Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Petek,
15. 9. 2017,
4.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

8

Natisni članek

sodišče Matjaž Rogelj FURS davčni dolg

Petek, 15. 9. 2017, 4.29

6 let, 6 mesecev

Nepojasnjeni milijoni samooklicanega računalniškega prvaka

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

8

Finančna uprava Republike Slovenije | Foto STA

Foto: STA

Samooklicani svetovni računalniški prvak, čigar fantomsko pot v Brazilijo je država pred 16 leti podprla s 40 tisoč evri, se je znašel pri vrhu seznama davčnih dolžnikov. Kaj mu očitajo in kako se je zapletel s gradbincem, ki je zaposlene plačeval na roko?

Matjaž Rogelj je leta 2001 zaslovel kot zmagovalec svetovnega računalniškega tekmovanja v Riu de Janeiru, za katerega se je pozneje izkazalo, da ga sploh ni bilo.

Priprave na izmišljeno prvenstvo je z okoli 40 tisoč evri podprlo ministrstvo za šolstvo, podjetje Hermes Softlab pa mu je plačalo pot v Avstralijo, kamor naj bi bil Rogelj vabljen na računalniško izpopolnjevanje.

Zaradi potegavščine, s katero je pretental velik del Slovenije, je moral seči globoko v žep in na podlagi sodne odredbe vrniti ves denar z obrestmi vred, skupno okoli 58 tisoč evrov.

Znašel se je tudi v preiskavi zaradi goljufije. A ker je izvedenec menil, da je bil v času kaznivega dejanja neprišteven, sojenja sploh ni bilo.

Rogelj, ki se v zadnjih letih ukvarja s pravnim in poslovnim svetovanjem, ima zdaj spet težave z oblastjo.

Visok davčni račun

Na ljubljanskem finančnem uradu naj bi proti njemu sprožili in očitno tudi končali davčno-inšpekcijski pregled, po katerem so mu odmerili plačilo dodatnih davčnih obveznosti v višini nekaj manj kot milijon evrov z obrestmi.

Denar Bankovci | Foto: Reuters Foto: Reuters Kaj mu očitajo in ali so pri pregledu morda odkrili za več milijonov evrov neprijavljenega premoženja, nismo mogli preveriti. "Ne želim razpravljati o tem," je bil kratek Rogelj.

Država je že pravočasno zamrznila njegovo premoženje. Po dostopnih podatkih mu nameravajo odvzeti:

  • podjetje Maius, ki je lani ustvarilo 57 tisoč evrov prihodkov od prodaje, 
  • stanovanje v Podutiku, ki je po oceni Geodetske uprave (Gurs) vredno blizu 100 tisoč evrov.

Toda pri izterjavi davčnega dolga bi se lahko zapletlo.

Na nepremičnini je od leta 2013 vpisan 200 tisoč evrov visok zemljiški dolg, ki upnikom preprečuje njen zaseg in prodajo. Če bi mu jo hoteli zaseči, ima država po zakonu pravico, da sproži postopke razveljavitve zemljiškega dolga.

Podjetje medtem posluje z izgubo in je imelo konec lanskega leta četrt milijona evrov premoženja, vendar manj kot 10 tisoč evrov kapitala.

Več o domnevnih zlorabah zemljiškega dolga -> Upniki že nad 300 skrivalcev premoženja, med njimi vrsta znanih imen 

Končal študij in delal na sodišču …

Rogelj je imel v zadnjih 15 letih obilo opravka s slovenskimi sodišči.

Po tem, ko se je potegavščina zanj srečno končala, je uspešno končal študij na pravni fakulteti. Nato je za določen čas delal kot pripravnik na ljubljanskem višjem sodišču in opravil pravosodni izpit. Pozneje je med drugim delal v odvetniški pisarni Mira Senice.

Njegova preteklost leta 2006 ni bila ovira pri pridobitvi dovoljenja za opravljanje funkcije upravitelja v insolvenčnih postopkih. Od tedaj so slovenska sodišča Roglju zaupala vodenje več 70 stečajnih in drugih postopkov.


Preberite še:

Izmišljeni računalniški genij na zatožni klopi zaradi poslovne goljufije 

Joey Skaggs je nategnil tudi Slovence


… zaradi ene od strank na zatožno klop

Vendar se je tudi kariera stečajnega upravitelja predčasno končala. Spomladi 2014 so sodišča na podlagi odločbe ministrstva za pravosodje zaustavila dodeljevanje novih postopkov Roglju, ker je bila proti njemu pravnomočno vložena obtožnica.

Na sodišču se je moral Rogelj zagovarjati zaradi očitkov poslovne goljufije, saj naj bi leta 2008 za 50 tisoč evrov ogoljufal eno od svojih strank, albanskega gradbinca Arifija Dilaverja, v imenu katerega naj bi urejal davčne obveznosti.

Slika je simbolična.
 | Foto: Ana Kovač Slika je simbolična. Foto: Ana Kovač Dilaver je na sodišču zatrjeval, da se je z Rogljem kot svojim svetovalcem dogovoril, da mu bo ta na Finančni upravi RS (Furs) uredil delni odpis davčnega dolga. Roglju naj bi tudi izročil več deset tisoč evrov v gotovini.

Sodišče mu ni verjelo, saj za domnevna sporna dejanja niso obstajali nobeni dokazi. "Tukaj ni niti razlogov za sum, da ste naredili kaznivo dejanje," je Roglju ob razglasitvi oprostilne sodbe povedal sodnik Zvjezdan Radonjić.

Pokvarjen računalnik in požar v pisarni

Medtem ko je Dilaver na ljubljanskem okrožnem sodišču kazensko preganjal Roglja, je avgusta 2014 eno od njegovih podjetij, MVS-Skupina, končalo v stečajnem postopku.

Poročilo stečajne upraviteljice Jožice Vindiš razkriva, da je bila nekaj mesecev zatem podjetju izdana davčno-inšpekcijska odločba. Med pregledom so nekdanji delavci MVS-Skupine potrdili, da so plače praviloma prejemali v gotovini.

Upraviteljica je tudi posumila, da so delavci opravljali dela tudi za druga podjetja v "lasti" državljanov iz Makedonije in Kosova, ki jih je neformalno upravljal Dilaver.

Težave je imela tudi s pridobivanjem dokumentacije. Računovodkinja MVS-Skupine ji je ob primopredaji dejala, da nima računalnika, češ, da ga je zaradi okvare morala dati v popravilo. Pozneje ji je izročila le del papirjev, preostali pa naj bi bili uničeni v požaru.

Država, ki je v stečajnem postopku prijavila več deset tisoč terjatev, je ostala praznih rok, saj je bila stečajna masa prazna. Tudi Dilaver je končal v osebnem stečaju.

Ali znova preverijo stečajne postopke?

sodišče | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Še preden se je končalo sojenje, je Rogelj vrnil dovoljenje za opravljanje dela stečajnega upravitelja. V začetku leta 2015 mu je sodišče odvzelo zadnji stečajni postopek.

Na ministrstvo za pravosodje, kjer so v preteklosti zamrznili dovoljenja več stečajnim upraviteljev, ki so se znašli v kazenskem postopku, smo naslovili več vprašanj:

  1. Kako se preverja zakonitost vodenja postopkov, ki so jih vodili takšni upravitelji?
  2. Ali ministrstvo oziroma sodišče po tem izvede kakršenkoli pregled teh postopkov? Če ne, zakaj ne?
  3. Kaj pa postopki, ki so jih vodili in že sklenili do trenutka, ko jim je bilo (začasno) odvzeto dovoljenje za opravljanje funkcije?

Njihova pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo.

Ne spreglejte