Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
30. 3. 2016,
20.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

intelektualna lastnina patent WIPO European Patent Office Huawei Qualcomm ZTE Samsung Ericsson Philips

Sreda, 30. 3. 2016, 20.30

6 let, 7 mesecev

V Švici 12,5-krat več prijavljenih svetovnih patentov na prebivalca kot v Sloveniji

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Medtem ko je večina največjih azijskih in ameriških vlagateljev patentov lani prijavila več patentov kot leto prej, sta edini evropski podjetji med prvo deseterico imeli obratne smernice.

Po podatkih svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) je lani kitajsko podjetje Huawei vložilo največ patentov med vsemi svetovnimi podjetji – skoraj 3.900 ali dobrih 450 več kot leto prej.

Azijsko-ameriška prevlada

V prvi deseterici podjetij z največ vloženimi patenti v letu 2015 prevladujejo azijska in ameriška podjetja: skupaj sta po dve podjetji iz Kitajske, Južne Koreje, Japonske in ZDA. Edini dve evropski podjetji na tem seznamu sta šestouvrščeni švedski Ericsson in nizozemski Philips na dveh stopnicah nižje, a sta poleg kitajskega podjetja ZTE to tudi edini podjetji, ki sta v lanskem letu prijavili manj patentov kot predlani.

V skupnem svetovnem merilu je število patentov, prijavljenih v skladu s pogodbo o sodelovanju na področju patentov (PCT), ki z enotno prijavo ponuja patentno varstvo v 148 državah po vsem svetu, lani doseglo rekordnih 218 tisoč ali 1,7 odstotka več kot v letu 2014.

Huawei močno v Evropi

Kitajski Huawei, ki je zmagal na svetovni lestvici patentnih prijaviteljev, je marca letos dosegel četrto mesto prijaviteljev pri Evropskem združenju za patente (EPO), lani pa je z 1.197 vlogami na področju digitalnih komunikacij potrdil predlansko prvo mesto na evropski lestvici te panoge. Huawei je evropskem združenju za patente lani prijavil še 756 patentov na drugih področjih.

Eden od pomembnih mejnikov njihovega odločnega prodora na evropske trge je tudi partnerstvo z nemškim telekomunikacijskim operaterjem Deutsche Telekom, ki je bilo ta mesec objavljeno na sejmu in kongresu digitalnega poslovanja CeBIT v nemškem Hannovru. Partnerja bosta namreč skupaj ustvarila platformo za (računalniško) poslovanje v oblaku, ki jo bo tržil Deutsche Telekom.

V ZDA največ patentov, a preračunano na prebivalca Švica skoraj trikrat boljša

Največ patentnih prijav je organizacija WIPO prejela iz ZDA, dobrih 57 tisoč. Sledijo jim Japonska, Kitajska, Nemčija, Južna Koreja in Velika Britanija.

A če te absolutne številke preračunamo na število prebivalcev, se slika povsem spremeni: Močno izstopa Švica s 527 patenti na milijon prebivalcev, Švedski pa je le malo zmanjkalo do 400. Japonska jih ima skoraj 350, Južni Koreji je za las zmanjkalo do 300, Nemčija pa ima že občutno nižjih 223,5, a je še vedno pred ZDA. Kitajska, sicer druga na absolutni lestvici, je imela lani le dobrih 20 patentnih prijav na milijon prebivalcev.

Kje smo mi?

Slovenija je lani organizaciji WIPO oddala 84 patentnih prijav, kar je manj kot katerikoli od naših sosedov z izjemo Hrvaške.

A če preračunamo absolutne številke na število prebivalcev, so razmere za nas le bolj spodbudne. Z 42 lanskimi patentnimi prijavami na milijon prebivalcev smo se skoraj približali Italiji, skoraj za trikrat prekosili Madžarsko in za skoraj sedemkrat naše jugovzhodne sosede. Še vedno pa ostajamo daleč zadaj za Avstrijo, ki je imela lani skoraj štirikrat več svetovnih patentnih prijav kot Slovenija.

Ne spreglejte