Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Ponedeljek,
9. 1. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

Natisni članek

Dušan Šešok Jože Godec Iskra Taxgroup posebna revizija tožba Matija Šešok Klemen Šešok

Ponedeljek, 9. 1. 2017, 4.06

6 let, 6 mesecev

Zaradi oškodovanja Iskre bo Godec tožil družino Šešok

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

Dušan Šešok | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Predsednik uprave Iskre Dušan Šešok se je za zdaj izognil odškodninski tožbi, ki bi jo na podlagi ugotovitev posebne revizije o domnevno spornih poslih vložili proti njemu in podjetju Taxgroup v lasti Matije in Klemna Šešoka.

Na današnji skupščini, ki se je ravno končala, je Dušan Šešok kot večinski lastnik Iskre pričakovano zavrnil zahtevo za vložitev tožbe proti odgovornim za povrnitev škode. To je predlagal nekdanji finančni direktor in drugi največji lastnik Iskre Jože Godec.

Namesto tega je Dušan Šešok na skupščini predlagal in sprejel drugačen predlog. Tako bo odvetnik, ki ga je predlagal prvi mož Iskre, v prihodnjih šestih mesecih proučil izsledke posebne revizije in presodil, ali je sploh nastala škoda. Šele potem bi vlagali tožbe.

"Gre za izigravanje zakona"

Že zdaj je mogoče napovedati, da odvetnik ne bo ugotovil nobene škode. Matija Šešok, direktor operacij v Iskri, namreč trdi, da posebna revizija ni ugotovila nobenega oškodovanja družbe. Nasprotno, po njegovem so revizorji potrdili pozitivne rezultate njegovega dela na poslovanje Iskre.

"Gre za očitno izigravanje zakona o gospodarskih družbah. Kot delničar z več kot 10-odstotnim deležem imam pravico vložiti tožbo zaradi oškodovanja Iskre," nam je po skupščini povedal Godec. Čeprav se o njegovem predlogu sploh ni glasovalo, bo v imenu družbe vložil neposredno tožbo proti članom družine Šešok.


Preberite še:

-> Delavci Iskre grozijo s stavko
-> Dušan Šešok svojima sinovoma plačal več kot milijon evrov za svetovanje


Pregledovali posle Iskre z družino Šešok

Visoka mesečna izplačila, skokovito povečanje števila ur na izstavljenih računih, prenašanje storitev, ki bi jih lahko Iskra opravila sama, na podjetje Taxgroup v lasti bratov Šešok, drugi sumi finančnega izčrpavanja.

To so po naših informacijah ključne ugotovitve posebne revizije milijonskih poslov Iskre s podjetji vplivne družine Šešok. Z njo so se delničarji Iskre seznanili danes – prav v dneh, ko sindikati zaradi slabih razmer in nizkih prejemkov zaposlenih grozijo s stavko.

Kot smo razkrili, je svetovalno podjetje Taxgroup v lasti bratov Šešok v letu 2015 na račun Iskre zaslužilo več kot milijon evrov. Lani se je obseg poslov iz meseca v mesec še povečeval, s tem pa tudi višina računov, ki naj bi mesečno že presegli 150.000 evrov.

Nepotrebno in predrago svetovanje

Odstavljeni član uprave Iskre Jože Godec, ki je kot drugi največji lastnik na sodišču dosegel pregled poslov družine Šešok, je prepričan, da od njegovega odhoda spomladi 2015 ni pravega nadzora nad delom Taxgroupa v Iskri.

Zato naj bi bilo veliko storitev, ki jih opravi za Iskro, nepotrebnih, svetovalne ure predrage, ob tem naj bi zaračunali več ur od dejansko opravljenih. To naj bi po besedah Godca potrdili tudi revizorji družbe Ernst & Young, ki naj od pristojnih v Iskri sicer niso dobili vseh zahtevanih podatkov.


Sedež podjetja Iskra in podjetja Taxgroup sta na istem naslovu v Stegnah v Ljubljani:

Opozarjal in moral oditi

Svetovalni in drugi posli družbe Taxgroup bratov Šešok v Iskri so se začeli že pred leti, vendar v manjšem obsegu. Kmalu je začel Godec opozarjati na domnevne nepravilnosti pri poslih, tudi pri vprašljivem nakupu podjetja Oria od Taxgroupa, zaradi katerega naj bi Iskra izgubila več sto tisoč evrov (več v okvirju).

Odnosi med Dušanom Šešokom in Jožetom Godcem, nekdanjima zaveznikoma, ki sta skupaj s še nekaterimi menedžerji prevzela Iskro, so se začeli ohlajati. Spor je dosegel vrhunec v začetku leta 2015, ko se je Godec moral posloviti s položaja prokurista.

Ko sta aprila istega leta vodenje kot direktorja operacij prevzela brata Šešok, pa je začel Taxgroup na Iskro pošiljati vse višje račune.

100 evrov na uro

Revizorji naj bi med drugim ugotovili: 

  • da si brata Šešok prek Taxgroupa za delo v Iskri izplačujeta mesečno vsak po 8.000 evrov nagrade in dodatnih 2000 evrov za materialne stroške. Njune storitve torej stanejo Iskro 20.000 evrov na mesec. Oba imata sicer tudi status samostojnega podjetnika.
  • Poleg tega zaposleni v Taxgroupu za Iskro opravljajo storitve pravnega svetovanja in druge storitve, za kar zaračunavajo enotno ceno 100 evrov na uro. V določenih primerih, ko na projektih delajo najmanj 8 ur dnevno, pa lahko zaračunajo pavšalni znesek 549 evrov na dan.
  • Število mesečno opravljenih ur naj bi skokovito raslo. Z nekaj več kot 600 ur v juniju 2015 naj bi se povečalo že na več kot 1200 ur v januarju 2016. Podatki za drugo polovico lanskega leta revizorjem niso bili na voljo.

Vse to potrjuje, da je Taxgroup vedno bolj odvisen od zaslužka v Iskri, saj je z njo v letu 2015 ustvaril več kot tretjino vseh svojih prihodkov. Podatkov o poslovanju za lani ni.

Revizorji naj bi ugotovili, da si brata Šešok prek Taxgroupa za delo v Iskri izplačujeta mesečno vsak po 8.000 evrov nagrade in dodatnih 2000 evrov za materialne stroške. Njune storitve torej stanejo Iskro 20.000 evrov na mesec.  | Foto: Reuters Revizorji naj bi ugotovili, da si brata Šešok prek Taxgroupa za delo v Iskri izplačujeta mesečno vsak po 8.000 evrov nagrade in dodatnih 2000 evrov za materialne stroške. Njune storitve torej stanejo Iskro 20.000 evrov na mesec. Foto: Reuters

Zaračunali preveč ur

Posebna revizija poslov naj bi odkrila tudi nekaj vprašljivih praks pri poslih med Iskro in podjetji v lasti družine Šešok.

Tako se v Iskri vsi prejeti računi skenirajo in dodajo v sistem potrjevanja, izjema so računi Taxgroupa. Od aprila 2015 jih pregleduje in likvidira član uprave Iskre Peter Goltnik, ki naj bi se odgovornosti izognil tako, da je na vsak račun dopisal, da "vsak naročnik odgovarja za upravičenost naročil sam".

Ko je bil na vodstvenem položaju v Iskri še Godec, je sam pregledoval račune, ki jih je izstavil Taxgroup. Praktično vsak mesec jih je moral reklamirati, saj je ugotovil preveliko število zaračunanih ur. Tega je bilo v grobem za od 10 do 15 odstotkov, nam je pojasnil. Zato so se s Taxgroupom dogovorili za dobropise ur.

Ko je Godec zapustil Iskro, kljub povečanemu obsegu storitev reklamacije pa ni bilo več nobene. Tudi vodje oddelkov so revizorjem pojasnili, da nikoli niso pregledali ali potrdili števila opravljenih ur in računov Taxgroupa.

Lastne stroške obesili Iskri

Ob tem naj bi Taxgroup pomagal Iskri tudi pri kadrovskih zadevah, čeprav ima družba lastno kadrovsko službo in je v preteklosti naloge brez težav opravljala sama. Drago naj bi ji zaračunal celo administrativno pomoč. Šlo je za storitve skeniranja, ki jih je opravila ena od zaposlenih v Taxgroupu, in sicer po ceni 100 evrov na uro.

V določenih primerih naj bi se tudi zgodilo, da so v Taxgroupu namesto nižjega pavšalnega dnevnega zneska zaračunali dejansko opravljene ure. Račun v višini 126.000 evrov je bil tako še enkrat višji, kot bi bil v primeru, da bi šlo za pavšalni način zaračunavanja.

Posebna revizija naj bi ugotovila tudi, kako je različne stroške družine Šešok plačevala Iskra. Ko se je Dušan Šešok lani spomladi znašel v težavah pred Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki mu je zaradi kršitve prevzemne zakonodaje odvzela glasovalne pravice v Iskri, je Taxgroup račune za pravno svetovanje izstavil kar Iskri. Račun je po naših informacijah znašal več kot 12.000 evrov.

"Revizija je ugotovila, da je Taxgroup opravil posle, ki so Iskri prinesli več kot 20 milijonov evrov pozitivnih finančnih učinkov,” pravi Matija Šešok. | Foto: STA , "Revizija je ugotovila, da je Taxgroup opravil posle, ki so Iskri prinesli več kot 20 milijonov evrov pozitivnih finančnih učinkov,” pravi Matija Šešok. Foto: STA ,

Revizor ni preverjal njihovega dela

Matija Šešok očitke zavrača in poudarja, da revizijska družba Ernst & Young pri pregledu poslov ni ugotovila, da bi njena uprava oškodovala Iskro. "Nasprotno, ugotovila je, da je Taxgroup opravil posle, ki so Iskri prinesli več kot 20 milijonov evrov pozitivnih finančnih učinkov," je pojasnil.

Iz posebne revizije to ni razvidno. Revizorji tega namreč niso ugotovili sami, temveč naj bi preprosto prepisali podatke o posledicah projekta "optimizacije procesov", ki so jih prejeli od Šešoka in se niso lotili njihovega preverjanja. Tako bi morda ugotovili, da Taxgroup med rezultate dela navaja tudi projekte, ki so bili v večini izpeljani pred njegovim prihodom.

Zakaj Iskra zaradi povečane potrebe po pravnih storitvah ne zaposli pravnikov, temveč najema Taxgroup kot zunanjega izvajalca, in to po visokih cenah? "Ker ima Taxgroup znanja, ki jih tako imenovani hišni pravniki nimajo," je v imenu Iskre odgovoril Matija Šešok.

Kupila podjetje in utrpela več sto tisoč evrov izgube 

Pod drobnogledom revizorjev se je znašel še en sklop poslov, pri katerem naj bi Iskra ustvarila visoko izgubo. Gre za nakup podjetja Oria iz Zagorja ob Savi, ki se je ukvarjalo z informacijskimi rešitvami. Iskra ga je odkupila od bratov Šešok, nato pa je prenehalo poslovati.

Po naših informacijah sta brata Šešok za Orio leta 2009 plačala 850.000 evrov, po tem pa prodala njene nepremičnine in s kupnino poplačala posojila. Manj kot dve leti po nakupu sta podjetje prodala Iskri. Čeprav je Oria že začela izgubljati posle z državo, je zanjo odštela več kot 750.000 evrov.

Ko so v Iskri kupovali Orio, so jim predložili elaborat, ki je kazal na njeno perspektivno in izjemno uspešno prihodnje poslovanje. Postala naj bi vodilna na več segmentih slovenskega trga informacijske tehnologije.  Po ugotovitvah posebne revizije Iskra ni naročila svojega neodvisnega mnenja, temveč se je zanesla na oceno bratov Šešok. 

Po nakupu se je izkazalo, da posel ni bil ugoden za Iskro. Oria ni prišla do načrtovanih novih poslov na trgu. Nesmiselna je bila tudi njena integracija v skupino Iskra, saj informacijska sistema obeh podjetij nista bila združljiva. Tudi sicer Iskra ni potrebovala več deset novih informatikov, kolikor jih je dobila z Orio. Zato so jih večino odpustili, Iskra pa se danes z informacijsko tehnologijo ne ukvarja več.

Zaradi nakupa Orie je Iskra ustvarila več sto tisoč evrov izgube. Po drugi strani naj bi Taxgroup oziroma brata Šešok iz posla izšla z več sto tisoč evrov dobička, trdi Godec.

Ne spreglejte