Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 8. 2017,
8.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

dobiček Gorenje

Petek, 25. 8. 2017, 8.55

6 let, 7 mesecev

Dobiček Gorenja 4,4 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Skupina Gorenje je v prvem polletju ustvarila 623,9 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 7,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček pa je skupina več kot podvojila, znašal je 4,4 milijona evrov.

Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) na ravni skupine se je v primerjavi z lanskim prvim polletjem povečal za dobrih 12 odstotkov na 40,6 milijona evrov, je sporočilo Gorenje.

Skupina Gorenje je v drugem četrtletju ustvarila 318,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 7,6 odstotka več kot v drugem četrtletju lani. EBITDA je bil za 2,1 odstotka višji in je znašal 20 milijonov evrov. Ob nekoliko nižjem primerljivem dobičku iz poslovanja kot posledici povečanja stroškov razvijanja novih izdelkov ter pospešenega investicijskega cikla v prejšnjem obdobju je skupina ohranila razmerje med čistim finančnim dolgom in EBITDA na ravni lanskega drugega četrtletja, kar pomeni 4,7, so navedli.

Poudarili so, da so v prvi polovici leta krepili prodajo premijskih blagovnih znamk Asko, Atag ter aparatov znamk Pelgrim in Etna. Pri premijskih aparatih so tako povečali prihodke od prodaje za dobrih 11 odstotkov, prav toliko tudi pri inovativnih aparatih. V strukturi prihodkov od prodaje velikih gospodinjskih aparatov se je delež inovativnih aparatov s tem povečal na 21,6 odstotka, premijski aparati pa predstavljajo že skoraj 30 odstotkov. Rast so beležili tudi pri blagovni znamki Gorenje. Za več kot petino so povečali prihodke od prodaje pomivalnih aparatov ter za skoraj 28 odstotkov prodajo malih gospodinjskih aparatov.

V skladu s strateškim ciljem je Gorenje v razvoj izdelkov vložilo tri odstotke prihodkov od prodaje dejavnosti gospodinjski aparati in 2,5 odstotka prihodkov od prodaje skupine. Investicijska vlaganja so v prvem polletju tako znašala 30,7 milijona evrov, največji del pa je bil namenjen za razvoj novih izdelkov.

Ne spreglejte