Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 7. 2017,
13.05

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

komentar Krka

Petek, 28. 7. 2017, 13.05

6 let, 9 mesecev

Ko Krka preseneti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Krka | Foto STA

Foto: STA

Po lanskem razočaranju je novomeški farmacevt v prvi polovici letošnjega leta presenetil in povečal tako prihodke kot tudi marže iz poslovanja ter dobiček.

Po težavnem letu 2016 je Krka prvo polovico letošnjega leta zaključila precej nad pričakovanji. Z izjemo zahodnih trgov je novomeški farmacevt dosegel rast prodaje v vseh preostalih regijah, poslovanje pa je okrevalo tudi na nekaterih v preteklostih šibkejših trgih. Tudi na Zahodu lahko v določeni meri opazimo stabilizacijo, vendar pa lahko tu zaradi velike konkurence v prihodnosti še naprej pričakujemo volatilno poslovanje.

Pomemben prispevek k 8,5-odstotni rasti prodaje je dodala tudi Rusija, kjer so se prihodki zvišali za več kot četrtino. A na to rast je pomembno vplival tudi ruski rubelj. Povprečna vrednost ruske valute je bila namreč v prvi polovici letošnjega leta za kar 20 odstotkov višja kot v enakem obdobju lani.

Poleg same prodaje je Krka presenetila tudi z izboljšano dobičkonosnostjo. Marže so se namreč izboljšale za okoli tri odstotne točke, čisti dobiček pa je posledično dosegel 91,7 milijona evrov. Višje marže so posledica povečane prodaje bolj donosnih proizvodov, delno pa so k višjim maržam prispevale tudi večje zaloge, kar je začasno ugodno vplivalo tudi na stroške prvega polletja. Povečevanje zalog je po besedah uprave del priprav na poslovanje v drugem polletju, v katerem Krka načrtuje bolj intenzivno prodajo novih proizvodov.

Kljub izjemnim rezultatom pa uprava Krke ni zvišala napovedi za letošnje leto. Cenovni pritiski so se predvsem pri starejših proizvodih nekoliko znižali, a bodo rezultati med letom še naprej pod vplivom volatilnosti ruskega rublja in velike konkurence na zahodnih trgih.

V zvezi s prevzemom podjetja na Kitajskem je uprava pojasnila, da gre v proces v skladu s pričakovanji in da bo transakcija končana do konca poletja. Z 51-odstotnim lastništvom bo Krka obvladovala podjetje, ki zunanjim partnerjem zagotavlja raziskave in razvoj, ki so ključni za registracijo zdravil na velikem kitajskem trgu. Z lastniškim vstopom bo novomeški farmacevt pridobil predvsem povezave in znanje za prodajo izdelkov na Kitajskem, pomemben vpliv na poslovanje, ki bo rezultat te povezave, pa bo viden šele po letu 2020.

Avtor komentarja Matej Šimnic je zaposleni v družbi ALTA Invest d.d. Vsebina ni plačana in ni prikrito oglaševanje.
Ne spreglejte