Norvežani, Avstrijci, Italijani, Nemci. Veliko je tudi Slovencev. Zanimivo je, da to sploh niso mladi popotniki, temveč predvsem mlade družine in pari."

Z dozdajšnjim obiskom sta več kot zadovoljna. Čeprav sta komaj odprla, sta imela med božično-novoletnimi prazniki polno zasedeno, obisk je tudi zdaj kljub vremenskim razmeram, ki še niso postregle s pravo zimsko idilo, dober. "Če bi nam bilo še vreme bolj naklonjeno, bi bilo še boljše," sklene Sandra.

Ne spreglejte