Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 5. 2017,
9.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

2

Natisni članek

Aleksander Jereb veleblagovnica Nama Kompas MTS

Sreda, 10. 5. 2017, 9.27

6 let, 7 mesecev

Koliko bi nepremičninski mogotec plačal za Namo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

2

Nama, veleblagovnica | Foto STA

Foto: STA

Medtem ko največja lastnika Name vodita prodajni postopek za večinski paket delnic, je trgovska družba Kompas Shop danes objavila ponudbo za prevzem ljubljanske veleblagovnice.

V njej ponuja visokih 20 evrov za posamezno delnico, kar celotno družbo vrednoti na nekaj več kot 19 milijonov evrov. Ponujeno ceno je določila na podlagi interne ocene.

To je skoraj dvakrat več od knjigovodske vrednosti delnice, ki je konec lanskega leta znašala 10,93 evra, in vrednosti delnice na Ljubljanski borzi, ki se letos giblje od devet do deset evrov.

Pri uspešnosti prevzema bosta imela glavno besedo Zavarovalnica Triglav in Adriatic Slovenica, ki imata neposredno in posredno v lasti 98 odstotkov delnic Name. Kot rečeno, zanje trenutno vodita prodajni postopek. Poleg njiju ima Nama še nekaj več kot 140 malih delničarjev.

Triglav in AS: ponudbo bomo preučili

"Aktualno prevzemno ponudbo bomo proučili, prodajnih postopkov pa ne moremo komentirati, saj sta Nama in KD Group javni družbi," so nam pojasnili v Adriaticu Slovenici. Za prodajo deleža v Nami so se sicer odločili v skladu s strategijo prodaje naložb. Zaradi izboljšanja pogajalskega položaja so se dogovorili za skupno prodajo delnic skupaj s skupino Triglav.

Za pojasnila o prodaji Name smo se obrnili tudi na Triglav, kjer se v zadnjem času osredotočajo ravno na vlaganje v naložbene nepremičnine. "Odločitev o prodaji Name je v skladu s strateško usmeritvijo Skupine Triglav, to je odprodati družbe ali lastniške deleže družb, katerih dejavnost ni skladna z našo strategijo," so povedali.


Preberite še: Spopad za največjo ljubljansko veleblagovnico


Večino prevzema financirajo s posojili

Prevzemna ponudba je veljavna od jutri do vključno 5. julija letos. Prag uspešnosti ponudbe ni določen.

Družbo Kompas Shop lastniško obvladujeta Samo Primožič in Samo Majhenič. Dejansko naj bi bil njen lastnik nepremičninski poslovnež Aleksander Jereb, lastnik Akustike Group. Kompas Shop spada pod okrilje skupine Kompas MTS in je v letu 2015 ustvaril več kot 82 milijonov evrov prihodkov od prodaje.

Prevzem bodo v Kompas Shopu financirali z naslednjimi viri:

  • četrtina lastnih virov, torej iz poslovanja Kompas Shopa,
  • skoraj 50 odstotkov bančnih posojil in
  • preostalo z drugimi dolžniškimi viri, posojili pravnih oseb.

Če jim uspe prevzemna ponudba, bodo obveznosti poravnavali s tekočim poslovanjem in predvidenim dobičkom.

V Kompas Shopu zagotavljajo, da za najetje posojil ne bodo zastavljali delnic Name oziroma njenega premoženja. Prav tako zagotavljajo, da ne bodo vplivali na politiko zaposlovanja Name. Lahko pa bo prišlo do sprememb pri zaposlovanju, če se bo ugotovilo, da je to potrebno za izboljšanje stanja in poslovanja družbe.

Ne spreglejte