Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 7. 2014,
14.42

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

srebro programiranje

Torek, 22. 7. 2014, 14.42

1 mesec, 3 tedne

"S to srebrno medaljo so se mi odprla vrata za skoraj karkoli"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Da bodo računalniki tisti, ki bodo krojili njegovo prihodnost, Vid Kocijan ve že kar nekaj časa. Potrditev, da je to tisto, kar ga veseli in v čemer je dober, pa je tudi osvojena srebrna medalja.

Vidova računalniška zgodba se je začela v petem razredu osnovne šole, ko se je začel ljubiteljsko ukvarjati s programiranjem. Vsako poletje se je udeležil poletne šole, kjer se je učil, in vedno bolj je bil prepričan, da je to tisto, kar ga veseli in zanima.

Bolj resno se je s programiranjem začel ukvarjati v srednji šoli, zadnji dve leti pa se je intenzivno pripravljal na Mednarodno računalniško olimpijado na Tajvanu. Tam so se štirje mladi slovenski računalniški geniji pomeril s 300 mladimi iz okoli 83 držav z vsega sveta.

"Ta svetovna olimpijada je bila moja zadnja priložnost" Vidu je uspel izjemen dosežek, saj je dosegel srebrno medaljo in s tem izpolnil dolgoletno željo. Na olimpijado se je uvrstil že lani, a mu žal ni uspelo doseči vidnejšega rezultata, prav tako pa se je udeležil nekaterih drugih olimpijad.

Tokrat sta bila ves njegov trud in trdo delo le poplačana. "Občutkov ni mogoče opisati. Bil sem že na nekaterih drugih olimpijadah, a mi nikoli ni uspelo. Ta svetovna olimpijada je bila po svoje moja zadnja priložnost," je pojasnil in dodal, da je sicer prišel po bron.

"Bron dobi polovica tekmovalcev, dobiti srebro pa je veliko težje, ker ga prejme samo prva četrtina tekmovalcev, pri tem pa moramo upoštevati, da imajo najboljši tekmovalci, kot so na primer Kitajci in Američani, veliko konkretnejše in bolj organizirane priprave in so zato veliko razredov nad nami," je še pojasnil 18-letnik.

Kako do olimpijade? Priprave za olimpijado so lahko zelo različne. Na nekaterih šolah je na primer organiziran programerski krožek, Vid pa se je pripravljal na Zavodu za računalniško izobraževanje (ZRI) v Pržanu.

Vendar pa so, kot je dejal, te priprave le del celotnih priprav, saj te naučijo le osnovnih stvari, kot so na primer, kako se sploh programira, kako se piše v programskih jezikih in podobno. To je sicer za slovensko raven in uvrstitev na olimpijado dovolj. "Za viden dosežek pa moraš veliko vložiti tudi sam," je poudaril Vid, ki je svoje znanje izpopolnjeval na spletu, forumih, pomoč pa je poiskal tudi pri starejših tekmovalcih.

Želel bi delati pri Googlu ali Facebooku Po uspešnem koncu srednje šole se je Vid vpisal na fakulteto za računalništvo in matematiko, saj je to področje, ki mu želi posvetiti pozornost tudi v prihodnje.

"Moji načrti so, da poskusim čim več različnih stvari. S srebrno medaljo so se mi odprla vrata za skoraj karkoli, ker je to referenca, ki dokazuje, da sem dober v svetovnem merilu," je povedal.

Zato pričakuje, da bo dobil priložnost za prakso tudi pri velikih podjetjih, kot sta na primer Google in Facebook. Imel bo možnost vpisa na ugledne fakultete, čeprav namerava za zdaj študirati v Ljubljani. Vsekakor je njegov uspeh široka in dolga odskočna deska.

Ne samo računalniki, ampak tudi glasba in literatura Čeprav računalniške genije pogosto povezujemo z nedružabnostjo in odmaknjenostjo, pa Vid pravi, da to dvoje ni nujno povezano. Kot je povedal, je na olimpijadi srečal veliko družabnih ljudi, tudi v njegovi ekipi so bili takšni. "Tudi med zlatimi dobitniki so povsem običajni in družabni ljudje. Je pa res, da je mogoče bolj značilno, da tiste, ki so nekoliko bolj asocialni, računalništvo bolj pritegne, ker ne zahteva stika z drugimi."

Vid je tako, če se malce pošalimo, družaben računalniški genij, ki ga ne veselijo samo računalniki, saj se ukvarja tudi z glasbo, zbira ljudske inštrumente, občasno tudi kaj napiše in prebira različno literaturo.

Ne spreglejte