Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 3. 2015,
18.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 5. 3. 2015, 18.55

8 let

Dekle, ki pride na dom in uredi vašega štirinožca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ideja o Mobilnem pasjem salonu je zorela pet let in letos januarja tudi zaživela. Božana Grgič v delu uživa, uresničila je svojo največjo željo.

Božana Grgič je velika ljubiteljica živali, pasja frizerka, lastnica prvega Mobilnega pasjega salona v Sloveniji in novopečena podjetnica, ki se je komaj pred kratkim podala v poslovne vode.

Ko se je treba odločiti, kaj boš v življenju počel Zgodba sega še v čas otroštva, ko je že kot majhna deklica domov nosila živali, ki jih je našla zunaj. Pozneje je kot študentka delala v trgovini z živalmi, v kateri je puščala polovico plače, saj je, kot pravi, vedno znova morala kupiti kaj za svoje ljubljenčke.

Božana je študirala turizem, to je tudi smer, ki jo zelo zanima. Vendar pa se je bilo med študijem treba odločiti, kaj bo počela v življenju, in odločitev je padla: "Postala bom pasja frizerka in tako sem vso energijo, čas in denar namenila izobraževanju za pasjega frizerja."

Najprej izobraževanja, nato pa … Tečaj za striženje je Božana opravila na Hrvaškem, za kar je prejela tudi certifikat, potem pa si je počasi kupovala drobni inventar, ga skrbno negovala in čuvala – nekatere glavnike ima na primer še vedno.

Štiri leta je strigla psičke prijateljev, sosedov in svojega in nabirala izkušnje ter dober glas, ki ji je omogočil, da si je počasi nabrala stranke. Odprla je podjetje in strigla kužke po domovih.

"Ideja o Mobilnem pasjem salonu pa je rasla z menoj že od tistega trenutka, ko sem se prijavila na tečaj za striženje psov," pripoveduje Božana, ki na začetku o tem ni preveč govorila, za idejo in željo so vedeli zgolj njeni najbližji.

Kombi je bil kar precejšen zalogaj Kot pojasnjuje Božana, je kombi projekt, ki je od nje in od njenega partnerja Luke zahteval precej časa, raziskovanja, dogovarjanja ter denarja. Najprej sta tako kupila kombi, potem sta ga potiskala in kupovala opremo, ki jo Božana potrebuje.

"Tik pred koncem, ko sva že imela vse za sestavljanko, pa sva našla ustrezno podjetje, ki mi je kombi izoliralo, obleklo s pohištvom, napeljalo elektriko in luči, potem pa so ostali samo še detajli, ki jih po večini kar sproti rešujem," dodaja mlada podjetnica.

Vsak dan nove izkušnje in novi izzivi Božana pove, da deluje predvsem v kraju, kjer živi, torej v Velenju in okolici, posluje pa tudi na Koroškem, Celjskem, v zgornji in spodnji Savinjski dolini. Zaradi velikega zanimanja je na svoj urnik dodala še osrednjo Slovenijo.

Sicer pa pravi, da vsak dan doživi nekaj novega, "vsak kuža ima svojo osebnost in navade, pa tudi lastniki imajo svoje želje in potrebe, tako da se vedno kaj novega naučim". Poudarja pa, da jo na poti spremljajo lepe izkušnje in doživetja, "tiste neprijetne pa kar sproti rešim in tudi pozabim. Prav vse je izziv, od vožnje kombija do urejanja kužkov".

Kako do urejenega kužka? Odziv je velik, Božana pravi, da sprejme veliko klicev. Nekateri kličejo zgolj informativno, drugi prosijo za nasvet, tretji pa bi se naročili. S strankami se sprva pogovori o njihovi želji in potrebi, se dogovori za termin in jih obišče.

Ko pride k stranki, izreče dobrodošlico ter sprejme kužka. S kužkom imata potem nekaj minut, da se spoznata, da ga seznani s predmeti, ki jih uporablja, in vonjavami, potem pa počasi začne česanje. Šele takrat, ko se kuža v njeni družbi udobno počuti, začne tudi striženje ali kopanje.

Od kužka in od stanja njegovega kožuščka je odvisno, koliko časa se Božana ukvarja z njim. Na koncu pokliče lastnike, ki preverijo, ali je vse tako, kot mora biti.

Delavnik ni zgolj osemurni Božana poudarja, da njen delovni dan ne traja zgolj osem ur. "Ves dan sprejemam klice in naročila, negujem pse, veliko se vozim, včasih, če imam čas, se ustavim na kakšnem lepem kraju in si vzamem trenutek zase," pove in doda, da ima, tudi ko ni na terenu, doma še vedno za postoriti veliko stvari: trženje, pravne zadeve, pripravo terena za naslednji dan ...

"Skratka moja služba je 24 ur na dan, včasih tudi sanjam, kako strižem. To je najljubše od vsega dela, ki ga samostojni podjetnik poleg glavne panoge še mora opravljati, da ostane 'na sceni'," sklene.

Ne spreglejte