Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 4. 2017,
10.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

prevzemi veleblagovnica Nama Kompas MTS

Torek, 18. 4. 2017, 10.10

6 let, 7 mesecev

Spopad za največjo ljubljansko veleblagovnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05
Nama, veleblagovnica | Foto STA

Foto: STA

Trgovska družba Kompas Shop je objavila namero za prevzem ljubljanske veleblagovnice Nama.

Po naših informacijah največja lastnika - Zavarovalnica Triglav in Adriatic Slovenica - vodita prodajni postopek za večinski paket delnic Name. Ponudbe zanju zbira družba KPMG.

Nekaj ponudb za odkup Name naj bi že prejeli, vendar se je eden od zainteresiranih očitno odločil, da bo ubral drugo pot za prevzem družbe. Kljub vsemu bo edini odločujoči dejavnik cena.

Knjigovodska vrednost delnice Name je konec lanskega leta znašala 10,93 evra, kar celotno družbo vrednoti na nekaj več kot deset milijonov evrov. V letošnjem letu se vrednost njene delnice na Ljubljanski borzi giblje od devet do deset evrov.

Lastništvo Name obvladujejo neposredno Zavarovalnica Triglav, eden od skladov družbe Triglav Vzajemni skladi ter Adriatic Slovenica in eden njenih kritnih skladov. Skupaj imajo v lasti 98 odstotkov delnic. Poleg njih ima Nama še nekaj več kot 140 malih delničarjev.

Družbo Kompas Shop, ki jo vodi Martina Božič Grošelj, lastniško obvladujeta Samo Primožič in Samo Majhenič. Dejansko naj bi bil njen lastnik nepremičninski poslovnež Aleksander Jereb, lastnik Akustike Group. Kompas Shop spada pod okrilje skupine Kompas MTS, ki je v letu 2015 ustvarila več kot 108 milijonov evrov prihodkov.


Preberite še:

Nama: ljubljanska veleblagovnica, ki sta jo obiskala tudi Tito in princ Charles 

Slovensko gospodarstvo cveti, velika podjetja podirajo rekorde


Glavna vrednost nepremičnine

Nama je v lanskem letu, ko je praznovala 70-letnico delovanja, občutno izboljšala poslovanje. Čiste prihodke od prodaje je povečala za več kot 20 odstotkov, na 15 milijonov evrov. Kljub temu je bilo to 14 odstotkov manj od načrtovanih.

Glavna vrednost družbe so njene nepremičnine, pri čemer je družba praktično brez dolga.

V lasti ima dve veleblagovnici v Ljubljani in Škofji Loki. Poleg tega ima tudi številne nepremičnine, ki jih oddaja v najem, ter turistične kapacitete na Pokljuki in v Novigradu. Z občino Škofja Loka so sicer konec lanskega leta podpisali predpogodbo o prodaji, po kateri bo občina do leta 2019 kupila njihovo nepremičnino.

Več obiska zaradi obnove Slovenske ceste

Boljše poslovanje je med drugim posledica obnove Slovenske ceste v Ljubljani, saj je njena veleblagovnica zaradi tega postala ena najbolj obiskanih lokacij v Ljubljani.

Nama je imetnica dveh svetovno znanih franšiz blagovnih znamk G-Star Raw in Mango. Ko je pridobila drugo franšizo, je odprla dve trgovini v Citycentru Celje in Cityparku Ljubljana.

Konec lanskega leta je sicer odstopila predsednica uprave Mirjana Koporčić Veljić. Uradno zaradi osebnih razlogov, neuradno pa se je umaknila zaradi zahtev lastnikov po odpuščanju zaposlenih in dodatnem zniževanju stroškov dela. Konec lanskega leta je imela Nama 184 zaposlenih.

Lani jeseni so v Nami dosegli tudi pomembno zmago v sporu z družbo Reflex iz Gornje Radgone. Nama je pred desetletjem proti Reflexu vložila 800 tisoč evrov vredno odškodninsko tožbo, septembra lani pa se je zgodila sodna poravnava v skupni vrednosti 400 tisoč evrov.

Ne spreglejte