Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
29. 3. 2016,
14.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

3

Natisni članek

Bojan Petan Terme Čatež

Torek, 29. 3. 2016, 14.06

6 let, 7 mesecev

Pomagači Bojana Petana bodo morali na sodišče

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

3

Bojan Petan, DZS | Foto STA

Foto: STA

Koprsko okrožno sodišče je prižgalo zeleno luč za sodno preiskavo suma nezakonitosti pri prodaji Term Čatež, in sicer zaradi načina, kako so pristale v naročju šefa DZS Bojana Petana. 

Zaradi utemeljenih sumov, da so predsedniku uprave DZS in Term Čatež Bojanu Petanu pomagali storiti kaznivo dejanje zlorabe položaja, se bo zagovarjalo pet fizičnih in ena pravna oseba.

Gre za nekdanjega prvega moža borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik Bogdana Pušnika, nekdanjega predsednika uprave Term Čatež Mladena Kučiša in direktorja finančne družbe Nisa Marka Ignjića, ki naj bi sodelovali pri Petanovem lastninjenju Term Čatež v letih 2007 in 2008.

Lastnik Akustike Group Aleksander Jereb in njegova družba ter cenilec Milan Neffat naj bi Petanu leta 2009 pomagali oškodovati Turistično podjetje Portorož, pozneje pripojeno Marini Portorož, z nakupom poslovnega kompleksa na Letališki cesti v Ljubljani. Akustika Group naj bi pri tem poslu pridobila 5,5 milijona evrov premoženjske koristi, meni tožilstvo.

Sodno preiskavo je koprsko okrožno sodišče po naših informacijah pravnomočno uvedlo konec preteklega meseca. Nobenemu od osumljencev namreč ni uspelo s pritožbo na uvedbo preiskave, ki jo  je sodišče sprejelo oktobra lani.

Kaj je sodna preiskava? 
Če je podan utemeljen sum, da je nekdo storil kaznivo dejanje, lahko tožilec pri pristojnem preiskovalnem sodniku vloži zahtevo za preiskavo. Ta je obvezna, če je za kaznivo dejanje predpisana kazen zapora nad osem let. Preiskovalni sodnik izda sklep o uvedbi preiskave, zoper katerega se lahko osumljenec pritoži.

Preiskava, ob kateri je Petanu neprijetno

Zakaj je omenjena sodna preiskava pomembna, zakaj je zaradi nje neprijetno Bojanu Petanu in kaj bomo državljani izvedeli o slovenski tranziciji? 

Imperij Bojana Petana je izjemno zadolžen, pri skoraj 20 bankah za več kot 150 milijonov evrov, zato Petan kot upravitelj tega imperija potrebuje naklonjenost in pomoč bank, da mu še naprej omogočajo reprogram. Dokler je Petan na čelu imperija, ima še vedno moč in vpliv.

V Petanov imperij namreč spadajo nekoč cvetoča in dobičkonosna podjetja: turistično podjetje Terme Čatež, Marina Portorož, časopisna hiša Dnevnik, založniško-trgovska družba DZS, distributer Delo Prodaja in Tehniška založba. Vse družbe so med seboj lastniško maksimalno nepregledno prepletene, kar Bojanu Petanu omogoča, da se kot menedžer krovne družbe DZS obnaša tako, kot da je njihov lastnik.

S preiskavo zoper njegove pomagače, ki naj bi Petanovi DZS v konkretnem primeru omogočili 20 milijonov evrov premoženjske koristi, pa se čas Bojana Petana, ki je bil zaradi političnih in bančnih povezav dolgo časa prepričan, da je nedotakljiv za organe pregona, na čelu DZS izteka. S tem se končuje tudi njegov vpliv ter moč, ki jo je črpal iz omrežja NLB in LDS, kjer je bil ali zaposlen ali lokalni funkcionar s prijateljskimi povezavami v vrhu takrat vladajoče stranke.

Tako je potekal prevzem Term Čatež

Preprečili prodajo delnic Ambientu?

Nepravilnosti, ki jih razkriva sodna preiskava, naj bi se med drugim nanašale na prodajo dveh svežnjev delnic Term Čatež v letu 2007. Prvega (7,1 odstotka) je obvladovalo Turistično podjetje Portorož (TPP), drugega (9,8 odstotka) pa Marina Portorož. Obe družbi sta bili takrat v lasti Term Čatež.

Marina Portorož je za svoj sveženj avgusta 2007 prejela ponudbo podjetja Ambient, ki jo je vodil član SDS Robert Kupec. Podjetje osumljenega Marka Ignjiča Nisa je tedaj z objavo prevzemne namere za Marino Portorož ohromilo družbo (ta je lahko mesec dni opravljala le tekoče posle). Skupaj s Kučišem naj bi preprečila prodajo Ambientu s tem, da je Marina delnice prodala Termam Čatež, ko je te že obvladovala DZS. Denar za nakup teh (lastnih) delnic so Terme Čatež, ki jih je vodil Kučiš, dobile s posojilom Marine Portorož.

Enako se je zgodilo s svežnjem delnic v lasti TPP. Te je Marina Portorož prodala Termam Čatež, še prej pa jim je odobrila 13-milijonsko posojilo.

Ignjič zadeve noče komentirati, Kučiša, ki je v pritožbi na sklep o preiskavi zatrdil, da sta bila s Petanom ves čas v sporu in zato dogovor med njima ni mogel obstajati, pa nam ni uspelo dobiti. V pritožbah na sklep o preiskavi so vsi trije zanikali očitana dejanja.

Pušnikovo podjetje naj bi bilo le parkirišče

Pušnik naj bi s Petanom izpeljal prodajo svežnja desetih odstotkov delnic term. Sveženj je bil leta 2005 v lasti Maksime, nato pa prek Factor banke in Centra naložb Boška Šrota konec leta 2007 prišel v last podjetja Rent A. To podjetje je bilo vsaj od julija 2009 - torej leto in pol po poslu - v lasti luksemburške Towre, v ozadju katere naj bi bil Pušnik, ugotavlja tožilstvo. Pozneje je Rent A delnice tudi prodal Towri.

Med Towro in DZS naj bi obstajal dogovor, da DZS zagotovi 25 milijonov evrov za kupnino za delnice, Towra pa poskrbi, da delnice pristanejo v rokah lastnika po izboru DZS. Towra naj bi bila torej delniško parkirišče za DZS.

Bogdan Pušnik nam je dejal, da zadeve noče komentirati.

Terme Čatež | Foto: Gregor Jamnik Foto: Gregor Jamnik

Sumljivi nepremičninski posli

Jereb in Akustika Group sta se v preiskavi znašla zaradi preprodaje zemljišč v ljubljanskem BTC, s katero naj bi oškodovali Turistično podjetje Portorož. Lastnik zemljišča je bilo podjetje Avto-Phone (predhodnik Akustike Group), ki ga je obvladoval Jereb. Marina Portorož je prek nekdanjega Hypo Leasinga, ki je bil le začasni kupec, za zemljišče odštela 15 milijonov evrov, čeprav so cenitve kazale, da je vredno 5,5 milijona evrov manj. S tem naj bi Jerebova družba nezakonito pridobila veliko premoženjsko korist.

Jereba nam ni uspelo dobiti, poslali smo mu tudi vprašanja po elektronski pošti. V preiskavi je zatrdil, da prodaja po višji ceni od tržne ni kazniva – če je kupec pripravljen plačati več. A sodišče je pritrdilo sumu tožilstva, da je obstajal dogovor med njim in Petanom.

Dve leti preiskav Petanovih poslov

Petan in njegovi sodelavci so v zadnjih letih sicer del obsežne kriminalistične preiskave. Spomnimo, Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je junija 2014 v seriji hišnih preiskav na območju štirih policijskih uprav iskal dokaze za sume več kaznivih dejanj, povezanih tudi z lastninjenjem Term Čatež. Takrat je preiskovalo še lobista Francija Zavrla in nekdanjega zastopnika podjetja Rent A Vojislava Ignjića, predsednika nadzornega sveta Vipe Holdinga Boruta Kuhariča, nekdanjega prvega moža Marine Portorož Dušana Černeta in nekdanjega člana nadzornega sveta Marine Portorož Željka Vukovića.

Pred letom dni so mediji poročali, da je bila v tej zadevi vložena zahteva za preiskavo za Petana in Zavrla. A na koprskem sodišču so zdaj za STA pojasnili, da teče preiskava zoper Petana - potekajo zaslišanja prič -, medtem ko specializirano državno tožilstvo za Zavrla ni zahtevalo preiskave.

Ne spreglejte