Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 8. 2014,
7.25

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

študij fakulteta Tanja Skaza podjetje podjetnik

Sreda, 27. 8. 2014, 7.25

1 mesec, 3 tedne

Tanja Skaza: njeno podjetje izdeluje tudi za Ikeo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Podjetje Tanje Skaza izdeluje 350 tisoč izdelkov na dan, od tega gre 90 odstotkov v tujino, dobavljajo tudi za švedsko multinacionalko Ikeo. Kako se kot ženska znajde v bolj moškem poslovnem svetu?

Podjetje Plastika Skaza je družinsko podjetje s skoraj 40-letno tradicijo. V tem času je preživelo veliko gospodarsko krizo, se hkrati širilo in uveljavilo predvsem na tujem trgu. Njihov največji in najbolj znani dobavitelj je tudi podjetje Ikea. "Uspeva nam predvsem z močno vizijo, težkim delom in dobro ekipo. Če imaš dobro ekipo, lahko rušiš zidove. Vse, kar delamo, gradimo za več kot sto let in s tem kažemo, da rastemo in želimo postati stabilno podjetje," nam svojo skrivnost uspeha na kratko razloži Tanja Skaza, ki skupaj z možem vodi podjetje, ki zaposluje več kot 200 ljudi.

Tanja Skaza je podjetnica, ki se v moškem poslovnem svetu počuti odlično, usklajevanje kariernih zahtev z družinskim življenjem pa je zanjo "mala malica". Pri tem pa večkrat poudari svoje prepričanje "če si uspešen doma, si tudi v poslu".

Tudi ona je svoje znanje iz prakse želela poglobiti na fakulteti Gea College, ki ji je tako kot številnim drugim podjetnikom dala novo poslovno širino in spoznanje, da je pravo znanje pot do uspeha.

Kako se kot ženska počutite v našem bolj moškem poslovnem svetu? Imate s tem kakšne težave? Kako na vas gledajo vaši moški kolegi? S tem nimam težav. Mogoče premalokrat poudarjamo, kaj imamo ženske, kar moški nimajo. Ženske znamo biti vztrajne, smo na nek način malo nezaupljive, vendar ko si zastavimo cilj, ga tudi izpeljemo do konca. Ženska se izzivov loti z večjo vztrajnostjo kot moški.

Kako usklajujete uspešno kariero z družinskim življenjem? Doma sem mati mojima dvema sončkoma, žena in tudi gospodinja – rada kuham in čistim. Družina mi daje varnost in stabilnost in je velikokrat tudi predpogoj, da si sploh lahko uspešen na poslovnem področju. Moja družina uživa v tem, ko vidi, da sem dinamična in energična.

Katere so tiste vaše značajske sposobnosti, ki so vam najbolj pomagale tudi na vaši poslovni poti? To, da vem, kaj delam. Sem energična, ambiciozna in prodorna. Imam zastavljeno vizijo in vem, kako moram naprej. Tisto, kar si zastavim, delam z veseljem – zato mi stvari uspevajo. Delo mi predstavlja hobi, posledica tega so absolutno rezultati.

Svoje znanje iz prakse ste dopolnili tudi s študijem na fakulteti Gea College. Katero znanje v času študija vam je v vašem poslu najbolj koristilo? Če bi mi danes dali spet na izbiro, na katero fakulteto naj se vpišem, bi se spet odločila za Gea College. Imam dva sina in srčno upam, da bo eden diplomiral in magistriral na tej fakulteti, drugega pa bi, če bi želeli obdržati to družinsko tradicijo, bolj strojno usmerila.

Vsakemu svetujem, da je Gea College zelo dobra šola. Nikjer še nisem srečala takšnega povezovanja med učitelji in učenci. Omogočajo individualen pristop, za vsakega vedo, kaj želi delati v prihodnosti, pri tem ga poskušajo tudi usmeriti. Vedno so na razpolago, ne gledajo na nas zviška in vedno so odprti za vprašanja. Od njih se lahko zelo veliko naučimo, saj imajo veliko praktičnega znanja. Matjaž Gantar, eden mojih najljubših predavateljev, je v nekem članku napisal, da vsak od naših študentov dobi službo. Še več: naši študentje so na strateških položajih v podjetjih ali pa so odlični podjetniki.

Na Gea Collegeu velik poudarek namenijo tudi tujim jezikom. Kako je vam poznavanje jezikov pripomoglo k lažjemu sklepanju poslov? Zelo je pomembno, da znaš kupcu predstaviti izdelke v njegovem jeziku. S tem mu posreduješ zaupanje, deležen je spoštovanja. Naši otroci se že zdaj učijo dveh, treh jezikov, ampak mislim, da bo treba v prihodnosti znati še kakšnega več. Več jezikov znaš, bolj si uspešen.

Poslujete z Gorenjem, delate tudi za Ikeo. Kakšna je razlika med poslovanjem s tujim partnerjem in domačim? Glede naših strank ali kupcev ne delamo nobenih razlik. Predvsem radi sodelujemo s takšnimi partnerji, ki so strateški in produktivni, kajti samo v takšnih pogojih nastane dober produkt – tako za njih kot za nas. Je pa res, da je največja razlika pri plačilni disciplini. Tujci se definitivno držijo rokov, pri naših domačih kupcih pa se to plačilo tudi zamakne.

Vaša linija Cuisine je pravi magnet za dizajnerske sladokusce. Je plastika prihodnost sodobne kuhinje? Da. S Cuisine smo poskušali pokazati estetsko dovršene izdelke, ki imajo pridih elegance, minimalizma in barvitosti. Kuhinjo in tudi cel dom želimo spremeniti z dekorativo, z našimi izdelki dodamo svežino različnim prostorom. Poleg tega skrbimo, da so naši izdelki tudi praktični za uporabo.

Na vaši spletni strani sem prebrala, da do leta 2020 za proizvodnjo izdelkov nameravate uporabljati samo reciklirane materiale. Je sledenje sodobnim trendom eden od ključev do uspeha? Absolutno. Glede na to, da je danes največji poudarek na skrbi do okolja, je tudi ena od vrednot našega podjetja, da poskrbimo za to, da izdelamo izdelke iz recikliranih, eko materialov. Smo prvi v Sloveniji, ki smo proizvedli izdelek izključno iz odpadne plastične embalaže. Pokazali smo, kako lahko izdelku vrnemo novo obliko v življenje.

Kaj štejete kot svoj največji poslovni uspeh? Da sem podjetje v največji krizi preoblikovala iz proizvodnega v razvojno-prodajno podjetje. Da sem zaposlene prepričala o tem, da verjamejo v mojo zgodbo in da jo bomo zgradili skupaj. Danes smo vsi veseli, da smo naredili ta korak.

Ste dokaz, da se da z dobro podjetniško idejo uspeti, tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Kako bi spodbudili še druge slovenske podjetnike, da bi vam sledili? Kje naj začnejo? Podjetje je lahko uspešno samo, če ima dober tim in dobro razdelane kompetence. V našem podjetju imamo tudi veliko študentov, ker želimo skupaj z njimi, na podlagi njihovih želja za prihodnost, zgraditi njihov karierni načrt. Svetujem jim, naj bodo odprti, vztrajni, ambiciozni, naj se ne bojijo razkriti svojih idej.

Kaj nam manjka pri Slovencih? Premalo smo samozavestni in se bojimo konkurence. Konkurenca je zdrava in če jo dobro poznaš, veš, da moraš biti vedno korak naprej. Vedno pravim, da sem zelo vesela, ker delamo z velikimi multinacionalkami, ker nas vsakič spomnijo, kaj moramo izboljšati, kje moramo narediti korak naprej, da bomo to lahko pokazali na naših izdelkih. Kaj mi koristi, če sem v Sloveniji najboljša? Najboljši si šele takrat, ko je zate Slovenija premajhna in želiš uspeti izven nje.

Kje vidite svoje podjetje čez 20 let? Predvsem se vidimo kot dober strateški razvojni dobavitelj našim kupcem in da vas z obema blagovnima znamkama vsako leto presenetimo z novostmi, predvsem z eko pridihom.

Ne spreglejte