Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 3. 2017,
17.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

3

Natisni članek

Agrokor Ivica Todorić Lutz Röhmeyer Landesmark Berlin Investment

Ponedeljek, 27. 3. 2017, 17.52

6 let, 6 mesecev

Zakaj upniki ne zaupajo Ivici Todoriću? #intervju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

3

borza, tečaji | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mednarodni finančni trgi zadnje tedne z zaskrbljenostjo pogledujejo proti Zagrebu. Prehrambno-trgovskemu imperiju Ivice Todorića so dnevi šteti. To med njegovimi upniki povzroča vse večjo paniko. 

Za zdaj so v najtežjem položaju imetniki tako imenovanih obveznic PIK (v angl. paid in kind), s katerimi je Todorić kot fizična oseba pred leti financiral nakup Mercatorja. Hrvaška vlada naj bi za zdaj, pravijo naši tamkajšnji viri, ostajala gluha za njihove težave. V Zagreb so že poslali dopis, v katerem napovedujejo zaostrovanje in grozijo z razlastitvijo Ivice Todorića. 

Danes, ko bi moral Todorić po napovedih dobaviteljem predstaviti prve načrte, kako bo poravnal več kot dve milijardi evrov dolgov do njih, so znova strmoglavile tudi vrednosti Agrokorjevih korporativnih obveznic. Za milijardo evrov teh je koncern izdal za financiranje podjetja, za poplačilo njihovih imetnikov pa jamčijo Agrokorjeve prehrambne družbe. 

Med njihovimi imetniki je večje število mednarodnih investicijskih, naložbenih in pokojninskih skladov, bank in drugih finančnih institucij. 

Ena od njih je tudi nemška družba Landesmark Berlin Investment. Njen izvršni direktor za upravljanje skladov Lutz Röhmeyer je v pogovoru za Siol.net poudaril, da so razmere v Agrokorju "daleč od stabilnih" kljub nekaterim drugačnim znamenjem, ki jih v zadnjih dneh poskuša dajati v javnost Ivica Todorić.

Zakaj posebna obravnava Agrokorja?

Kaj menite o novem zakonu za reševanje Agrokorja, ki ga bo sprejela hrvaška vlada?

Seveda je skrb vzbujajoče, da se za potrebe posameznega, četudi sistemsko pomembnega podjetja sprejema posebna zakonodaja, saj bi morala na Hrvaškem že ob vstopu v EU veljati insolvenčna zakonodaja, ki bi jo morali uporabljati za vsa podjetja, ne glede na njihovo velikost. 

Se razmere v Agrokorju res stabilizirajo, kot nas v zadnjih dneh kljub različnim interesom bank, imetnikov navadnih in PIK-obveznic prepričujeta hrvaška vlada in Todorić?

Razmere so daleč od tega, da bi se stabilizirale. Če kot merilo vzamemo dnevno prosto upadanje vrednosti obveznic, gre za negativno spiralo, ki jo lahko zaustavi le nujno ukrepanje, s katerim bi se izognili slabemu koncu Agrokorjeve zgodbe. 

Ivica Todorić, Agrokor | Foto: Bo ruska Sberbank prevzela lastniški delež v Agrokorju? Če ga bo, kdaj?

Lastniki Agrokorja bodo postali vsi njegovi upniki, ne zgolj posamezni, če trenutno vodstvo in največji delničar (Todorić, op. a.) ne bodo našli rešitve za refinanciranje dolga, ki zapade v prihodnjih mesecih. Po mojem mnenju si večina vpletenih še vedno želi izogniti restrukturiranju dolga, ker bi s tem izgubili del svoje naložbe, nejasen pa bi bil tudi končni razplet zgodbe.

Uprava je zamudila svoj čas

Bi moral Todorić ostati predsednik uprave Agrokorja ali bi koncern moral dobiti novo vodstvo?

Uprava je zamudila več priložnosti, da bi podjetje postavila na zmernejše, bolj vzdržne finančne temelje. Veliko let je bil na voljo poceni denar z zelo nizkimi obrestnimi merami in vzdržnimi tveganji. Edini razlog, da Agrokorju v tem obdobju ni uspelo izdati obveznic z nižjimi pribitki, se skriva v nepreglednosti podjetja in vedenju lastnika oziroma vodstva do kapitalskih trgov. Zdaj je prepozno razmišljati o uspešnem refinanciranju dolgov podjetja, ne da bi to za seboj potegnilo še spremembe v upravi in delno spremembo lastništva, torej prodajo delnic ali posameznih delov Agrokorja za znižanje dolga.

Vsemu temu bi se lahko izognili z malce več dobrega komuniciranja in držanja obljub. Ena od njih je bila na primer, da bo Agrokor izpeljal prvo javno prodajo delnic (IPO) posameznih divizij (prehrana, op. a.) zato, da bi financiral poplačilo imetnikov obveznic PIK. Agrokor je namreč po svoje še vedno konglomerat, ki je privlačen za vlagatelje kljub vse ostrejši konkurenci.

Obveznice na najnižji ravni doslej

Obveznice Agrokorja z dospelostjo do leta 2020 so na najnižji ravni doslej. Danes so izgubile še dodatnih sedem odstotkov nominalne vrednosti. Proti koncu trgovalnega dneva so kotirale le še pri okrog 58 odstotkih te vrednosti. Na najnižji ravni so tudi obveznice z dospelostjo do leta 2019. Vse to nakazuje, da finančni trgi očitno dvomijo o napovedanem načrtu reševanja, o katerem je hrvaško vlado, finančne upnike in dobavitelje v zadnjih dneh prepričeval Todorić.

-> Gibanje tečaja obveznice Agrokorja, ki zapade leta 2019
->
Gibanje tečaja obveznice Agrokorja, ki zapade leta 2020

Je hitra rešitev sploh še mogoča ob naraščajoči zaskrbljenosti imetnikov obveznic PIK zaradi slabe likvidnosti Agrokorja in ukrepih ruskih bank, ki so v zadnjih dneh okrepile svoj položaj v razmerju do drugih upnikov in zavarovanja? Sberbank je na primer posojila zavarovala še z 28-odstotnim deležem Mercatorja. 

Da, hitra rešitev je mogoča. Obveznice so se v zadnjih dveh mesecih znižale na raven podjetij tik pred bankrotom. Njihova vrednost se lahko spet hitro zviša, a le če bodo trgi videli kredibilen načrt za financiranje podjetja. Za začetek bo dovolj, če bo vidna jasna pot do okrevanja z zaupanja vredno upravo, ki jo bodo spremljali koordinirani napori upnikov v isti smeri. 

Kakšen bo novi Agrokor? Koliko se bo skrčil? Bo moral prodati večino svojih podjetij in dejavnosti z izjemo trgovine?

V napovedih je precej negotovosti, zato predvidevam, da bodo na prodaj posamezna prehrambna podjetja, s čimer bodo reševali temeljno trgovsko dejavnost. Na voljo bo tudi najmanj polovica delnic Agrokorja, če ne vse, ki jih ima trenutno še v lasti največji delničar (Todorić, op. a.). Agrokor bo dobil nove lastnike in novo upravo.

Ne spreglejte