Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Četrtek,
13. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

Petrol stečaj H12 Peter Faleskini FURS

Četrtek, 13. 7. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kaj je zagrešil, da bo postal največji davčni dolžnik v državi

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Petrol | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Slovenija bo že v kratkem dobila novega največjega davčnega dolžnika. Neslavni naziv čaka podjetje, ki je Petrolu dalj časa pošiljalo izjemno visoke račune ter je največjo družbo v državi konec lanskega leta celo neuspešno poskušalo spraviti v stečaj.

Družba Petrol, po prihodkih največja v državi, je morala decembra lani na okrožnem sodišču v Ljubljani dokazovati, da ne izpolnjuje nobenega od pogojev za insolventnost in da ni zrela za stečaj.

Ker podjetje H12 denarja nima, lahko pričakujemo, da se bo v kratkem uvrstilo na vrh seznama davčnih neplačnikov. | Foto: Reuters Ker podjetje H12 denarja nima, lahko pričakujemo, da se bo v kratkem uvrstilo na vrh seznama davčnih neplačnikov. Foto: Reuters Na zatožno klop jo je spravil njegov nekdanji poslovni partner Peter Faleskini oziroma podjetje H12, ki je trdilo, da Petrol uporablja njegovo blagovno znamko Monitel. Za to je izstavilo za več sto milijonov evrov računov, ki jih Petrol nikoli ni priznaval.

Sodišče za odločanje ni potrebovalo veliko časa. V manj kot enem dnevu je Faleskinija zavrnilo in mu naložilo plačilo visokih sodnih stroškov. Zahteva za stečaj je bila Faleskinijev zadnji poskus, kako državno podjetje prisiliti v plačilo izstavljenih računov.

A pri tem je očitno spregledal, da bi moral ob izstavitvi računov poravnati tudi davek na dodano vrednost (DDV). Finančna uprava (Furs) je izračunala, da bi moral samo lani plačati več kot 140 milijonov evrov davka.

Tega denarja podjetje H12 nima. Zato lahko pričakujemo, da se bo v kratkem uvrstilo na vrh seznama davčnih neplačnikov.


Preberite še:

O čem se dogovarjati s Hrvati? O ničemer, saj smo že skoraj vse izgubili.

Astronomska tožba proti nekoč eni najvplivnejših finančnic


Od Petrola hočejo 1,5 milijarde evrov

Vse se je začelo leta 2011, ko se je Faleskini s Petrolom dogovoril za sodelovanje pri trženju merilne naprave Monitel, ki mu je v tistem letu prinesla nagrado za najbolj inovativen start-up.

Finančna uprava je izračunala, da bi moral samo lani Peter Faleskini plačati več kot 140 milijonov evrov davka. | Foto: STA , Finančna uprava je izračunala, da bi moral samo lani Peter Faleskini plačati več kot 140 milijonov evrov davka. Foto: STA , Z njo lahko dnevno spremljamo porabo energije (elektrika, plin, toplota, kurilno olje …), podatke pa lahko prenesemo tudi na spletno stran, na kateri lahko naredimo natančen mesečni obračun. S pomočjo Monitela naj bi potrošniki pri stroških energije prihranili tudi nekaj deset odstotkov.

Po dobavi testnih naprav sta se Petrol in H12 poslovno razšla, kljub temu pa je Faleskini začel na Petrol pošiljati račune za uporabo blagovne znamke, ki je Petrol sploh ni uporabljal in so znašali 80 milijonov evrov na mesec. Faleskini od Petrola terja že 1,5 milijarde evrov nadomestila.

Njegovo podjetje Uporabna energetika, ki je razvilo sistem Monitel, pa je proti Petrolu vložilo in izgubilo 21-milijonsko tožbo.

V Petrolu medtem odgovarjajo, da blagovne znamke Monitel nikoli niso uporabljali, s H12 nimajo nobenega poslovnega odnosa in do tega podjetja ne izkazujejo nobenih obveznosti.

Že prej jim je uspelo z začasno odredbo zajeziti javno obtoževanje o njihovem neposlovnem odnosu, goljufiji in celo zahtevani podkupnini. Proti predstavnikom podjetja H12 so vložili tudi že več ovadb.

Niso plačali DDV

Zgodba, ki se vleče že tretje leto in so jo nedvomno opazili tudi Petrolovi poslovni partnerji ter tuji vlagatelji, bi se lahko v kratkem razpletla.

Podjetje H12, ki je Petrolu pošiljalo astronomske račune, se je znašlo v postopku davčno-inšpekcijskega nadzora. Grozi mu dodatna davčna obveznost, ki bi ga pahnila v stečaj.

Lani je namreč izdalo za skupno 640 milijonov evrov računov in tudi ustvarilo toliko prihodkov od prodaje. S tem je zasedlo položaj desetega največjega podjetja v državi. Toda računov ni vključilo v davčni obračun, nanje pa tudi ni obračunalo in poravnalo 22-odstotnega davka na dodano vrednost (DDV).

Pred nekaj tedni je bančni račun podjetja H12 že bil blokiran. Zamrznitev premoženja so po dostopnih informacijah zahtevali na Finančni upravi (Furs), da bi preprečili njegov morebitni prenos na katerega od povezanih podjetij.

"Za nas velja posebna ureditev"

Kljub vsemu Faleskini poudarja, da ima podjetje H12 plačane vse davke in prispevke.

Zlatan Kudić, nekdanji prvi mož propadlega podjetja Maxicom, ki je imelo za 24 milijonov evrov davčnega dolga. | Foto: Bor Slana Zlatan Kudić, nekdanji prvi mož propadlega podjetja Maxicom, ki je imelo za 24 milijonov evrov davčnega dolga. Foto: Bor Slana Po njegovih besedah zanj velja posebna ureditev, na podlagi katere je potrebno v obračun davka vključiti samo račune, za katere prejme plačilo. "Za dotične račune H12 ni prejel niti evra plačila, tako da jih skladno z zakonom ni smel uvrstiti v napoved za DDV," je pojasnil Faleskini. Ko bodo dobili plačane račune, jih bodo navedli v obračunu DDV in DDV tudi plačali v roku.

Toda zakon jasno določa, da lahko omenjeno ureditev uporabljajo zgolj podjetja, ki ustvarijo manj kot 400 tisoč evrov letnih prihodkov. Tega pogoja podjetje H12 ne izpolnjuje.

Če mu bo Furs odmeril plačilo dodatnega davka, bo podjetje H12 z velikim naskokom postalo največji davčni dolžnik v državi. Njegovemu direktorju Faleskiniju ne bo ostalo drugega, kot da razglasi insolventnost in podjetje pošlje v stečaj.

Do zdaj je ta neslavni naziv pripadal propadlemu podjetju Maxicom Zlatana Kudića, nesojenega lastnika Gradu Podvin, ki se je zaradi sumov davčne utaje in pranja denarja znašel na zatožni klopi. Državi je dolgovalo do zdaj rekordnih 24 milijonov evrov neplačanega DDV.

"Furs le lutka v rokah 'velikih'"

Faleskini je šel še dlje. "V naši zadevi uslužbenci Fursa odkrito zlorabljajo svoj položaj in tega si ne moremo razložiti drugače kot pritisk 'velikih', da bi kot že ničkolikokrat pometli pod preprogo svojo nesposobnost in kriminaliteto."

"Da je Petrol vključen in pri zadevi sodeluje s Fursom, sta v pričanju pred sodiščem potrdila tudi Timotej Lapajne (direktor pravne službe na Petrolu, op. p.) in višja davčna inšpektorica Božidara Papež," je dodal.

Sebastjan Jeretič, strokovnjak za komuniciranje
 | Foto: Bor Slana Sebastjan Jeretič, strokovnjak za komuniciranje Foto: Bor Slana Po njegovem mnenju je namen Petrola "s pomočjo nezakonitih dejanj sodelavcev Fursa spraviti H12 v stečaj in se tako izogniti plačilu uporabnine za blagovno znamko v vrednosti prek 780 milijonov evrov".

Če bo H12 dejansko končal v stečaju, bo njegov lastnik Faleskini Holding GmbH s sedežem v Švici tožil Republiko Slovenijo, napoveduje. Faleskini je po podatkih iz leta 2013 tudi edini lastnik švicarskega podjetja, v Sloveniji pa nima nobenega vidnejšega premoženja.

V Faleskinijevem imenu je sicer odgovarjal Igor Vlačič, brat nekdanjega ministra za promet Patricka Vlačiča, iz portoroškega podjetja Neuroagencija. V njem je bil od leta 2011 partner Sebastjan Jeretič, strokovnjak za komuniciranje in politični marketing, dokler se nista z Vlačičem leta 2014 poslovno razšla.

Sumijo ga utaje davkov

Pod drobnogledom Fursa se je znašlo tudi podjetje H12 Popr, ki je bilo do leta 2015 v lasti H12. Takrat ga je Faleskini prodal Bosancu Kemalu Maslu, ki je podjetje preimenoval v Navigon.

V tistem letu je podjetje ustvarilo skoraj milijon evrov prihodkov. Junija letos je ostalo brez identifikacijske številke za DDV, saj mu jo je Furs odvzel zaradi utemeljenega suma utaje davkov oziroma sodelovanja pri njej.

Ne spreglejte