Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 8. 2017,
13.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

5

Natisni članek

Yaskawa Electric gospodarstvo investicije Japonska

Torek, 1. 8. 2017, 13.01

6 let, 7 mesecev

Japonci z novo 34-milijonsko investicijo v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

5

Sumitomo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Japonsko podjetje Sumitomo Rubber bo v Sloveniji vzpostavilo proizvodnjo. Investicija je vredna 34 milijonov evrov.

Japonsko podjetje bo v osrednji Sloveniji, neuradno v Logatcu, proizvajalo gumijaste dele za medicinske naprave. Investicijo bodo izvedli prek svoje švicarske podružnice Lonstroff AG. Naziv slovenskega podjetja bo Lonstroff medicinski elastomeri.


Preberite še:
Zakaj je Slovenija mikavna za Japonce
Japonci v samo dveh dneh popravili popolnoma uničeno cesto
Kristina o Japonski: To je država, kjer ni lahko živeti


Na zemljišču - velikost zemljišča bo znašala 32.000 kvadratnih metrov - bodo postavili tovarno veliko 12.000 kvadratnih metrov, dodana vrednost na zaposlenega pa bo znašala več kot 100.000 evrov. Zaposliti nameravajo okoli dvesto ljudi, ki bodo začeli delati aprila 2019, so v podjetju zapisali na svoji spletni strani.

Podjetje Sumitomo Rubber, ki se ukvarja s proizvodnjo pnevmatik in gumijastih izdelkov, je del poslovne skupine Sumitomo. Ta ima v Sloveniji že v lasti prodajno-servisni center Summit Avto.

Cerar: Odlična novica, ki kaže na dobro delo vlade

Premier Miro Cerar se je danes sestal z vodstvom japonskega podjetja Sumitomo Rubber in švicarskega Lonstroff. Investicija, ki bo po Cerarjevih besedah vredna skoraj 50 milijonov evrov in bo ustvarila več kot 200 delovnih mest, je odlična novica, ki kaže na dobro delo vlade, je dodal.

"Gre za podjetje z več kot 100-letno tradicijo, ki proizvaja izdelke za največja in najbolj poznana farmacevtska podjetja na svetu," je v video nagovoru dejal Cerar. Dodal je, da gre za dokaz, da je Slovenija tudi v zelo močni konkurenci zmožna dobiti vrhunsko investicijo.

Hkrati je to potrditev prizadevanj vlade za nadaljnje zmanjševanje brezposelnosti v Sloveniji. "Po manj kot letu dni od mojega delovnega obiska na Japonskem in intenzivnem delu vlade, po Yaskawi z veseljem izrekam prisrčno dobrodošlico podjetjema Sumitomo Rubber in Lonstroff," je dejal. Vlada je, kot je dodal, našla še eno dobro rešitev, zato ostaja na zastavljeni poti.

Počivalšek: Greenfield investicija bo izvedena na degradiranem območju

S predstavniki podjetij se je sestal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je ocenil, da je investicija plod znanja in dveletnega dela ministrstva ter javne agencije Spirit, saj skupaj ustvarjajo bolj prijazno poslovno okolje. "Slovensko gospodarstvo se postavlja na noge, uspelo nam je zagnati tudi investicijski cikel, ki zagotavlja nadaljnji gospodarski razvoj države in blagostanje vseh državljanov," je dejal.

"Začetna naložba je v vrednosti 32 milijonov evrov, ta pa bo narasla v treh letih vse do vrednosti 48 milijonov evrov brez DDV. Posebej me veseli, da se bo greenfield investicija izvedla na sicer degradiranem območju," je poudaril minister.

Idealna lokacija med Ljubljano, Luko Koper in Trstom

Župan Logatca Berto Menard je za STA potrdil, da je z zanimanjem japonskega investitorja za lokacijo v Logatcu seznanjen, a podrobneje zadeve do uradne odločitve ni želel komentirati.

Je pa pojasnil, da gre za "idealno" lokacijo med Ljubljano, Luko Koper in Trstom. V Logatcu je po pojasnilih župana na mestu, kjer med drugim posluje Hoedlmayr logistika, na voljo še 13 hektarov zemljišč, za katere se zanima več tujih investitorjev. Kot je dodal, se je sestal že z več predstavniki tujih korporacij.

Japonci investirajo tudi v Kočevju

V Kočevju, katerega območje so v japonski korporaciji Yaskawa Electric izbrali za postavitev evropske tovarne robotov, medtem pričakujejo, da bodo okoljevarstveno soglasje, ki je pogoj za začetek v jeseni načrtovane gradnje, dobili v roku, poroča STA. Yaskawino kočevsko tovarno naj bi po neuradnih podatkih začeli graditi prve dni novembra.

Celotna naložba v tovarno največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov bo sicer vredna okoli 25 milijonov evrov. Predsednik Yaskawa Europe in podpredsednik Yaskawa Electric Corporation Manfred Stern je povedal, da bodo tovarno začeli graditi jeseni, prve izdelke pričakujejo leto kasneje oz. jeseni prihodnje leto. Slovenija bo vzpostavitev Yaskawine kočevske tovarne podprla s 5,6 milijona evri. Zaposlitev bo dobilo od 150 do 200 ljudi.

Yaskawa Electric ima v Ribnici že v lasti podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro.

V japonski lasti je tudi domžalski Helios, ki ga je od avstrijskega Ringa aprila kupila družba Kansai Paint.
Ne spreglejte