Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Nedelja,
19. 6. 2016,
4.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

delnice podjetje najbogatejši ženska prihodki plača infografika

Nedelja, 19. 6. 2016, 4.14

6 let, 7 mesecev

#Naj infografike 2016

Koliko zaslužijo najbolje plačane direktorice

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Foto: Reuters

Direktorice po višini plače počasi lovijo svoje moške kolege in zasedajo tudi direktorske položaje v svetovno najuspešnejših podjetjih. Koliko so zaslužile najbolje plačane izvršne direktorice, na kaj je vezana višina njihove plače in kako so pod njihovim vodstvom delovala podjetja, ki jih vodijo?

Equlirar je analitsko podjetje, ki se ukvarja s svetovanjem v poslovnem okolju. Analizira podatke izvršnih funkcij v javnih podjetjih, ki kotirajo na ameriških borzah. Vsako leto za založnika New York Times pripravijo lestvico najbolje plačanih izvršnih direktorjev, na kateri smo pogledali, katere so najbolje plačane izvršne direktorice in kako so pod njihovim vodstvom poslovala podjetja.

Direktorica podjetja Oracle zasluži enako kot njen moški sodelavec

Najvišje med zaslužkaricami v letu 2015 se je povzpela direktorica računalniškega giganta Oracle Safra A. Catz. Izvršne položaje v podjetju Oracle zaseda od leta 1999, od leta 2011 sedi tudi v upravnem odboru. Leta 2011 je postala finančna direktorica in podpredsednica podjetja. Konec leta 2014 je z vodilnega položaja odstopil ustanovitelj podjetja Larry Ellison, ki sta ga na mestu izvršnega direktorja skupaj nasledila Safra A. Catz in Mark V. Hurd. Leta 2015 sta oba direktorja v podjetju zaslužila točno enak znesek, s katerim si delita četrto mesto na lestvici izvršnih direktorji z najvišjimi prihodki v letu 2015. Pod njenim vodstvom je podjetje izkazalo nekoliko manj prihodkov kot leta 2014, vrednost delnic se je nekoliko povečala.  

Velikega igralca na avtomobilskem trgu prvič vodi ženska

Podjetje z najvišjimi prihodki, ki ga vodi ženska, je GM (General Motors Company). Ta je imel v letu 2015 skoraj enkrat več prihodkov od naslednjega podjetja z izvršno direktorico. Je tudi prvo večje podjetje na avtomobilskem trgu, ki je za izvršno direktorico postavilo žensko. To je januarja 2014 postala Mary T. Barra. Pred tem je v podjetju delovala kot izvršna direktorica globalnega razvoja produktov, nabave in dobave proizvodov. V letu 2015 je prvič vse leto vodila podjetje, ki je pod njenim vodstvom imelo malo manj prihodkov kot v letu 2014. Vseeno ji je uspelo povečati vrednost podjetja, katerega donosnost delnic je zrasla za en odstotek. Kot direktorica enega izmed večjih proizvajalcev avtomobilov je glede na višino zaslužka zasedla tretje mesto med vsemi direktoricami in 19. mesto na lestvici vseh direktorjev.

Plača predstavlja manj kot deset odstotkov vseh prihodkov

Plača predstavlja med dvema in devetimi odstotki vseh prihodkov najbolje plačanih izvršnih direktoric. V večini primerov se uspešnost in posledično zaslužek direktorjev vežeta na vrednost delnic. Samo pri dveh direktoricah je del zaslužka iz naslova vrednosti delnic in opcijskih delnic skupaj obsegal manj kot 60 odstotkov celotnega zaslužka. V primeru dveh najbolje plačanih direktoric na svetu predstavljajo zaslužki iz naslova vrednosti delnic več kot 95 odstotkov zaslužka.

 

Ne spreglejte